Expertul primăriei răspunde doar de notele de constatare

Foto: Dan Bodea

Continuarea acţiunii de înlăturare brutală a ornamentelor clădirilor degradate din centrul Clujului, în răspărul atenţionărilor specialiştilor şi avertismentului Ministerului Culturii,   spune destule despre încăpăţânarea administraţiei de a merge înainte cu planul de mutilare a oraşului.

[do_widget “Easy Related Posts” ]

Expertul angajat de primăria clujeană în cazul intervenţiilor de urgenţă la clădirile istorice din oraş, Alexandru Damian, a precizat pentru Transilvania Reporter că acţiunile ISU se fac în baza unor note de constatare şi nu a unor expertize tehnice.

Alexandru Damian

Alexandru Damian

„Eu colaborez cu primăria în baza unui contract încheiat în urma unei licitaţii. Nu este vorba despre o expertiză tehnică la aceste imobile, ci de note de constatare care stau la baza unor intervenţii în regim de urgenţă ce se impun în cazul clădirilor degradate care pot prezenta pericol public pentru pietoni. Vorbim despre soluţii tehnice ca amplasarea unor tuneluri de protecţie pentru pietoni sau înlăturarea elementelor de faţadă sau ornamente care sunt aproape desprinse şi riscă să cadă şi astfel să pună în pericol viaţa clujenilor. Deci în această etapă nu este vorba despre realizarea unei expertize tehnice care se fac de către experţi autorizaţi de Ministerul Culturii, ci doar de întocmirea acestor note de constatare, pentru care eu sunt autorizat. Abia în etapa următoare va fi nevoie de experţi autorizaţi care să facă o expertiză tehnică completă a fiecărei clădiri şi care să propună soluţii pentru refacerea acestora”, a declarat inginerul proiectant Alexandru Damian.

Acesta este de părere că fotografiile care se fac înainte de intervenţia ISU şi după şi care sunt anexate la dosarul fiecărei clădiri vor fi suficiente pentru ca în viitor faţadele şi ornamentele de pe aceste imobile să poată fi refăcute în forma iniţială. „Toate intervenţiile actuale de urgenţă sunt documerntate cu fotografii şi sunt sigur că pe baza acestor fotgrafii se vor putea reface faţadele şi ornamentele, cu respectarea tuturor reglementărilor legale. Ornamentele şi elementele îndepărtate integral sigur trebuie depozitate în condiţii potrivite ca să poată fi conservate, dar de acest lucru se ocupă cei de la primărie. Însă repet toate intervenţiile sunt în regim de urgenţă, adică acolo unde există pericol. Am în lucru mai multe astfel de cazuri, sunt diferite situaţiile în funcţie de starea de degradare a clădirilor, cred că vor fi peste 100 de clădiri la care va fi nevoie de astfel de intervenţii, dar nu există încă stabilită o ordine de intervenţie”, a adăugat inginerul proiectant.

Potrivit CV-ul său, Alexandru Damian este absolvent al Facultăţii de Inginerie Civilă a UTCN Cluj, este expert autorizat MDRT din 2010, membru fondator al Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri AICPS şi membru în Comisia Naţională Comportarea în Situ a Construcţiilor CNCisC.

Distribuie:

Postaţi un comentariu