Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Mogulii în alb, la judecata muritorilor”

Imaginea medicului Lucan încătuşat la intrarea în sediul DIICOT şi valul de destăinuiri ale foştilor săi pacienţi referitoare la comportamentul său profesional detestabil sunt emblematice stării de boală a medicinei din România. Înaintea unui eventual verdict de vinovăţie, inflamarea opiniei publice cu privire la doctorul clujean dă prilejul să fie din nou pusă în discuţie barbaria sistemului medical. Un sistem pe alocuri de tip feudal, dominat de şefi de spitale discreţionari, de reţele de influenţă şi furt, populat de personal medical insuficient şi tracasat, totodată pus pe căpătuială şi insensibil la suferinţele bolnavilor.

Revenind la acuzaţiile aduse de procurori doctorului clujean, să reţinem că principalul cap de acuzare, însuşirea fără drept a unui aparat aflat în dotarea institutului de stat la care acesta profesa în paralel cu clinica sa privată, n-a fost luat în considerare, în primă instanţă, de judecător. E un semn că e posibil ca acuzarea să nu se ridice la nivelul de competenţă necesar probării infracţiunilor care i se aduc profesorului clujean. Chiar dacă avocaţi iscusiţi vor specula  permisivităţile sistemului pentru a contracara acuzaţiile, majoritatea vede în acţiunea procurorilor cel puţin un pas spre însănătoşirea morală a practicii medicale. Umilinţa publică a medicului clujean ar trebui temperată în absenţa stabilirii vinovăţiei sale în instanţă. E greu însă cât timp ea dă satisfacţie sutelor de mii de români victime ale insensibilităţii multor doctori atinşi de un cult al personalităţii care le atrofiază empatia. Tipul de moralitate paralelă la care înţeleg să se supună mogulii medicinei româneşti, nu toţi şi nu numai ei, provoacă societăţii daune mult mai consistente decât atât de discutatul de politicieni stat paralel al justiţiei.

Dacă obiectul politicii este binele public, nu cel al unor aleşi, înainte chiar să se ocupe de statul paralel, politicienii sunt chemaţi să impună un set de reglementări în sistemul medical care să asigure că activităţi imorale cum sunt transferurile de pacienţi, bani şi consumabile de la stat la privat, condiţionarea de orice fel a actului medical, să devină fără discuţie şi ilegale.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. UDMR, PCM şi PPMT cer autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium. UDMR, PCM şi PPMT cer, într-o rezoluţie comună semnată luni, la Cluj, autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium. Rezoluţia a fost semnată de preşedinţii celor trei formaţiuni, Kelemen Hunor (UDMR), Biro Zsolt (PCM) şi Szilagyi Zsolt (PPMT). (Marius Avram)

REGIONAL. „Ai nevoie de un angajat model? Donează 250 de lei şi-s al tău!”. Gabriel Oană, un băimarean ingenios, cu suflet mare, cunoscut mai degrabă din mediul online sub numele de Gaben, a pus la cale o campanie inedită pentru a veni în ajutorul unui jandarm a cărui poveste l-a impresionat. Ştefan Veciunca, în vârstă de 45 de ani, din comuna Poieni de sub Munte (Maramureş), tată a trei fete, suferă de o tumoră cancerigenă la piciorul drept. Bărbatul a fost operat de două ori la Cluj, iar acum încearcă să găsească o soluţie în Italia. Dacă operaţia eşuează, acesta riscă să îşi piardă piciorul. Gabriel a primit înainte de Anul Nou un mesaj de la un prieten care i-a prezentat cazul familiei Veciunca. (Maria Man)

DOSAR. Morala paralelă a Dumnezeilor din spitale

  • Criza medicinei românești – ce urmează după cazul Lucan? Din când în când, sistemul medical românsc se cutremură, trăiește câte o criză majoră, avem parte de indignare publică, de revoltă, dar reformarea lui radicală nu se produce de 27 de ani. Parcă în niciun alt domeniu lucrurile nu sunt atât de mult lăsate la voia întâmplării, nu sunt mai vizibile și mai nediscutate totuși ca în sistemul medical. Poate și despre biserică s-a vorbit mai mult decât despre spitale și ce se întâmplă în ele. (Ruxandra Hurezean)
  • Emanuel Ungureanu: „Lucan oferă posibilitatea unui restart a sistemului medical”. Scandalul din lumea transplantului care a zguduit lumea medicală, continuă. După o serie de dezvăluiri făcute de deputatul USR Emanuel Ungureanu, atât în fața procurorilor DIICOT, cât și public, vizavi de medicul Mihai Lucan, cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare, Lucan contraatacă, dându-l, la rândul său în judecată pe denunțătorul său. Cum evoluează acest scandal, ce amănunte au ieșit la iveală vizavi de administrația locală din Cluj, dar și ce aduce bun scoaterea la lumină a practicilor săvârșite de-a lungul anilor de acest „dumnezeu medical”, aflați în cele ce urmează, de la Emanuel Ungureanu, președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru”, cea care se ocupă de îngrijirea copiilor și tinerilor dependenți de dializă. (Maria Man)

