Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Dezinsecţie la Primărie”

Procurorii DNA, însoţiţi de jandarmi, au iniţiat miercuri verificarea unor birouri din Primăria Cluj-Napoca, solicitând copii după actele legate de contractele municipalităţii cu firma care asigură din 2006 dezinsecţia şi deratizarea oraşului.

Coral Impex SRL, firmă cu sediul central în Ploieşti, a încasat în acest an 8, 4 milioane de lei din bugetul local. Firma este recunoscută drept una de casă a fostului PDL. De altfel, mai multe primării  câştigate de partidul condus până 2012 de Emil Boc au fost percheziţionate de procurori, într-un dosar care vizează contracte cu firma Coral.

Cel puţin până în acest moment, nici Boc şi nici ceilalţi primari, nu sunt oficial vizaţi de anchetă. Primarul Clujului a apărut destul de degajat miercuri când a precizat că procurorii au suspiciuni privind fapte de corupţie săvârşite de funcţionari ai Primăriei. El a adăugat că nu are cunoştinţă de astfel de fapte şi că nu a avut sesizări privind probleme cu acel contract.

Firma Coral are însă probleme cu legea în Cluj. Numele directorului firmei apare în rechizitoriul din dosarul fostului preşedinte al Consiliului judeţean, Horea Uioreanu, căruia Alexandru Badea i-ar fi dat mită 70.000 de lei pentru a debloca plăţi de 130.000 de lei pentru serviciile de deratizare făcute de firmă la şcolile din judeţ.

Nu se ştie dacă percheziţiile procurorilor ameninţă libertatea lui Emil Boc, dar îi periclitează candidatura  la Primărie din partea PNL. Aceasta n-a fost niciodată văzută cu ochi buni de vechii liberali din Cluj care au acum deschis un front de atac. „Coral, etapa de desinsecţie la nivelul executivului primăriei Cluj-Napoca”, a comentat cu maliţiozitate pe o reţea de socializare consilierul local liberal Ioan Bîldea. (Caius Chiorean)

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. DNA verifică contractele cu Coral Impex. Procurorii DNA Cluj au făcut miercuri verificări la Direcția Tehnica a Primăriei Cluj-Napoca. Aceștia au solicitat copii după toate actele legate de contractele municipalității cu firma Coral care din 2006 se ocupă de dezinsecțiile şi deratizările din oraș. „A venit o cerere scrisă din partea Direcției Naționale Anticorupție Cluj prin care ni se solicită copii după contractele şi actele conexe ale acestora cu firma Coral, inclusiv hotărâri ale Consiliului Local. Firma are un contract pentru dezinsecție şi deratizare din 2006, contract încheiat în urma unei licitații pe patru ani. (Claudia Romitan, Radu Hângănuț)

AFACERI PUBLICE. Cluj-Napoca şi-a făcut rampă temporară de gunoi, restul primăriilor aşteaptă. Din 15 octombrie gunoaiele clujenilor trebuie să se întoarcă acasă. Protocolul încheiat între Primăria Cluj-Napoca şi Primăria Oradea privind depozitarea temporară a deşeurilor menajere de la Cluj la rampa ecologică de la Oradea are ca dată finală jumătatea lunii octombrie. Între timp se apropie de final şi lucrările la rampa temporară realizată de Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca şi care este amplasată în imediata vecinătate a vechii rampe de la Pata Rât. (Claudia Romitan)

DOSAR.

  • ”U”, clubul Clujului și al nimănui. Nu au trecut nici o jumătate de an de când o ţară întreagă era aplauda ataşamentul suporterilor faţă de Universitatea Cluj. La finala Cupei României din această vară 5.000 de fani au însoţit echipa pe Arena naţională şi au făcut un spectacol deosebit, fiind aplaudaţi la scenă deschisă la finalul partidei de fanii campioanei Steaua Bucureşti. În ciuda zvonurilor care dădeau ca sigur falimentul clubului, nimeni nu a crezut că cel mai iubit club de fotbal din Ardeal va ajunge în situaţia de astăzi, când universitarii traversează o criză profundă. Aflat în stare de insolvenţă şi abandonat de finanţatorul Florian Walter, clubul stă să moară. Neplătiţi de luni de zile jucătorii au fugit de la echipă, iar speranţe de mai bine se mai creionează doar în „proiectul de reorganizare” al administratorului judiciar, Marieta Anastasescu. În realitate existenţa clubului este un mister. (Patrice Podină)
  • Fuga-i rușinoasă dar te scapă de pușcărie. Patronul de drept al Universităţii Cluj este Florian Walter, un controversat om de afaceri. În realitate îl chema Buşcă, iar înainte de 1990 vindea butelii în Pantelimon alături de bunul său prieten, Cristi Borcea, fost acţionar la Dinamo. Walter – Bușcă este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai prolofici afaceriști cu statul român. (Patrice Podină)
  • Haide „U”/ Şi de mere, şi de nu! Haide „U”/ Şi de mere, şi de nu, vechi dicton „U”-ist, cu iz rural,   repetat la nesfârşit prin pieţe, cafenele, localuri, pe stradă, în întâlnirile dintre fanii alb-negri , este chintesenţa a ceea ce are clubul de fotbal „U” Cluj mai de preţ. Fidelitatea suporterilor este singurul asset în acest moment, ca să folosim limbajul de lemn corporatist, pe care îl mai are Universitatea Cluj, echipa de fotbal, nu instituţia de renume din strada Kogălniceanu. (Tiberiu Fărcaș)
  • ”U” Cluj, punct şi de la capăt. Conturi goale, deplasări făcute pe datorie, când și când o brumă de bani cu care se achită câte-o datorie pentru a mai amâna falimentul și nicio veste pozitivă din partea conducătorilor. Acestea sunt auspiciile sub care echipa de fotbal Universitatea Cluj continuă să mai existe. Pare o situație fără ieșire. Și totuși, suporterii au o variantă a lor pentru redresarea clubului. Oameni de rând, sau profesori, cu toții au rămas fideli simbolului universitar. De Florian Walter nici nu mai vor să audă. Ba chiar ar fi dispuși să reclădească din temelii o echipă pentru care să continue să cânte. Nimeni nu înțelege nimic, dar fac planuri de redresare, paralele cu cele ale administratorului judiciar. (Patrice Podină)
  • Trebuie organizată solidaritatea existentă în jurul lui U. Sunt mai multe cauze pentru care o echipă iubită precum Universitatea nu beneficiază de suficient sprijin, în special financiar, în Cluj. Universitatea este un fel de mit pentru clujeni şi pentru ardelenii care au făcut studii la Cluj. Este cu adevărat un brand, ca să spunem aşa, în termeni reci, tehnici. Are o susţinere emoţională din partea mai multor generaţii. Unele motivaţii care se află în spatele acestei iubiri extraordinare pentru U Cluj sunt de natură istorică, altele sunt de natură recentă. Această echipă a Clujului a fost cumva considerată un fel de victimă a Diktatului de Viena şi asta a creat o mult mai mare emoţionalitate în jurul ei. (Vasile Dâncu)

EDUCAȚIE. S-a deschis Royal School in Transylvania. Peste patru ani, Clujul va avea și un campus privat. Royal School in Transylvania este prima şcoală din Europa Centrală şi de Est care promovează un nou concept academic, „a patra cale în educaţie”, fiind totodată singura școală din țară care a primit permisiunea specială a Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României să utilizeze titlul „Royal” în denumirea sa. Şcoala s-a deschis oficial luni, 5 octombrie 2015, în prezența Alteţei Sale Regale Principelui Radu al României. (Maria Man)

COMUNITATE. „Protest” cu sute de persoane la Cluj: Cititori și autori, împreună la Marșul lecturii. Peste 300 de persoane, în mare parte elevi ai școlilor clujene, scriitori sau oameni de cultură, au participat marți, 6 octombrie, la un „protest” de aducere în prim plan a cărții și a lecturii. „A citi e omenește”, „Clujul citește” sau „De carte nu scapi!”, au fost doar câteva dintre mesajele transmise de participanții entuziaști să ia parte la prima manifestare organizată în ultimii ani la Cluj, care încurajează lectura altfel decât în spatele unor „uși închise” sau în cadrul unor întâlniri formale.„Marșul lecturii” a fost propus de organizatorii Festivalului Internațional de Carte Transilvania, ajuns în acest an la a treia ediție. (Cristina Beligăr)

CULTURĂ. Silviu Purcărete despre spectacolul „Iulius Caesar”, montat la Cluj: Nu orice element de pe scenă are o semnificație obscură. Silviu Purcărete revine la Cluj cu o nouă montare la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Astfel, cu punerea în scenă a piesei „Iulius Caesar”, de William Shakespeare, regizorul este la cea de-a patra colaborare cu teatrul maghiar clujean, după spectacolele „Cumnata lui Pantagruel” (coproducție), „Gianni Schicchi” și „Victor sau copiii la putere”. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Târgul de la Negreni, raiul negustorilor. Târgul de la Negreni, cunoscut și ca Târgul de la Fechetău, are loc întotdeauna în al doilea weekend al lunii octombrie. Anul acesta, pregătirile au început cu o săptămână înainte. Comercianții au început să vină și se pregătesc de zor pentru a-și întâmpina clienții cum se cuvine, cu standurile burdușite de produse, mai mult sau mai puțin utile, mai vechi sau mai noi. Pe E 60 încă nu se simte aglomerația, iar trenul care vine dintre Cluj este aproape gol. Deocamdată. Calea ferată trece prin mijlocul târgului. Pădurea de brazi se întinde semeață în spatele furniacrului ce începe să prindă viață. Aproape îl cuprinde în brațe cu tot cu mese, corturi și miile de produse ce se întind pe aproape un kilometru. (Maria Man)

TINERII CLUJULUI. Adrian Muntean, un antrenor atipic: îi provoacă la mişcare pe cei mai mici dintre clujeni. În urmă cu patru ani, clujeanul Adrian Muntean, în vârstă de 33 de ani, a pus bazele Asociației Minute de Mișcare din dorința de a promova sportul în rândul copiilor mici și foarte mici. Acesta a absolvit în 2006 Facultatea de Educație Fizică și Sport din Cluj-Napoca, deși, paradoxal, visul său era acela de a lucra în cadrul unui post de radio și nicidecum de a deveni antrenor. Visul i s-a îndeplinit în anii studenției, când a colaborat cu mai multe radio-uri din Cluj, dar și cu unul din Statele Unite ale Americii. (Maria Man)

CĂLĂTORII. Roma, în șapte detalii. Roma Caput Mundi, Roma Capitala Lumii, – o expresie latină care rezumă laconic incomparabilă măreție a Cetății Eterne. Atunci când vine vorba să descrii orașul care, probabil, a influențat cel mai mult lumea, superlativele au secat de sute de ani. (Bogdan  Stanciu)

SPECIAL. Singurul medic de familie pentru surdo-muți lucrează lângă Cluj-Napoca. A fost pionierul interpreților mimico-gestuali și a luptat întreaga carieră pentru drepturilor celor care pot doar să vadă realitatea cu care noi suntem obișnuiți. La 47 de ani, medicul Monica Morea lucrează într-o localitate de lângă Cluj-Napoca și este singurul medic de familie din România care cunoaște limbajul semnelor și, prin urmare, le poate fi un real ajutor celor peste 1500 de surdo-muți care trăiesc într-un județ și într-o țară care îi ignoră pe stradă, în instituții și chiar și în spitalele unde merg atunci când sănătatea le este pusă în pericol. (Radu Hângănuț)

DOCUMENTAR. Premiile Nobel: istorie şi laureaţi. În fiecare an, la început de octombrie, sunt anunţaţi laureaţii premiului Nobel – cele mai prestigioase distincţii, care răsplătesc acele persoane care şi-au adus o contribuţie importantă la evoluţia umanităţii, fie că sunt cercetători, oameni de ştiinţă, politicieni sau oameni simpli. Aceasta a fost dorinţa lui Alfred Nobel şi a fost respectată din anul 1901 şi până în zilele noastre. (Mădălina Kadar)

SPORT. Cine se teme de CFR? Iminenţa recuperării celor şase puncte cu care CFR Cluj a fost penalizată de Comisia de Licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal (FRF), la începutul acestui sezon, începe să deranjeze. Dacă fotbaliştii şi antrenorii păgubiţi de clubul clujean, oadtă cu intarea acestuia în insolvenţă, par mai degrabă resemnaţi că nu-şi vor mai primi niciodată restanţele financiare, Gheorghe Hagi s-a arătat recent extrem de deranjat de faptul că ardelenii vor câştiga un nou proces la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), de la Laussane. „Dacă era să se respecte regulamentele CFR trebuia retrogradată”, a răbufnit cel supranumit „Regele”. „Gică Hagi confundă lucrurile. Au fost retrogradate echipe care au intrat în faliment. Insolvenţa este altceva, e un fel de time out”, a venit replica preşedintelui de la CFR, Iuliu Mureşan. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu