Internet fără secrete pentru seniorii clujeni

Foto: Dan Bodea

Nevoia de a comunica mai uşor cu copiii lor plecaţi în străinătate sau dorinţa de a cunoaşte secretele care se ascund în spatele unui ecran de calculator i-a convins pe mai mulţi vârstnici clujeni să urmeze cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului la Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” din Cluj. Nimic nu i-a oprit să se întoarcă la o altfel de şcoală şi să înveţe de la zero noţiuni despre care auzeau doar la televizor sau de la copiii şi nepoţii lor. Yahoo Mail, Google, Facebook sau Skype sunt astăzi servicii cărora mulţi seniori le cunosc utilitatea şi chiar dacă nu realizează anvergura pe care o au aceste mijloace de comunicare, un lucru îl înţeleg cu siguranţă: internetul îi aduce mai aproape de copiii lor.

Până la uşa farmaciei

Doamna Maria Bârzu a urmat şi ea cursurile de iniţiere în utilizarea calculatorului şi internetului pentru vârstnici desfăşurate la Centrul Judeţean de Formare Biblionet al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj. Deşi a primit noţiuni fundamentale de procesare text, de navigare pe internet şi de folosire a poştei electronice Maria Bârzu mărturiseşte că “urăşte calculatorul”. Cu toate acestea, calculatorului îi găseşte o “oarecare” utilitate. “Nu sunt adepta comunicărilor prin IT, însă recunosc că în farmacia unde lucrez este necesar să cunosc unele noţiuni. Am prietene care au urmat cursul de calculatoare pentru a comunica mai uşor cu copiii lor plecaţi în străinătate. Cea mai bună prietenă a mea vorbeşte pe internet cu nepoata ei care este însoţitoare de bord la compania Qatar Airways. Eu nu am copii şi atunci în casă nu am calculator pentru că nu vreau să îmi fure din timpul pentru citit. Iubesc cartea şi sunt convinsă că acest internet distrage oamenii de la citit. În profesie da, este util, însă doar până la uşa farmaciei”, a declarat doamna Maria Bârzu pentru Trasilvania Reporter.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

“Scrisoare” către fiul meu

Părerile cursanţilor sunt împărţite. Când vin la primele cursuri nu sunt foarte conştienţi de ceea ce îşi doresc, însă pe parcurs apar şi primele satisfacţii. “Umblam la bibliotecă după cărţi şi una dintre bibliotecare m-a informat despre curs. Înainte am făcut un curs de operare calculatoare-contabilitate, dar nu ştiam să intru pe internet şi uitasem foarte mult. Nu am lipsit la nicio oră şi nu mi s-a părut greu, mai ales că am vrut să învăţ să corespondez cu fiul meu. El este în străinătate, în Anglia, şi mi-am dorit să iau mai uşor legătura cu el. Iau legătura prin mail să nu îl deranjez foarte mult când este la lucru. Sunt foarte fericită de când am învăţat să scriu mailuri. De multe ori prin telefon nu l-am prins pe copil şi singura modalitate era calculatorul şi mailul să vorbesc cu el. A prins foarte, foarte bine cursul în cazul meu”, a declarat doamna Gabriela S. Deşi nu are calculator personal acasă, doamna Gabriela merge cel puţin o dată la două săptămâni la bibliotecă pentru a-i scrie un mail fiului său. De obicei îi trimite doar veştile bune din ţară pentru a-i ridica moralul. “S-a bucurat mult când a auzit că am făcut cursul acesta pentru el. Până la urmă e singura noastră modalitate de a coresponda. Scrisorile ajung prea târziu”, a mai spus Gabriela S. Din păcate, un abonament pentru internet nu-şi poate permite din pensia foarte mică şi atunci preferă să meargă la Biblioteca Judeţeană când simte nevoia să corespondeze cu fiul ei.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cu răbdare, despre Facebook

Cazul celor două cursante nu este singular. Zeci de persoane de vârsta a treia îşi doresc tot mai mult să înveţe să navigheze pe internet şi cu o atitudine pozitivă se înscriu la cursuri.  În vârstă de 59 de ani, doamna Florica Magyarosi a învăţat să navigheze pe internet şi să folosească poşta electronică în 2012 şi de atunci poate vorbi mai des cu fiica ei din Germania. “Aveam calculator în casă şi am vrut să-i cunosc şi eu tainele. Soţul meu m-a întrebat că la ce-mi trebuie să ştiu să-l folosesc şi i-am spus că îi trimit un mail să îi explic”, a declarat amuzată Florica Magyarosi pentru Transilvania Reporter. “Cursul a fost foarte bun şi doamnele care ne-au învăţat au fost extraordinare. S-au coborât la nivelul nostru. Copiii noştri nu au răbdare să ne explice şi atunci de ce să nu apelăm la cursuri? În plus, ţin minte că ne amuzam foarte tare. Odată, în timpul unei verificări doamna bibliotecară l-a întrebat pe un coleg care este adresa lui şi domnul i-a dat adresa de acasă în loc să îi dea adresa de mail. Eu am reuşit cu paşi mici să îl învăţ şi pe soţul meu să utilizeze calculatorul şi chiar i-am explicat ce este Facebook”, mărturiseşte doamna Florica.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În 2013,   potrivit directorului adjunct al Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga”, Floarea Elena Moşoiu, nu mai puţin de 115 vârstnici s-au înscris la cursurile de utilizare a calculatorului în cele 14 serii programate pe parcursul anului. Cursurile vor fi reluate în această toamnă la sediul central al Bibliotecii, existând perspectiva ca programul să fie extins şi în bibliotecile de cartier.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu