Clujenii își cer parcul înapoi

Înainte de 1989 Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca găzduia Orășelul Copiilor și era o oază de liniște și relaxare pentru locuitorii municipiului. Apoi a intrat în administrarea Ministerului Transporturilor și uitarea a pus stăpânire pe aleile altădată pline de trandafiri și băncuțe. Au mai trecut vreo 20 de ani până când, în 2010, acesta a intrat în administrarea clubului de fotbal CFR Cluj, după ce Arpad Paszkany a semnat o asociere cu proprietarul, Compania Naţională de Căi Ferate. Anul acesta Parcul feroviarilor a fost redat comunității, iar clujenii așteaptă de la autorități implicare totală pentru a transforma zona într-un ”al doilea Parc Central”.

Dezvoltată inteligent, zona ar străluci

Al doilea parc ca mărime din Cluj-Napoca a intrat în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca printr-o hotărâre de guvern dată în ultima zi a lunii iunie. La începutul lunii iulie administratorii municipiului au început curățenia în Parcul Feroviarilor. Este a doua inițiativă de a reda parcul comunității după cea din 2011 când patronul clubului CFR Cluj, Paszkany Arpad, spunea că va investi în jur de 1,5 milioane euro, că va face terenuri cu gazon sintetic şi va reamenaja spațiul de joacă destinat copiilor, iar publicul urma să aibă acces liber. Conform contractului semnat la acea vreme de Paszkany, acesta urma să plătească proprietarului suma de 64.000 de euro anual, pentru suprafața de 5,3 hectare. Dintre toate promisiunile doar un teren de fotbal a fost amenajat. Un an mai târziu activiștii de mediu au organizat și un protest după ce administratorul parcului a tăiat mai mulți copaci, ilegal susțineau activiștii. În 2015, Compania Naţională de Cări Ferate a cerut şi a obţinut în instanţă rezilierea contractului din cauza neplăţii redevenţei timp de mai mult de 2 ani. Anul acesta lucrurile au început din nou să se miște. De această dată favorabil, iar acest lucru nu face decât să-i bucure pe clujeni. ”Cred că primele etape ale transformării Parcului Feroviarilor au fost deja făcute. Au loc discuții reale cu locuitorii din preajma parcului și asta ajută mult la orice decizie va fi luată ulterior”, a declarat pentru Transilvania Reporter Andi Daisler, unul dintre activiștii care a făcut mai multe demersuri pentru reamenajarea parcului. Jurnalist, om de afaceri și în general o persoană cu inițiativă, Daisler este convins că locația Parcului Feroviarilor are un potențial fantastic, neexploatat din păcate de cei care i-ar putea reda farmecul de altădată.

Reabilitarea efectivă abia la anul

Până la sfârşitul acestei luni municipalitatea ar trebui să parafeze un parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor. Apoi va fi lansat și un concurs de idei și soluţii. Abia după ce vor fi încheiate toate aceste proceduri se va ști cum va arăta Parcul feroviarilor. Un lucru este cert, clujenii nu vor blocuri sau case în parc, ci un teren pe care să se desfășoare cât mai multe activități în aer liber de care să se bucure toţi cetăţenii municipiului Cluj-Napoca. ”Parcul Feroviarilor prin dimensiunea pe care o are ar trebui să devină o alternativă la Parcul Central pentru că poate deveni asta. Cred că are toate premisele să devină un al doilea Parc Central și mai mult, să fie inclus în Masterplanul Someșului astfel încât zona să fie dezvoltată concomitent și să devină mult mai atractivă”, sugerează Daisler. Municipalitatea a solicitat acest parc de mai bine de trei ani, dar abia în această vară a fost adoptată horârea de guvern prin care terenul i-a fost trecut în administrare. La Parcul Feroviarilor, lucrările efective de reabilitare şi modernizare vor începe abia la sfârşitul anului 2018 sau chiar în 2019. Până atunci vor fi organizate licitaţii, se vor obţine autorizaţii de construcţie, iar câştigătorul concursului de soluţii va avea timp să realizeze proiectul în baza căruia va fi refăcută zona verde.

” Parcul Feroviarilor prin dimensiunea pe care o are ar trebui să devină o alternativă la Parcul Central pentru că poate deveni asta. Cred că are toate premisele să devină un al doilea Parc Central”

Distribuie:

Postaţi un comentariu