INTERVIU. Sociologul Vasile Dâncu: În 2018 trebuie să trecem la discuţia despre dezvoltare, modificarea Constituţiei, descentralizare şi regionalizare. Aproape fiecare an este unul foarte agitat pentru viaţa publică din România, în special pentru cea politică. Dacă ar fi să luăm în calcul numai ultimele două cincinale de realizări: 2011 a fost anul premergător alegerilor parlamentare şi locale din 2012, în 2013 au fost pregătiri pentru alegerile prezidenţiale din 2014, în 2015 au fost alte pregătiri, dar pentru alegerile parlamentare şi locale din 2016. Anul 2017 putea să fie unul mai liniştit din punct de vedere politic. Dar n-a fost să fie. Ba chiar pare să fi fost mai agitat decât anii electorali. Suntem deja în 2018, anul Centenarului Marii Uniri şi, în plus, în anul premergător alegerilor prezidenţiale din 2019. Iar în 2020 vin alte alegeri parlamentare şi locale. Dumnezeu cu mila! (Marius Avram)

CULTURĂ. Actorul Cristian Grosu, în ipostaza de regizor: Despre „4:48 A.M.” și stigmatizarea celor vulnerabili. Un spectacol-testament al omului perfect gol, care nu mai are nimic de pierdut, aceasta este propunerea adusă în fața publicului de actorul Teatrului Național Cluj, Cristian Grosu, pe care publicul îl va vedea de această dată în calitate de regizor al piesei „4:48 A.M.” după texte de Sarah Kane. Spectacolul este de fapt un poem tragic despre imposibilitatea de a trăi într-o lume ostilă, lipsită de iubire şi cu neputinţa de a te fi născut într-un corp pe care nu-l simţi ca fiind al tău. Cu titlul original „4.48 Psihoză”, acesta a fost ultimul text pe care autoarea britanică Sarah Kane l-a scris înainte de a se sinucide în 1999. La Cluj-Napoca, pe scena Teatrului Național, textele autoarei au fost montate în ultimii ani de Andrei Șerban, Mihai Măniuțiu și Răzvan Mureșan, dar și de compania de teatru independent Create.Act.Enjoy, în regia Alexandrei Felseghi. (Cristina Beligăr)

ORAȘUL. Zece ani de ClujLife. O platformă online care să cuprindă cele mai relevante informații pentru studenții din Cluj despre festivaluri, petreceri, târguri, conferințe, ateliere, workshop-uri sau training-uri la care pot participa, asta își dorea să construiască Gabriel Aldea în urmă cu zece ani, când punea bazele unui astfel de site din banii de bacșiș obținuți în trei zile de livrări de pizza la domiciliu. Timp de zece ani, ClujLife a fost primul la evenimente, le-a anunțat și le-a recomandat și i-a încurajat pe clujeni să consulte cu încredere calendarul mereu actualizat cu cele mai noi informații despre modalitățile de a-ți petrece timpul liber în oraș. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. 38 de lebede, în marea de gunoaie. Cu toate că temperaturile ridicate din această perioadă nu sunt pe placul iubitorilor sporturilor de iarnă, care plâng după zăpezile de altă dată, păsările sunt cele care se bucură din plin de condițiile favorabile de trai din această „primăvară”. Râul Someș s-a transformat și în acest an în refugiul a sute de înaripate care au ales să ierneze aici. De departe, vedetele acestui sezon sunt lebedele, regăsite în număr neobișnuit de mare pentru zona noastră. Dacă pe porțiunea din zona Sălii Sporturilor „Horia Demian” sunt între șase și opt exemplare, în zonele mai puțin populate ale râului, departe de agitația orașului, acestea depăsesc mereu numărul zecilor. La penultima vizită desfășurată în perioada cuprinsă între Crăciun și Anul Nou, am putut observa în zona Aqua Park-ului din Florești, în spatele barajului, 22 de lebede. Ultima dată însă, pe data de 7 ianuarie, numărul acestora a crescut considerabil: am putut observa 38 de lebede pe suprafața râului. (Maria Man)

TEHNOLOGIE. Iubitorii de tehnologie, pregătiți portofelele pentru un 2018 plin de noutăți. Dacă am supraviețuit măcar aproximativ măcelului gastronomic prilejuit de sărbătorile de iarnă, să încercăm totuși să ne ocupăm pentru câteva momente de problemele reale specifice oricărui început de an: pe ce tehnologii mai spargem banii în anul centenarului? Mai în glumă, mai în serios, lumea gadget-urilor vine an de an cu noutăți tocmai „în sprijinul” celor pasionați de ideea de a deține în case, pe mână sau în buzunare cele mei noi tehnologii disponibile pentru publicul larg. Veștile pentru 2018 sunt dintre cele mai bune. (Radu Hângănuț)

COMUNITATE. Vlad Pop, alergător de cursă lungă: 3200 de km pentru copiii cu afecțiuni oncologice din tabăra MagiCamp. În 2017 a reușit să alerge 2000 de kilometri pentru a ajuta 220 copii cu afecțiuni oncologice să participe gratuit în tabăra MagiCamp, o tabără dedicată copiilor cu afecțiuni oncologice. Planul pentru acest an este să adauge alți 1200 de kilometri celor 2000 și să fie ambasador, în acest fel, pentru alți 320 de copii diagnosticați cu boli necruțătoare. „A alerga este o binecuvântare, iar să ai picioare să alergi este un dar”, consideră Vlad Pop. (Cristina Beligăr)

STAREA UNIUNII. Varșovia se dă pe brazdă. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a demis mai mulți miniștri marți, în contextul în care Varșovia încearcă să-și îmbunătățească relațiile cu Uniunea Europeană, după ce Bruxellesul a acuzat-o de subminarea normelor statului de drept, relatează Reuters. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Banii viitorului sau viitorul banilor? Criptomonedele. Oamenii au avut întodeauna o relație complexă și complicată cu banii. Toată lumea pare să își dorească să aibă cât mai mulți. Încă de la apariția primelor monede, banii au fascinat și au subjugat omenirea. Apoi, mai este aurul, ”dragostea dintâi” a omenirii, care a făcut la fel de multe ”victime”. În secolul 19, goana după aur devenită celebră a schimbat vieți, destine, a mutat din loc în loc mulțimi mari de oameni, a îmbogățit pe unii și i-a nenorocit pe alții. Dar fascinația față de acest metal galben a fost mai puternică decât orice instinct de conservare, uneori. (Mădălina Kadar)

SPORT. A cutreierat lumea pentru fotbal. Provine dintr-o familie de sportivi și și-a urmat visul copilăriei, acela de a deveni fotbalist. Lucian Goian a început fotbalul la Suceava, iar la vârsta de 15 ani debuta pe postul de atacant la Foresta II, în Liga a III-a. A marcat 7 goluri în cinci etape și a fost promovat mai apoi la prima echipă a Forestei. La 17 ani a plecat la FC Oneşti, unde a evoluat doi ani. La 19 ani a semnat cu Ceahlăul Piatra Neamţ. Cea mai lungă perioadă a petrecut-o la Dinamo Bucureşti (6 sezoane), iar mai apoi a jucat un an și jumătate la Astra. Sfârșitul lui 2012 l-a găsit în China, la Tinjin Teda. A urmat Beijing Baxy, alte două sezoane în România, dintre care unul la CFR, și un nou traseu exotic: Mumbay – Perth – Mumbay. Așa sună pe scurt fascinanta poveste a unui fost campion al României, plecat să-și caute gloria în cele mai îndepărtate campionate. (Patrice Podină)

SĂNĂTATE. Dietele sever hipocalorice și efectele acestora. De multe ori, după perioada sărbătorilor de iarnă, tindem să ne impunem restricții alimentare și să încercăm o dietă restrictivă din punct de vedere caloric. Pe o lungă durată de timp, un regim hipocaloric poate fi nerecomandat, deoarece acesta afectează organismul, din mai multe puncte de vedere. (Polaris Medical)

Distribuie:

Postaţi un comentariu