Ai poftă de ceva exotic? Un restaurant clujean propune carne de piton, cangur, zebră, cămilă, ren sau crocodil

Exotic Restaurant / Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Dacă te-ai săturat de mâncarea tradiţională şi eşti deschis experimentelor culinare, vino la Cluj!  Preparate din piton, cangur, zebră, cămilă, bizon, struţ, ren, homar sau crocodil sunt disponibile în cel mai nou restaurant deschis în oraş.

Cei care şi-au propus să ajungă în Portugalia, dar nu au avut până acum posibilitatea de a face acest lucru, au ocazia de a degusta, la Cluj, într-un cadru inedit, specialităţile bucătăriei portugheze şi mai mult decât atât, o serie de cărnuri exotice, precum: carne de piton, cangur, zebră, cămilă, bizon, struţ, ren, homar, crocodil. Acest lucru este posibil datorită brandului portughez A Camponeza care a deschis de curând un nou restaurant, denumit în mod sugestiv, Exotic Restaurant. Situat într-o zonă liniştită, departe de aglomeraţia oraşului, restaurantul propune un meniu care abundă în fructe de mare, alături de 15 preparate exotice pentru cei care doresc să încerce ceva cu totul şi cu totul diferit.

Fructele de mare sunt păstrate vii într-un acvariu cu gheață, la șapte grade, până în momentul preparării/Foto: Dan Bodea

Transilvania Reporter a discutat cu Adrian Rus, formatorul restaurantului A Camponeza, pentru a afla detalii exotice despre cel mai nonconformist meniu din Cluj. Adrian Rus locuieşte de ani buni în Portugalia, dar va rămâne trei luni la Cluj pentru a superviza întreaga activitatea de implementare a brandului, ocupându-se totodată de formarea personalului. Până în luna septembrie, prima locaţie A Camponeza din oraş (cea de pe strada Emile Zola) va fi închisă, urmând ca Exotic Restaurant să se bucure de întreaga atenţie a angajaţilor. Primul restaurant al brandului A Camponeza deschis la Cluj a ocupat în 2015 locul întâi pe TripAdvisor, topul fiind realizat pe baza recenziilor acordate de clienţii clujeni, dar nu numai, care au trecut pragul  restaurantului.

Citiți și: TripAdvisor. Top 20 cele mai bune restaurante din Cluj-Napoca

Restaurantul aflat la subsol, a avut o perioadă neagră după ce fumatul a fost interzis în spaţiile interioare, având de suferit totodată din cauză că nu avea o terasă. Astfel că, în momentele de cumpănă, brandul a decis să deschisă o nouă locaţie, de această dată cu terasă şi cu multe surprize culinare, deopotrivă. Construcţia a început de mai bine de un an, iar amenajarea a costat peste 140.000 de euro, dar în această sumă nu intră şi logistica.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

“Noi avem aprovizionare de două ori pe săptămână, marţi şi sâmbătă aerian şi terestru luni. Ca materie primă avem animale marine vii și animale exotice. Cele din urmă nu sunt vii, sunt aduse de pe cinci continente. Încercăm să facem gruparea lor în Lisabona, după care le aducem aici. Partea logistică este esențială. Nu o ai, nu ai calitate. Noi mizăm în primul rând pe calitatea materiei prime. Bineînțeles, un bucătar rău poate să facă un dezastru în bucătărie, chiar dacă are produse de calitate, dar ne formăm personalul după standardele noastre. În cazul fructelor de mare nu e niciun secret. E vorba despre prospețimea lor, timpul de preparare care se măsoară în secunde și temperatura la care sunt pregătite. Noi mizăm pe calitatea produselor şi mergem pe principiul conform căruia dacă o carne este bună, gustul acesteia nu trebuie îmbunătăţit. Singurul condiment pe care îl folosim aici este sarea. Pentru a păstra gustul autentic al fructelor de mare, trebuie ca acestea să fie păstrate cum scrie la carte.

De exemplu, noi păstrăm fructele de mare într-un acvariu cu o temperatură constantă de 7 grade. La această temperatură metabolismul scade, iar în momentul în care sunt sacrificate, acestea nu suferă. Modul de păstrare este foarte important. În acest mod, animalul nu este stresat, iar carnea îşi va păstra calitatea. Fructele de mare trebuie consumate în cinci zile din momentul în care le-am primit”, explică Adrian Rus.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cu toate că brandul este recunoscut pentru fructele de mare, Exotic Restaurant oferă ocazia curioşilor să deguste şi alte tipuri de carne.

Clujul este pregătit pentru gusturile exotice

“Credem că oraşul este pregătit pentru preparate exotice, fiind un oraş cosmopolit, deschis spre noutate. Cei care doresc să încerce, pot comanda un singur produs din cele 15 exotice sau un platou cu mai multe astfel de cărnuri. Avem un platou format, de exemplu, din carne de struţ, cangur şi crocodil. La prima vedere, clienţii au o reţinere, după care încearcă. De cele mai multe ori gustul îi surprinde. De exemplu, cangurul are o carne moale, foarte apreciată, cu un gust aparte. Este un animal care se consumă extrem de bine în toată Europa, în America şi în Australia. Lama şi cămila au o carne care oferă o senzaţie de burete. Pe de altă parte, zebra are o carne densă. Considerăm că oraşul este pregătit pentru meniul exotic şi avem şi o dovadă în acest sens. În prima zi în care am deschis am avut 26 de clienţi, toţi proveniţi dintr-o firmă de IT. Au dorit să încerce cele mai noi gusturi. Au comandat griluri, fructe de mare, preparate exotice. A fost un festin pe cinste. La final, fiecare a avut de achitat undeva la 300 de lei. Toţi au avut expresii diferite. Fiecare a avut un preparat preferat, iar cărnurile au fost apreciate. Au dorit efectiv să testeze”, explică Adrian Rus.

În cadrul meniului regăsim carne de cămilă, cangur, crocodil, bizon, picioare de broască, elan, struţ, ren, piton, zebră. „Aceste cărnuri nu sunt protejate. Struţul, cămila şi cangurul sunt aduse din Australia, crocodilul din Africa de Sud, bizonul din America, broştele şi pitonul din Vietnam, porcul din Spania”, explică reprezentantul brandului A Camponeza. Acesta nu se teme de reacţiile iubitorilor de animale, considerând că unele opinii în acest sens au o doză mare de ipocrizie.   

Fructe de mare/ Foto: Dan Bodea

În cadrul restaurantului, garniturile sunt incluse. Dacă de exemplu, comanzi carne de piton, garnitura şi băutura vin la pachet, astfel încât clientul să aibă o experienţă completă. Pentru 100 de grame de muşchi de cangur, de exemplu, clientul va plăti 30 de lei. Pentru aceeaşi cantitate de muschi de crocodil preţul este de 50 de lei. Cel mai scump preparat exotic/ suta de grame este Vita picancha Wagyu de origine japoneză, considerată o adevărată delicateţă.

„Preţurile noastre sunt accesibile faţă de alte restaurante de profil. Nu avem garnituri separate, acestea fiind incluse în meniu. Vrem să mulţumim clientul. Vom avea majoritatea preparatelor exotice pe tot parcursul anului, cu mici excepţii. De exemplu bizon vom avea doar trei luni pe an, pentru că în rest este interzisă sacrificarea acestuia”, explică Adrian Rus.

Vin verde

Selecţia de vinuri din cadrul restaurantului realizată de oenologul brandului, care are o experienţă de 35 de ani în domeniu, include vinuri de colecţie care ajung la 1.500 de euro, vândute cu o garanţie de zece ani, vinuri din topul celor mai bune 40 de vinuri din lume, care ajung la 500 de euro, dar şi vinuri accesibile, toate provenite din Portugalia. Aici poate fi degustat inclusiv vinul verde.

„E singurul vin care se face în regiunea de nord a Portugaliei, datorită solului argilos. Noi de ce îl promovăm? Brandul nostru este A Camponeza. În traducere, înseamnă La ţărăncuţa. Restaurantul mamă este situat într-o zonă plină de tradiţii, un fel de Maramureş portughez. Eticheta acestui vin reprezintă faţada restaurantulului nostru, vechi de 100 de ani, din centrul vechi al Lisabonei. Aici se face vinul verde, iar noi ne-am dorit să îl promovam sub brandul nostru. Noi încercăm să îi oferim clientului nu doar mâncare, ci o experienţă, iar asociind vinul cu mâncarea, gustul va fi diferit”, explică Rus. 

Foto: Dan Bodea

Vin verde/ Foto: Dan Bodea

Sticla de vin în vestuță din piele de plută/ Foto: Dan Bodea

Restaurantul este amenajat pe două nivele şi beneficiază de o terasă generoasă, unde griul urban este invadat verdele naturii. Sala de la parter îţi oferă senzaţia că ai ajuns pe o plajă exotică, în timp ce sala de sus, oferă un aer elegant. Decoraţiunile sunt realizate în mare parte din piele de plută, restaurantul fiind un promotor al acestui material realizat din arborele de plută, un arbore specific Portugaliei.

Terasa restaurantului este încă în curs de amenajare/ Foto: Dan Bodea

Arborele de plută / Foto: Dan Bodea

Restaurantul de la etaj/ Foto: Dan Bodea

Obiecte din piele de plută / Foto: Dan Bodea

„Publicul care vine aici caută calitatea. Portughezii asta au transmis de-a lungul timpului. Nu au mania de a îmbunătăţi un produs, dacă acesta e de calitate. Se merge mult pe gustul autentic. Noi am intrat timid pe piaţa din Cluj cu fructele de mare. În 2015 am fost pe primul loc pe Trip Advisor pe zona Clujului. Cu Exotic Restaurant ne dorim să ajungem cel mai bun restaurant din Transilvania. Ca preţ, o masă poate să varieze între 70 de lei şi 400 de lei.  Antreurile sunt diversificate, toate sunt produse în Portugalia. Avem peşte, fructe de mare, grill-uri, cărnurile diverse. Aici, clientul are, de ademenea, posibilitatea de a-şi găti singur carnea sub îndrumarea noastră”, spune Rus.

Printre fructele de mare exotice ce pot fi consumate aici se numără creveţii de coastă, santola, un păianjen de mare şi multe alte preparate.

 „Fotbalistul Camora este clientul nostru fidel. A zic că a mâncat aici cele mai bune fructe de mare, mai bune chiar ca acasă”, spune Adrian Rus.

Restaurantul se află, în Cluj Napoca, pe strada Mihai Veliciu 63.

2 Comentarii

  1. lucian spune:

    Selectia de vinuri a fost realizata de oenologul brandului, nu de etnologul brandului.

Postaţi un comentariu