Interceptări DNA. Mesajele codificate ale polițiștilor șpăgari: 1000 de euro pentru 1 grad Celsius

DNA Oradea / Foto © Transilvania Reporter

„În Germania sunt 10 grade”. Acesta a fost mesajul trimis de cei doi poliţişti orădeni arestaţi pentru trafic de influenţă, afaceristului pe care îl „tapau” de bani. Fiecare grad reprezenta câte 1000 de euro, în total, deci, 10.000 de euro, sumă pe care omul ar fi trebuit să le-o plătească, ca să scape basma curată din dosarele în care era anchetat pentru o fraudă fiscală de peste 1 milion de euro.

Cei doi, subinspectorul Loredana Coste, psiholoaga Poliţiei Bihor şi agentul principal George Botto de la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Bihor au fost arestaţi de Tribunalul Bihor sâmbăta trecută. Solicitarea a făcut-o Direcţia Naţională Anticorupţie Oradea, în urma unui flagrant realizat cu o zi mai devreme de ofiţerii DGA Bihor când Coste şi Botto au fost ridicaţi din faţa unui restaurant din staţiunea Băile Felix, imediat după ce au încasat o şpagă de 7000 euro.

Suma nici măcar nu era prima. Afaceristul i-a denunţat după ce, în prima fază, cei doi îi mai ceruseră 39.000 euro din care le-a achitat 11.000 euro, în trei tranşe. Toţi, ceruţi sub acelaşi pretext: să intervină pe lângă poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor ca să obţină soluţii de netrimitere în judecată în dosarele sale.

Afaceri fantomă în spațiile polițistului

Bărbatul era anchetat în mai multe dosare pentru o fraudă fiscală de peste un milion de euro, prin eludarea plăţii TVA datorat bugetului de stat în urma unor achiziţii intracomunitare de zahăr. Cel care l-a „agăţat” a fost poliţistul de la SIPI, pe care îl cunoştea de câţiva ani.

George Botto are mai multe spaţii în oraş pe care le închiriază, iar afaceristul „ocupa” de câţiva ani patru dintre ele, ca sedii fictive pentru firmele pe care le folosea în afacerile ilicite. Deşi, ca ofiţer de informaţii, în mod normal ar fi trebuit să-l denunţe, Botto a devenit părtaşul evazionistului, acceptând ca acesta să-şi înfiinţeze firme fantomă cu sedii stabilite până şi în locuinţa lui şi în cea a socrului său. Anul trecut, când afaceristul i s-a plâns că e luat în vizor de poliţiştii SIF, lui Botto i-a fost uşor să-l convingă că poate să-l ajute.

Intervenţia, i-a zis, urma să o facă prietena sa, subinspectorul Loredana Coste, psiholoaga IPJ Bihor. Iniţial, spun procurorii DNA, din octombrie 2012 şi până în vara acestui an, omul de la SIPI şi amica lui psiholoagă i-au luat afaceristului 11.000 euro. Ulterior, în perioada iunie – iulie 2013, i-au mai cerut încă 18.000 euro însă afaceristul a declinat oferta.

Codul pentru șpaga de 10.000 de euro: În Germania sunt 10 grade!  

În octombrie, însă, afaceristul a fost reţinut într-o acţiune a poliţiştilor SIF iar când i s-a dat drumul, Botto şi Coste l-au căutat imediat pentru a-şi oferi din nou serviciile. De această dată, însă, nu i-au mai cerut bani direct. I-au spus că vor discuta cazul lui şi i-au cerut să-şi cumpere un telefon nou cu cartelă unde urma să primească un mesaj codificat cu grade Celsius iar fiecare grad urma să reprezinte câte o mie de euro.

Omul a intrat în jocul lor însă, în acelaşi timp, i-a denunţat. Anchetatorii nici n-au trebuit să aştepte prea mult. Săptămâna trecută, denunţătorul a şi primit mesajul. „În Germania sunt 10 grade”. Pe româneşte, trebuia să plătească 10.000 de euro!

Tranzacţia s-a derulat într-un restaurant din Băile Felix, supravegheat îndeaproape de poliţiştii DGA şi de un procuror al DNA Oradea. După ce afaceristul le-a înmânat plicul, cei doi au plecat însă au fost opriţi de ofiţerii DGA Bihor la 20 de metri de restaurant, în timp ce se îndreptau spre maşina cu care veniseră. Botto nu s-a opus, însă femeia a aruncat plicul pe jos, susţinând că nu îi aparţine.

Conduşi la sediul DNA Oradea, Loredana Coste şi George Botto au refuzat să facă vreo declaraţie. Au fost reţinuţi imediat pentru 24 de ore şi prezentaţi, sâmbătă, la Tribunalul Bihor, unde cei doi au acceptat să vorbească. Însă, în timp ce Botto a negat că ar avea vreo implicare în afacerea de corupţie, pretinzând că a fost doar „însoţitorul doamnei” la întâlnirea de la restaurant, Coste a recunoscut şpaga de 7.000 de euro cu care a fost prinsă asupra ei. Despre ceilalţi, pretinde că nu ştie nimic.  În plus, a precizat psiholoaga, cei 7000 de euro ar fi urmat să rămână la ea şi la amicul Botto, căci nici nu a discutat şi nici nu avea de gând să intervină pe lângă ofiţerii SIF care aveau în lucru dosarele afaceristului.

[stextbox id=”custom” caption=””Corupţii trebuie să plece din sistem”.”]

Imediat după reţinerea celor doi poliţişti la Oradea, Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) a transmis un comunicat în care precizează că faptele imputate subofiţerului de la SIPI Bihor nu au legătură cu activitatea acestuia din cadrul instituţiei. Potrivit informării, cazul va fi analizat „în funcţie de evoluţia situaţiei”, urmând ca, în final, „Departamentul de Informații și Protecție Internă să dispună măsurile legale în plan intern cu privire la situația profesională a agentului de poliție”.

La rândul său, şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa Popa, consideră că persoanele care săvârșesc fapte de corupţie „trebuie să plece din sistem”. Susţinem activitatea DNA şi, ori de câte ori va fi nevoie, Inspectoratul de Poliţie Bihor va oferi suportul pentru combaterea actelor de corupţie. Poliţia trebuie să scape de persoanele care pătează imaginea instituţiei”, a declarat chestorul.

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu