Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: Cu Transilvania înainte

Sezonul estival găseşte turismul în Transilvania într-o bună poziţie de start, mulţumită situării regiunii pe locul I în topul mondial al celor mai bune regiuni de vizitat în acest an, realizat de Lonely Planet. Recomandarea de călătorie făcută de prestigiosul brand global de ghiduri turistice este, teoretic, o oportunitate pentru atragerea unui număr mare de turişti în zonă. Practic, ceea ce se constată până acum este lipsa de abilitate a structurilor guvernamentale responsabile de a profita de un astfel de context favorabil.

În loc să se concentreze pe o promovare intensivă a Transilvaniei folosind la maxim avantajul distincţiei acordate de Lonely Planet, acţiunile autorităţilor naţionale şi locale de turism nu au pus accent deosebit pe această temă. Mai mult decât de nominalizarea Lonely Planet, autorităţile se agaţă de notorietatea dobândită pe cont propriu de branduri locale ca Untold sau Salina Turda pentru promovarea regiunii.

Cu toată incapacitate responsabililor guvernamentali de a fructifica deplin momentul, calificativul Lonely Planet poate aduce enorme beneficii turismului din Transilvania şi, din România în general, în anii care urmează, apreciază operatorii din turism. Condiţia este păstrarea patrimoniului natural şi cultural. Cu alte cuvinte, acolo unde autorităţile au eşuat în promovare, e nevoie ca ele să exceleze în conservare. Un bun şi de urmat exemplu al modului în care locuitorii și administrația locală au știut să își valorifice tradițiile și buna poziționare geografică este satul Sâncraiu din judeţul Cluj, unde funcţionează peste 40 de pensiuni turistice.

Sumarul ediţiei:

ACTUALITATE. Calculele majorităţilor la Cluj. UDMR joacă la două capete. Deşi vremea USL-ului a trecut, când PSD şi vechiul PNL îşi împărţeau frăţeşte ţara şi Clujul, vremurile de acum aduc cele două formaţiuni într-o situaţie similară celei de odinioară, ajungând şi de această dată să-şi împartă destul de echitabil puterea, deşi acum se află pe poziţii opuse, într-o aprigă concurenţă. (Marius Avram)

DOSAR. Brandul turistic care învinge somnolenţa autorităţilor

  • Transilvania, gata de marele bal. Actualul sezon estival ar putea marca ascensiunea Transilvaniei ca destinație turistică internațională. Creșterea este catalizată de situarea regiunii pe locul I în topul mondial al celor mai bune regiuni de vizitat în acest an, realizat de Lonely Planet. (Bogdan Stanciu)
  • Ben Mehedin: “În turism nu se întâmplă minuni peste noapte, dar Transilvania este o minune!” Interviu cu Ben Mehedin, manager în cadrul Fundaţiei Adept Transilvania, despre cum s-au implicat organizaţiile neguvernamentale în pregătirea anului turistic 2016 şi ce noutăţi se anunţă. (Ruxandra Hurezean)
  • Sâncraiu, satul cu 40 de pensiuni în care agroturismul este rege. În Ținutul Călatei, zona dintre Huedin și Cluj, cunoscută în limba maghiară sub numele de Kalotaszeg, satul Sâncraiu este de câțiva ani buni cel mai clar exemplu al modului în care locuitorii și administrația locală au știut să își valorifice tradițiile și buna poziționare geografică. (Cristina Beligăr)

CULTURĂ. Electric Castle revoluționează sistemul de acces și plăți în festival – 4 zile fără cash. „Mai puțin bani cash, mai mult timp pentru distracție”, este oferta lansată de organizatorii Electric Castle participanților la ediția ce va debuta peste doar o lună. Festivalul va avea un sistem revoluționar de acces și plăți care va reduce simțitor timpul petrecut de spectatori pentru a intra în aria festivalului, dar și timpul petrecut pentru diferite „cumpărături” la festival.

TIMP LIBER. Traversări cu pluta, licurici digitali și energie verde la Someș Delivery 2016. Clujenii vor putea trece Someșul cu pluta, își vor reîncărca telefoanele la o mini-moară pusă în mișcare de apă și își vor energiza propriile „baterii” în spațiile de relaxare ce vor fi create special pentru a doua ediție Someș Delivery, ce va avea loc în 18-19 iunie 2016.

REPORTAJ. The Museum: jocul din care evadează cine poate. În urmă cu doi ani, camerele de evadare, cunoscute în limba engleză sub denumirea de „Escape Rooms”, începeau să prindă tot mai mult teren în Cluj, într-o perioadă în care activitățile de petrecere a timpului liber le puteai epuiza cu ușurință în câteva weekend-uri. În vara lui 2014 existau șase companii care propuneau clujenilor și turiștilor veniți în oraș jocuri de evadare, însă în prezent, doar trei dintre ele mai oferă astfel de distracții. (Cristina Beligăr)

AUTO. Dacia Logan Prestige, un prim pas în secolul 21. La fel ca mulți alții, prima mașină pe care am condus-o a fost o Dacia 1310- model 1980. La vârsta de cinci ani, în fiecare dimineață de vacanță, vecinul meu mă lăsa la volanul greoi al mașinii roșii pe care, în funcție de anotimp, o împingeam sau o porneam cu flacără. 18 ani mai târziu, la o venerabilă vârstă de vreo 30 de ani, mașina respectivă încă funcționează. Între timp însă, Dacia bate la ușile anului 2016 cu prima mașină dotată cu o cutie de viteze pilotată, dar și multe alte echipamente care vin odată cu pachetul Prestige disponibil pentru modelele Logan, Logan MCV și Sandero. Transilvania Reporter a testat noul model și ce este sigur e că Dacia anului 2016 a ajuns, în sfârșit, în același secol cu noi și cu restul industriei automobilistice. (Radu Hângănuţ)

CĂLĂTORII. Cele mai bune plaje din apropierea României. Vârful sezonului estival se apropie cu pași repezi. Toată lumea – cu excepția montaniarzilor – visează deja la clipele de neuitat petrecute pe plaje cu nisip auriu, alături de prieteni și/sau familie. Din păcate, România a rămas mult în urma vecinilor din Balcani la capitolul calitate a plajelor, așa că vă propunem un top al celor mai bune plaje maritime din țările cel mai ușor accesibile cu mașina: Bulgaria, Grecia, Muntenengru și Croația. Am adăugat Turcia, o destinație mai îndepărtată, dar bine conectată cu România prin zboruri charter. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Taj Mahal: un monument închinat iubirii eterne. A fost odată ca niciodată un prinţ indian, care s-a îndrăgostit la prima vedere de o fată, pe care a zărit-o în piaţă. A reuşit să îşi convingă tatăl să îi permită să se însoare cu ea, iar ea a devenit tovarăşa lui de viaţă, mâna lui dreaptă, sfătuitoarea şi iubirea vieţii lui. L-a însoţit mereu, chiar şi pe câmpul de luptă, şi i-a născut 14 copii. Din păcate, această poveste nu se termină cu „au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”, pentru că ea s-a îmbolnăvit şi a murit. Iar el, sfâşiat de durere, i-a ridicat un monument ce avea să rămână impozant şi uluitor de frumos timp de sute de ani. Aceasta este, pe scurt, povestea celei mai cunoscute opere de arhitectură din India şi din lume: Taj Mahal. (Mădălina Kadar)

SPORT. EURO 2016, cu bune şi cu rele. Prima etapă a turneului final al Campionatului European din Franța s-a încheiat, odată cu ultimele meciuri ale primei runde din faza grupelor. Pe lângă o serie de rezultate surprinzătoare, victoria Ungariei în fața Austriei fiind în acest caz cap de listă, orașele franceze trăiesc sub terorarea confruntărilor violente dintre susținătorii țărilor participante la EURO. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu