Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: Începe sezonul (f)estival

Minivacanţa de 1 mai a luat sfârşit şi mulţi dintre clujeni  regretă întoarcerea la rutină. Însă timpul părerilor de rău e scurt în Cluj; în ceva mai mult de o săptămână se dă startul sezonului festivalier.  Dacă Mamaia este capitala distracţiilor nebune de 1 mai,  Clujul este, în schimb, polul petrecerilor de anduranţă care se întind pe toată durata verii. Un nou moment zero al oraşului care nu doarme peste vară se petrece în 17 mai când încep Zilele Clujului, evenimentul care deschide sezonul festivalier.

Neîndoielnic, atracţia principală a verii şi evenimentul care concurează libertatea psihotropică de la malul mării la Mamaia este mereu năucitorul Untold. La a patra ediţie, festivalul care alungă o majoritate a clujenilor din oraş deschizând porţile pentru zeci de mii de participanţi din toată lumea simbolizează triumful tinereţii în bătrânul burg. Anul acesta, aşteptările pentru un curcubeu de lumini, suntete şi extaz amfmetaminic sunt la obişnuitul nivel maxim.

Cel mai bătrân festival, TIFF, care la prima ediţie era singurul eveniment de amploare din oraş, va împlini 17 ani într-un context mult schimbat. Clujul este acum supranumit „oraşul festivalurilor”. TIFF îşi propune şi anul acesta să transforme oraşul într-un mare cinematograf şi promite noutăţi. „Alain Delon (invitat special în 2017, n.r.) încheie un ciclu dedicat unei epoci de glorie a filmului. Anul viitor vom face o schimbare“ , spunea directorul festivalului Tudor Giurgiu la încheierea TIFF 2017.

Cum spuneam, peisajul festivalurilor a evoluat enorm; Electric Castle, Jazz in the Park, Zilele Maghiare, Rock in the City, opera în stradă sunt evenimente intrate în cotidianul verii fără somn. Lor li se adaugă  Sports Festival care, la prima ediţie, aduce legendele Barcelonei şi cele ale Generaţiei de Aur în întrecere pe Cluj Arena. Prefaţat de vremea deosebit de caldă, sezonul petrecerilor se apropie şi promite un uragan de categoria cinci pe străzile Clujului. Întindeţi pânzele sus. (Caius Chiorean)

ACTUALITATE. Dezbatere la Cluj: “Viitorul Uniunii Europene : de la scenarii la reforme “. Facultatea de Studii Europene și Grupul de reflecție CITADEL au organizat o dezbatere care a avut ca temă Viitorul Uniunii Europene – de la scenarii la reformă. La dezbatere au participat, printre alții, ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier- Klodt , președintele consilierului Leonard Orban, decanul Facultății de Studii Europene și directorul Institutului de Cercetări Europene, Nicolae Păun, fondatorul și coordonatorul grupului de reflecție CITADEL, Valentin Naumescu, prorector Universității Babeș-Bolyai, Rudolf Graf. (Marius Avram)

SMART CITY. Transportul public din Cluj se leagă la priză. O „echipă” formată din 11 autobuze electrice este tot mai aproape de primele „meciuri” de pe străzile Clujului, orașul de pe malul Someșului Mic urmând să devină astfel primul oraș din România care are în flota destinată transportului public de persoane autobuze 100% electrice. Termenul a fost puțin depășit, vor ajunge în luna mai și nu în aprilie, însă studiile internaționale realizate în alte orașe în care transportul public se îndreaptă „spre priză” arată faptul că avantajele sunt palpabile, iar multe dintre efectele pozitive pot fi simțite la scurt timp după ce mașinile electrice ajung pe străzi. (Radu Hângănuţ)

DOSAR. Vine vara, bine-mi pare că-s clujean! 

Zilele Clujului 2018, ediţie dedicată Centenarului. Zilele Clujului deschid şi în acest an un adevărat sezon de evenimente şi festivaluri care vor acapara oraşul până la sfârşitul verii. Evenimentul va avea loc între 17 şi 20 mai, adică patru zile de distracţie pentru tot oraşul. Este a opta ediție a Zilelor Clujului, o ediție specială, deoarece tema de anul acesta este Centenarul – Aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Pentru acest an bugetul alocat pentru Zilele Clujului este de 950.000 de lei. (Claudia Romitan)

E timpul lor. Al festivalurilor. Se anunță o vară plină de evenimente în Cluj cu festivaluri devenite tradiție și zeci de evenimente „de weekend”. Desigur, adevărata „fiestă” începe cu Zilele Clujului, între 17-20 mai, evenimentul fiind urmat de cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania-TIFF (25 mai-3 iunie), Festivalul Jazz in the Park (21 iunie-1 iulie), Festivalul Electric Castle (18-22 iulie), Festivalul UNTOLD (2-5 august) și Zilele Culturale Maghiare (19-26 august). (Cristina Beligăr)

Sânziana Negru, blogger:„Atmosfera de la aceste festivaluri se datorează clujenilor”. Vara e cu adevărat plină în Cluj, odată cu evenimentele și festivalurile organizate în oraș sau în zona orașului. În doar câteva ediții, Electric Castle și Untold au devenit adevărate destinații turistice pentru turiști din toată lumea, dar mai ales pentru fani ai muzicii din toată țară. În public o găsim și pe Sânziana Negru, care din aglomeratul București visează deja la distracția de vară de la Cluj. Sânziana are un background puternic în televiziune, iar de câțiva ani s-a dedicat complet blogging-ului, fiind un adevărat „cetățean al internetului”, acolo unde își desfășoară mare parte a activității. Ea spune că atmosfera specială care înconjoară orașul în timpul verii se datorează în principal clujenilor, dar că un minus destul de important este reprezentat de traficul clujean, care seamănă tot mai mult cu cel din Capitală. (Radu Hângănuţ)

Clujul, un festival al sportului. Românii știu să petreacă, iar clujenii nu sunt excepția de la regulă. Nu e de mirară că festivaluri dintre cele mai zgomotoase, îmbietoare, sau pline de culoare sunt pregătite cu conștiinciozitate, an după an, de organizatori. Ultimul eveniment care încearcă să-și facă loc între preferințele clujenilor este Sports Festival, o serie de manifestări la care clujenii vor avea parte de competiții sportive, antrenamente, întâlniri între fani și sportivi. Proiectul este unul generos, iar organizatorii își propun să-i familiarizeze pe participanți în tainele a peste 20 de discipline sportive, pentru toate categoriile de vârstă. Sports festival se va desfășura în perioada 14-17 iunie, iar capetele de afiș ale ediției inaugurale vor fi două meciuri demonstrative, unul de fotbal, celălalt de tenis de câmp. (Patrice Podină)

DESTINAŢII. Cetatea Bologa intră în proces de reabilitare. Una dintre cele mai timpurii cetăți medievale atestate din Transilvania, Cetatea Bologa, intră în proces de reabilitare și pentru prima dată, în interiorul ei, vor fi realizate săpături arheologice care vor scoate la iveală noi date privind evoluția cetății și întemeierea ei. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Clujul lebedelor mute. În primăvară au revenit, pe lacul din Parcul Central, lebedele. Lebăda de vară (mută) este albă, grațioasă, aristocrată. Iar lebăda neagră, o raritate, completează tabloul majestuos și misterios al oazei din centrul orașului. Lebedele au ajuns pe lacul nostru pentru că doi frați gemeni – Andrei Miclăuș, inginer IT, și Alexandru Miclăuș, cărora mama le spunea povești cu lebede – și-au dorit mult acest lucru. Lor li s-a alăturat decanul de atunci al Facultății de Biologie, profesorul Ion Coroiu, biologul Alexandru Stermin si câteva cadre didactice de la USAMV și împreună au avut inițiativa să ceară Primăriei popularea lacului cu lebede. (Ruxandra Hurezean)

METROPOLITAN. Pe şantierul centurii de sud a Floreştiului bate vântul. Problema traficului auto super aglomerat din cea mai mare comună din ţară, Floreşti, nu va fi rezolvată prea curând. Drumul principal de legătură cu oraşul, E 60 rămâne cea mai aglomerată şosea din ţară, iar varianta ocolitoare de nord, care ajunge în cartierul Grigorescu, deja este suprasaturată de circulaţia dinspre şi spre oraş. Centura ocolitoare de sud, care ar trebui să facă legătura cu Drumul Sfântu Ion şi să ofere o gură de oxigen pentru „navetiştii” floreşteni, este departe de a fi finalizată. Lucrările avansează în ritm de melc, chiar dacă primarul localităţii, Horia Şulea se declară optimist şi crede că pe acest drum se va putea circula chiar de la finalul toamnei viitoare. (Claudia Romitan)

STAREA UNIUNII. Stat de drept sau stat degeaba. Comisia Europeană a anunțat miercuri, 2 mai, mult-așteptatul proiect de buget anii 2021-2027, denumit oficial Cadrul Financiar Multianual (CFM). Potrivit propunerii prezentate de Comisie, acesta va fi în valoare de 1279 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă 1,11 la sută din venitul național brut al celor 27 de țări ale Uniunii Europene, atâtea câte vor rămâne după Brexit. (Bogdan Stanciu)

SPORT. Gloanțe oarbe în ”finala” campionatului. CFR și FCSB pregătesc muniția de război. ”Finala” campionatului s-a terminat la egalitate și agonia continuă. FCSB și CFR au terminat fiecare dintre cele patru meciuri disputate în acest sezon cu același scor (1-1). Dacă pe teren cele două oponente și-au împărțit punctele câștigate, în birouri e zarvă mare. Comisiile de Disciplină și Etică trebuie să analizeze și să soluționeze diferendul dintre cele două grupări. CFR-iștii cer depunctarea FCSB pentru declarațiile cu tentă xenofobă ale fostului finanțator Gigi Becali. Roș-albaștri cer la rândul lor depunctarea, ba chiar excluderea din campionat a CFR-ului pentru declarații care: ”au afectat competiția”. Toate acestea ne duc cu gândul la o nouă vară agitată la sediul Tribunalului de arbitraj Sportiv (TAS), de la Lausanne.  (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu