Dorina Palace, revanșa unei generații

Dorina Palace, pe strada Horea, nr. 48

Dorina Palace este un cămin de bătrâni de lux cu o poveste deosebită. Are trei etaje, e la numărul 48, lângă Biserica Ortodoxă, pe strada Horea, peste drum de Filologie. A fost construită în anii 1936-1938, prima clădire cu acoperiș plat din Cluj. I se spunea Palatul Muntean. Decorată cu pulbere de mică pe exterior, în stil modern, cu ferestre mari și linii drepte, cu porți sobre și scări de piatră, casa era altfel decât toate celelalte. Era diferită. „Strada atunci era foarte luminată noaptea, ca ziua, iar pereții casei datorită prafului de mică străluceau în lumina becurilor. Țin minte că veneau la noi la poartă oameni din Cluj să o vadă, mai ales noaptea. I-au spus Palatul Muntean, clujenii i-au zis așa, pentru că pe tatăl meu îl chema Muntean”, spune povestea doamna Dorina, uitându-se pe ferestră, spre turlele Bisericii Ortodoxe. Tatăl său, Traian Muntean, era teolog, dar făcuse și studii comerciale și juridice la Viena. Iar mama, Sidonia, era nepoată a lui George Barițiu. În 1936, s-au decis să construiască acestă casă modernă, un fel de avanpost al unui curent occidental care avea să ajungă mai târziu și-n România.

Într-o noapte, în 1940 când ungurii au luat Ardealul, am fost obligați să o părăsim  într-o jumătate de oră. Ne-am refugiat cu familia la Timișoara. Acolo ne-au dat să locuim într-un hol. Prin holul unde dormeam noi, mai treceau și alte paisprezece familii. A fost cumplit, dar am supravuiețuit. În 45 ne-am întors la Cluj, dar veniseră comuniștii și ne-au alungat din nou. Ne-au confiscat definitiv casa, iar pe tata l-au trimis la canal, acolo i s-a scurs viața. Eu cu mama am locuit pe unde am putut”, spune Dorina Ghite.

În 2009, Dorina Ghite a primit casa înapoi. Familiile care o locuiau au trecut printr-un moment al adevărului greu de acceptat. Dar au fost lăsați toți locatarii să ierneze acolo și, abia în primăvară, prin luna mai, au plecat. La parterul casei s-a istalat încet o clinică privată, a unui prieten din copilărie al fiului doamnei Ghite. Vasile Vanea e chirurg, a fost medic la Spitalul Militar. Are un stil exigent, moștenit de acolo, iar asta l-a ajutat, pentru că la clinica lor vin și pacienți din străinătate. „Avem pacienți din SUA, Irlanda, Ungaria, Austria și, bineînțeles, din România. Pentru a-i mulțumi pe cei care plătesc îți trebuie nu doar profesionalism, ci și o rigoare extraordinară”.Dar această clinică a fost doar începutul. Doctorul Vanea și-a adunat într-o zi cunoscuții și au început renovarea casei.

Casa este reședință pentru persoanele în vârstă, are cincisprezece apartamente de lux, fiecare cameră cu baia ei, cu instalații moderne, de ultimă generație, decorate în culori calde, elegante. Casei i s-a pus numele „Dorina Palace”, după numele proprietarei. Dorina Ghite la cei 87 de ani ai săi obișnuiește să meargă  8-10 kilometri pe jos în fiecare zi și se îngrijește singură. Înoată, vorbește trei limbi străine și are I-phone pentru a putea comunica mai bine cu fiul din străinătate.

Bătrânețe de lux

Fiul doamnei Ghite, cel care a finanțat lucrările, a gândit că un cămin frumos pentru persoanele vârstice este foarte potrivit pentru cei care au plecat în  străinătate și nu se mai pot ocupa de părinții lăsați acasă singuri. De aceea, casa nu arată ca un cămin obișnuit pentru astfel de scopuri, conceptul a fost inspirat din străinătate. Este mai degrabă un hotel sau ca un bloc de locuințe, cu scări comune, balcoane și apartamente moderne, mobilate în stil imperial, dar care au toate legătură între ele și sunt alături de personalul care se ocupă de îngrijirea lor. Lângă paturile reglabile, cu telecomandă, stau sfeșnice de alamă sau vase de sticlă Gallé. Clădirea are ferestre care izolează fonic, sistem de încălzire centrală, calorifere acoperite cu măști din lemn de cireș aduse din Austria, sistem de comunicare wireless, balcoane cu sistem de defrigerare, saloane comune pentru petrecerea timpului, prevăzute cu două plasme de dimensiuni impresionante lângă console și oglinzi antice, într-un contrast bine studiat. Mobilierul nu este tot, urmează să mai sosească de la recondiționat din Viena. Covoarele și lenjeria sunt de-un roșu burgund, culoarea regilor.

Cei care vor să stea aici au asistență medicală non-stop, sunt permanent monitorizați din punctul de vedere al sănătății și orice intervenție necesară se face la clinica de la parter. În plus, trimestrial, li se fac analize complete, parametrii biologici vor fi verificați săptămânal, iar rudele pot consulta, prin intermediul internetului, de oriunde din lume aceste fișe electronice  de sănătate. Au la dispoziție medic psiholog, cardiolog, urolog, neurolog și chirurg.  Prețul actual începe de la 40 de euro pe zi.

„Principalul meu gând a fost să fac o casă pentru bătrânii ca mine, care au copiii plecați în străinătate sau foarte ocupați, iar ei nu au cu cine să stea, nu au cu cine vorbi. Dacă ar merge la copii, ar fi la fel de singuri ca aici. Cum să mori într-o lume complet străină unde nimeni nu-ți vorbește limba? Și atunci am zis: nu va fi ultima stație, va fi o călătorie, o vacanță într-un palat! Un palat unde să ne simțim oameni, să ne respectăm pe noi înșine! Am fost umiliți toată viața, noi n-am avut parte de libertățile de acum și de bunăstarea la care voi puteți aspira. Poate mai sunt oameni care au trăit umilința unui hol comun, ca mine, ei vor înțelege ce important este să recuperezi respect, să recuperezi istoria, măcar pe ultima sută de metri!” a spus Dorina Ghite, proprietara casei „Dorina Palace”.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Corina says:

    Absolut dezamagitor, hrana este adusa din conserve, medicatie este neglijent distribuita bolnavului, NU EXCELEAZA PRIN nimic….bani dati degeaba, NU VA LASATI AMAGITI! Un unchi a intrat pe picioarele sale aici, la tratamente, si dupa 2 saptamani nu mai putea merge si gur nici la baie….Medicul psihiatru Morar nu i,a facut nici macar testele initiale,….

Postaţi un comentariu