Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: Începe! „Nu zî la nime`!”

Peste 300.000 de persoane vor lua parte în următoarele patru zile la o nouă ediție a unuia dintre cele mai așteptate evenimente ale verii. Povestea Untold Festival continuă cu al treilea capitol.

Înaintea celui mai incendiar weekend din acest an, Clujul fierbe. Şi nu din cauza temperaturilor care vor depăşi, conform prognozelor meteorologice 37 de grade, ci din alte motive. Toată lumea are ceva de închiriat, de vândut, de negociat. Piaţa „neagră” a comerţului nespus de avantajos pentru unii, dar în acelaşi timp nespus de scump pentru alţii, este în floare.

 O noutate cu fainoșag este că, într-o zonă de 200 de metri pătrați, participanții pot învăța să fie ardeleni. Pot învăța dansuri populare de la artiștii Ansamblului Mărțișorul, pot încerca țuica de Ardeal, pot primi „acte” de ardelean autentic și, în esență, pot să descopere un soi de machetă a Transilvaniei, pe care apoi să o ia la pas, imediat după distracția de la „Nu zî la nime’”, așa cum se numește Untold în „limba” transilvăneană.

Sumarul ediţiei:

ACTUALITATE. Noua bandă destinată autobuzelor va ‑ gata până în 1 septembrie. Transportul în comun va avea o nouă bandă dedicată, dinspre Mărăști spre centru, adică de la intersecția Bulevardului 21 Decembrie 1989 cu strada Buftea (Biserica Sfântul Petru), până la sediul primăriei, respectiv intersecția Memorandumului cu strada Emil Isac. Aceasta este promisiunea făcută de primarul Emil Boc la dezbaterea publică organizată în 31 iulie de primărie, referitor la soluțiile de trafic propuse de comisia de specialitate pe tema înființării acestei noi benzi speciale pentru transportul în comun. (Claudia Romitan)

INTERVIU. Mihai Racu, vicepreşedintele UAR Cluj: Benzile pentru autobuze trebuie extinse. Amenajarea noii benzi dedicate autobuzelor pe axa est-vest dinspre Mărăşti spre centru, care va deveni realitate de la 1 septembrie, va aduce numeroase beneficii, crede arhitectul Mihai Racu, vicepreşedintele Uniunii Arhitecţilor din România, Filiala Cluj. Mai mult, acesta este de părere că primăria ar trebui să fie şi mai „îndrăzneaţă” şi să continue aceste benzi chiar în cartiere şi spre punctul cel mai fierbinte al traficului auto, intrarea-ieşirea spre Floreşti. (Claudia Romitan)

DOSAR. UNTOLD REVINE

  • Începe capitolul trei al poveștii UNTOLD. Peste 300.000 de persoane vor lua parte în următoarele patru zile la o nouă ediție a unuia dintre cele mai așteptate evenimente ale verii. Povestea UNTOLD Festival continuă cu al treilea capitol. (Cristina Beligăr)
  • Nu zî la nime`. Pentru că începe. Sunt puține evenimente muzicale anuale care să fie la fel de așteptate precum este festivalul Untold. Fervoarea a început încă din noiembrie 2016, când organizatorii au anunțat data în care va avea loc cea de-a treia ediție. Imediat, fanii au început să dezbată ce artiști își doresc, Armin van Buuren a confirmat că se întoarce și câteva luni mai târziu ne aflăm în prima zi a fesNOUTĂŢI Peste 300.000 de persoane vor lua parte în următoarele patru zile la o nouă ediție a unuia dintre cele mai așteptate evenimente ale verii. Povestea UNTOLD Festival continuă cu al treilea capitol. „Festivalul UNTOLD nu înseamnă doar muzică, ci spune o poveste frumoasă, care continuă ce am început noi în 2016, când am prezentat un magician milenar care reușește să dea putere Transilvaniei și orașului folosind rădăcinile acestei zone. S-a găsit forța necesară pentru a merge mai departe și acum avem un nou personaj. Este vorba despre dragonul protector născut din stele. Este dragonul care păstrează toate secretele de pe această lume iar el este chemat la Cluj pentru a ajuta la redescoperirea unor pietre din trecut care reprezintă o calitate pe care fiecare dintre noi o avem”, explica în fața reprezentanților mass-media, în luna iunie, Edy Chereji, director de Marketing și Comunicare UNTOLD. Ca tivalului. (Radu Hângănuț)
  • Chirii nespus de piperate pe perioada Untold. Înaintea celui mai incendiar weekend din acest an, Clujul fierbe. Şi nu din cauza temperaturilor care vor depăşi, conform prognozelor meteorologice 37 de grade, ci din alte motive. Toată lumea are ceva de închiriat, de vândut, de negociat. (Maria Man)
  • Fenomenul „festival”. P ărerile sunt împărțite. Unii spun că festivalurile culturale, de muzică, de tineret, de masă sunt generatoare ale economiilor locale sau măcar niște baterii, alții cred că sunt doar infuzii artificiale fără beneficii temeinice. Problema se pune cam în termenii următori: pe lângă avantajele evidente aduse de impulsionarea serviciilor (taxiuri, restaurante, hoteluri) aduc aceste evenimente și beneficii pentru producția culturală sau muzicală locală?

CULTURĂ. Galerie de artă pe roți în Cluj Al doilea tramvai colorat, pregătit să intre în circulație. Î n ultima jumătate de an, transportul cu tramvaiul în Cluj-Napoca a devenit pentru mulți călători o experiență „la mare căutare”, după ce unul dintre modelele vechi, care circulau în paralel cu tramvaiele moderne, a fost vopsit de artiștii stradali în încercarea de a aduce arta mai aproape de public. Astfel, pentru unii dintre noi, începând cu luna decembrie a anului trecut călătoria cu tramvaiul s-a transformat în așteptarea ACELUI tramvai colorat, care să ne ducă la destinație și nu puțini am început să îl „vânăm” prin stații și prin oraș pentru a-l fotografia. (Cristina Beligăr)

FOTOREPORTAJ. Show aviatic la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii de Ziua Imnului Naţional. Peste 17.000 mii de persoane au participat sâmbătă, 29 iulie, la Ziua Porţilor Deschise şi la „Câmpia Turzii Air Show”, evenimente care au devenit deja o tradiţie, fi ind organizate an de an de către Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, cu ocazia Zilei Aviaţiei Române, sărbătorită pe 20 iulie. Anul acesta evenimentul a avut loc mai târziu cu o săptămână.  (Maria Man)

REGIONAL. Ați fost vreodată la Abrud? Duminică, 30 iulie, ar fi fost o bună ocazie. Așa a gândit probabil si ministrul economiei, Mihai Fifor. Abrudul a sărbătorit Ziua Minerului și­n centrul orașului, în fața sediului Cupru Min s­a dezvelit un monument închinat celor care au contribuit la construirea companiei. Serbările și dansul au urmat unei vizite „de lucru” a ministrului la cariera și la uzina de preparare. Nu a lipsit un sobor de preoți aduși să sfințească monumentul și mai multe ansambluri populare. Artiștii au însoțit oficialitățile la carieră sau în uzină în costume tradiționale. Sărbătoarea a lansat spre cerul senin de vară fuioare de fum de mici și multă muzică populară. (Ruxandra Hurezean)

MICILE AFACERI ALE MARELUI ORAŞ. Koobic. Fitness-ul online, ­Fitness-ul viitorului. Doi clujeni, Ciprian Puşcaş şi Vlad Nistor, au implementat prima platformă de fitness online din România, platformă care îi oferă oricărei persoane care are acces la internet, posibilitatea de a face sport sub îndrumarea antrenorului preferat, de oriunde se află: acasă, în delegaţie, în pauza de masă de la serviciu sau chiar în vacanţă, în afara ţării. Chiar dacă cei doi asociaţi nu sunt împătimiţi ai sportului, aceştia s-au dat seama că o asemenea soluţie este absolut necesară pe piaţă, mai ales pentru mămicile care au născut recent şi care, chiar dacă şi-ar dori să meargă la sală, depind foarte mult de programul celui mic, ajungând de cele mai multe ori să renunţe la această idee şi să se dedice exclusiv bebeluşului. Koobic le permite acestora să fie aproape de cel mic şi să ia parte la programe create special pentru mămici şi nevoile lor, din confortul propriei case. (Maria Man)

COMUNITATE. Tur de forță cu zeci de iubitori ai Clujului, din Mănăștur spre centru. Pasionații de istoria Clujului s-au strâns în număr mare, sâmbătă, 29 iulie, în fața Bisericii Calvaria din Mănăștur, de unde a început, la ora 11.00, a patra ediție din acest an a tururilor ghidate „Redescoperim Clujul”. Turul a ieșit pentru prima oară din zona centrală, axându-se pe clădirile emblematice de pe artera care unea vechiul Cluj de satul Mănăștur, acum cel mai mare cartier al orașului. (Bogdan Stanciu)

STAREA UNIUNII. Toţi o vor pe EMA. Termenul de depunere a candidaturilor pentru a găzdui cele două agenții ale UE cu sediul în Regatul Unit, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Autoritatea Bancară Europeană (ABE), a expirat în 31 iulie 2017, la miezul nopții. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Femei celebre care s-au născut bărbaţi – şi invers. La prima vedere, oamenii sunt împărţiţi în două categorii, din punct de vedere al genului şi al sexului: femei şi bărbaţi. Dacă ne străduim să privim dincolo de această împărţire simplistă, se poate întâmpla să aflăm că oamenii pot fi complecşi, că nu se încarează neapărat în tiparul pe care natura sau societatea l-au pregătit pentru ei. Vorbim despre persoanele „transgender”, termen din limba engleză pentru transsexuali. (Mădălina Kadar)

SPORT. Face valuri pentru Tokyo. Nu a împlinit încă 15 ani, dar dacă o privești cum înoată, zici că s-a născut în apă. Ana Iulia Dascăl este o clujeancă, elevă și sportivă model. Oamenii din jurul ei și mai ales specialiștii în spoturile nautice spun despre Ana că este noul fenomen din înotul românesc. O dovedesc și rezultatele. Clujeanca înoată practic fără rivali în întrecerile organizate în România. Ana are calități fizice excepționale, care ar fi putut să o ajute să performeze și în alte discipline sportive, dar înotul este o afacere de familie. Tatăl, Nicolae, este președintele secției de natație în cadrul Clubului Sportiv Universitatea, iar mama, Andreea, este secretara secției. La 13 ani Ana Dascăl a participat la Jocurile Olimpice de la Rio, iar recent a fost purtătorul de drapel a delegației României la ceremonia de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European, care s-a desfășurat la sfârșitul lunii trecut la Gyor, în Ungaria, întreceri în care Ana Dascăl a cucerit o medalie de bronz la 100 metri liber. (Patrice Podină)

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu