Dispare Universitatea Bogdan Vodă!

Universitatea Bogdan Vodă

Fondată în anul 1992 ca instituție particulară de învățământ superior Universitatea Bogdan Vodă (UBV) din Cluj-Napoca își trăiește ultimii ani de existență. Sediul central din strada Grigore Alexandrescu (Mănăștur) a fost vândut unei alte instituții private de învățământ, Liceul Teoretic Creștin Pro Deo. Scandalurile din ultimii ani, în care au fost implicați mai mulți profesori ai UBV și numărul tot mai mic de studenți au determinat conducerea universității să decidă că este timpul ca porțile acesteia să se închidă. Practic anii „universitari” 2017/2018 și 2018/2019 vor scoate ultimele generații de absolvenți ai UBV.

Liceul Teoretic Creștin Pro Deo

Confirmarea vine din interior

Anunțul închiderii Universității Bogdan Vodă nu a fost făcut public, dar mai mulți profesori din cadrul instituției au confirmat, sub protecția anonimatului, inevitabilul.

„S-a avut în vedere această posibilitate încă de anul trecut, dar noi am fost anunțați abia în această vară. A fost un anunț scurt și sec. Studenții pe care încă îi avem își vor termina studiile, apoi Universitatea va dispărea. Nu ni s-a spus un motiv concret, dar e clar că scandalul licențelor și condamnarea unor colegi, chiar dacă cu suspendare, au afectat imaginea instituției. Au fost mai multe momente în care au apărut tensiuni în interior, lucruri care nu au apărut în presă însă, decizia Tribunalului Cluj de la începutul acestui an și condamnarea unor profesori ai Universității, în dosarul diplomelor de licenţă contrafăcute, a fost picătura care a umplut paharul. Acum va fi foarte greu și pentru noi și pentru studenți să mai putem profesa la un nivel de calitate, pentru că atmosfera este foarte proastă”, a povestit pentru Transilvania Reporter un profesor al UBV.

Un alt cadru didactic a mai spus că problemele au apărut doar în ultimii trei ani și că până atunci, chiar dacă era considerată o universitate de nișă, adică o instituție în care studiau doar cei care nu prindeau un loc la una dintre universitățile de stat, UBV se bucura de colaborări cu nume importante ale vieții academice din România. Cu Universitatea Bogdan Vodă  au colaborat o serie de personalități, printre care fostul procuror general a României, Ilie Botoş, Vasile Puşcaş, fost ministru, negociator-şef cu Uniunea Europeană, europarlamentarul Daniel Buda, sau Emil Boc, primarul Clujului. Preşedintele Universităţii Bogdan Vodă și fondatorul acesteia, Mohammad Jaradat, nu a putut fi contactat pentru a emite un punct de vedere oficial. Între timp clădirea UBV, din cartierul Mănăștur, a fost vândută Liceului Teoretic Creștin Pro Deo, lucru confirmat de unul dintre oficialii liceului în cuvântul de deschidere al noului an școlar. Astfel, ultimii studenți ai UBV încă nu știu unde își vor derula cursurile universitare.

2015, începutul sfârșitului 

Universitatea Bogdan Vodă a avut în ultimii ani prostul renume de „fabrică de diplome”. În ciuda numelor importante, amintite mai sus, care au colaborat cu UBV, imaginea acesteia nu a fost niciodată una „de calitate”. Totul a început să se năruiască în toamna anului 2015 când zece profesori, masteranzi și studenți din cadrul Universității particulare Bogdan Vodă din Cluj-Napoca au fost trimiși în judecată de procurorii clujeni. Oamenii legii au descoperit că cei zece făceau parte dintr-o rețea care vindea lucrări de licență și dizertație pentru susținerea examenelor. Cercetările au durat mai bine de un an de zile, iar în februarie 2017 magistrații de la Tribunalul Cluj au dat sentința.

Toate persoanele implicate în dosarul fabricării de licențe de la UBV au primit închisoare cu suspendare. Printre cei care făceau parte din această rețea se numără și lectorul Pintea Florin Radu și conferențiarul universitar Vlad Daniel Valerius, angajaţi la Universitatea Bogdan Vodă. Cei doi au fost prinși de procurori că vindeau lucrări de licențe și luau bani (aproximativ 200 de euro), pentru ca studenții să-și treacă examenele. Sentința magistraților este cu drept de apel. Potrivit rechizitoriului, ”în perioada octombrie 2014 — iunie 2015, inculpaţii Vlad Daniel — Valerius şi Pintea Florin — Radu, în calitate de îndrumători ştiinţifici, au pretins diferite sume de bani (în lei şi valută) de la studenţi şi masteranzi, în schimbul elaborării integrale şi remiterii în format electronic a unor lucrări de licenţă şi lucrări de disertaţie, pentru a facilita promovarea frauduloasă a examenelor şi restanţelor, fără ca studenţii să se prezinte la susţinerea acestora”.

Cădere liberă 

La începutul anilor ’90 universitățile particulare se bucurau de o afluență uriașă din partea proaspeților absolvenți de liceu. Mii de studenți ieșeau anual de pe porțile universităților particulare cu diplome de absolvenți. Cu timpul însă, numărul celor care își doreau să urmeze o cursurile unor facultăți particulare a scăzut dramatic. Din datele Institutului Național de Statistică numărul studenților la particulare ajunsese, în toamna anului trecut, la aproximativ 25.000 de persoane, cu peste 100.000 mai mic decât în perioada de glorie a universităților particulare (2000 – 2010). Pe cale de consecință multe dintre universitățile private cu ”renume” din țară sunt pe cale să dispară. Încet dar sigur, în ritmul în care pierderile sunt tot mai mari, universitățile nu vor avea de ales decât să își închidă porțile, așa cum este și cazul UBV.

Președintele UBV este „Senior al cetății”

Universitatea Bogdan Vodă a fost înființată de Mohammad Jardat, în 2002, după ce tot el împreună cu Khaled Matar înființaseră, un an mai devreme, Universitatea Româno-arabă din Baia Mare. Mohammad Jardat, sau Abdel Mohamed Hadi Rahman după primul lui nume, a fost distins cu titlul de ”Senior al Cetății”, distincție acordată în cadrul Balului Operei, manifestare anuală care își propune să adune la un loc elita Clujului. Jardat este un personaj discret, se știu destul de puține lucruri despre el dar, conform ediţiei electronice a cotidianului Adevărul de Cluj, în 1993, Abdel Mohamed Hadi Rahman a fost arestat pentru fals intelectual şi complicitate la contrabandă. A făcut pușcărie pentru că a falsificat patru contracte de vânzare-cumpărare şi certificatele de înmatriculare ale unor autoturisme. După ce a ieşit din detenție și-a schimbat numele şi-a deschis Universitatea Bogdan Vodă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu