Medicamentele se ieftinesc și dispar de pe piață

În vara acestui an piața farmaceutică din România va încasa o lovitură extrem de dură. Preconizata ieftinirea a medicamentelor nu înseamnă un plus de confort pentru consumatori, nici un motiv de relaxare, pentru că scăderea prețurilor va produce un alt fenomen, în totală opoziție cu ideea de la care s-a pornit. Concret mii de produse farmaceutice (medicamente) vor dispărea efectiv de pe piață.

Industrie nerentabilă

Pentru a înțelege fenomenul Transilvania Reporter a abordat unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente de pe piață. Trebuie să precizăm de la început că în industria farmaceutică, cel puțin în momentul de față, nimeni nu vrea să spună lucrurilor pe nume. Teama survine tocmai din faptul că scăderea prețurilor va transforma această industrie, până acum profitabilă, într-una falimentară. Pe de-o parte producătorii autohtoni de medicamente ar trebui să excluse, produsele interne fiind oricum mai ieftine decât cele importate. Metodologia de calcul a prețurilor maximale a medicamentelor prevede anularea treptelor de reducere pentru produsele inovative ieșite de sub patent și aplicarea din acest an a unei reduceri unice de 35%. Însă, distribuitorii de medicamente anunță un veritabil Armaghedon în domeniu. ”Pe de-o parte ar trebui să găsim mai ușor medicamentele românești în farmacii, dar acest lucru oricum se întâmplă deja.

Problema va apărea la medicamentele aduse din exterior. Orice ieftinire este un lucru pozitiv pentru clienți, dar scăderea prețurilor va duce la falimentul multor distribuitori. Practic această industrie nu va mai fi rentabilă. De ce să mai aduci un medicament, care nu se produce în România, dacă acest lucru nu-ţi aduce profit. Și atunci este evident că vor dispărea mii de medicamente de pe piață”, a explicat T.D., distribuitor de produse farmaceutice. Sintagma ”mii de medicamente” care vor dispărea este de natură să producă panică și chiar va crea un haos pe piața internă.

”Lumea trebuie să înțeleagă că niciun distribuitor de medicamente nu aduce un produs doar de dragul de a-l aduce. El se regăsește pe listele medicamentelor pe care le distribuim tocmai pentru că lipsește de pe piață. Producătorii români de medicamente fac o treabă foarte bună, dar nu pot acoperi toată cererea de pe piață. În cazul nostru, mă refer la produse ce țin de oncologie, distribuim produsele care nu sunt fabricate în țară. Ori, această ieftinire ne va forța să renunțăm să mai importăm tocmai aceste produse”, a adăugat acesta. Producătorii internaționali de medicamente au lansat încă de anul trecut un apel Guvernul României, cerând abrogarea hotărârii privind metodologia de calcul a prețurilor medicamentelor. Ei cer, de asemenea, elaborarea de noi metodologii de calcul, avertizând și asupra unui val de scumpiri.

Va înflori piața neagră

Proiectul de lege pus în dezbatere publică pe pagina Ministerului Sănătății va agrava criza medicamentelor din farmacii și spitale. În plus distribuitorii de produse farmaceutice trag încă un semnal de alarmă: favorizarea pieței negre. Fenomenul este deja existent și nu este deloc benefic pentru pacienți. ”Ce se întâmplă de fapt? Oamenii chiar au nevoie de anumite produse, pe care nu le găsesc în România, se duc la vecini, în țările vecine. Acolo nu sunt neapărat mai ieftine, dar măcar se găsesc. Ori dacă noi vom fi obligați să nu mai importăm anumite produse, industria farmaceutică din țările vecine se va dezvolta și odată cu ea și piața neagră a medicamentelor din România. Așa cum a fost cândva la modă comerțul în Ungaria, Polonia și Turcia, acum vor apărea, deja au apărut oameni cu inițiativă, vor face liste de produse care se cer la noi, vor trece dincolo și le vor aduce în România, e simplu”, a mai spus T.D. Și asociaţiile de pacienţi se tem că asta înseamnă punerea în pericol a tratamentelor pentru cardiaci şi bolnavii de cancer. 

”Deja lipsesc de pe piață o serie de medicamente absolut necesare, tocmai pentru că importul lor nu este profitabil. Nu putem ignora efectul de domino pe care îl va crea această ieftinire a medicamentelor. În fond, principalul scop, al nostru ca distribuitori de medicamente și al Ministerului Sănătății ar trebui să fie unul comun și anume accesul cât mai ușor la medicamente”, a încheiat T.D.

Distribuie:

Postaţi un comentariu