Adela Golea, Medic-şef UPU-SMURD Cluj: „Aștept de 25 de ani să se construiască Spitalul Regional de Urgență”

Adela Golea/ Foto: Dan Bodea

Spitalul Regional de Urgență este unul dintre proiectele despre care s-a vorbit poate cel mai mult în ultimii ani, fără însă a se pune vreo cărămidă efectiv în acest sens. După preluarea terenului pe care acesta urmează să fie construit de către Ministerul Sănătății Naționale, speranța ne surâde din nou. Transilvania Reporter a discutat cu Adela Golea, Medic-șef Unitatea Primiri Urgențe Cluj-SMURD Cluj pentru a vedea de ce este atât de necesar acest spital și care sunt principalele probleme pe care le are secția pe care aceasta o conduce în momentul de față.

Citiți și: Epopeea unui an din „istoria” Spitalului regional de urgenţă Cluj

„Este esențial ca Spitalul Regional de Urgență să se contruiască pentru că nu avem un spital monobloc de urgență în Cluj, iar urgențele nu se pot asista integrat. În mod normal, când vorbim despre urgențe și mai ales despre urgențe critice, acestea sunt complexe și necesită mai multe specialități medicale chirurgicale care să poată fi la dispoziția pacientului de la intrarea în UPU, în zece minute, cum spune legea. La noi sunt foarte multe clădiri, situate chiar și până la trei kilometri depărtare de UPU, de unde specialiștii pot sau nu pot să vină atunci când sunt solicitați. Pentru urgențele majore avem nevoie de acest spital integrat, cu tot ceea ceea înseamnă urgență, cu tot ceea ce însemnă chirurgie de investigații invazive.

Terenul există, s-au făcut acele planuri de fezabilitate care trebuie analizate, după care trebuie văzut exact când se alocă banii, când se aprobă de către minister acest spital ca structură, după care când se alocă efectiv banii pentru construcție. Dacă există resurse financiare, în unu, maxim doi ani din momentul în care s-a început construcția, spitalul poate fi construit și dotat, dar așteptăm să vedem întâi fundamentul, așteptăm să vedem că se pune efectiv prima cărămidă. Am așteptat acest spital de 25 de ani!”, explică Adela Golea.

Inaugurarea Spitalului Regional de Urgență nu va însemna desființarea UPU care funcționează în prezent. „Acest spital nu va însemna mutarea unui spital existent acolo. Spitalul Regional de Urgență va fi cel care va aduna partea de critici. Se impune o decizie locală de restructurare în ceea ce înseamnă asistența pacientului. Acolo vor veni urgențe cod roșu și cod galben, care vor fi tratate  integrat. După faza acută, cazurile respective trebuie să fie preluate pentru recuperare și pentru alte proceduri de spitale din spate, să spunem așa. Nimeni nu spune că se va desființa Institul Inimii, Spitalul Județean de Urgență sau așa mai departe. Din contră, vom încerca să remodelăm ceea ce avem deja în așa fel încât să putem oferi alte servicii care sunt acum deficitare. De exemplu, pe cronici nu ai cum să îi ții foarte mult în spital, pentru consolidarea unui tratament”, explică medicul.

În opinia Adelei Golea, locul în care urmează să fie construit spitalul, poate însemna o adevărată binecuvântare pentru cei care sosesc la Cluj cu elicopterul și care vor avea unde să aterizeze aproape de spital. „Zona în care urmează să se construiască Spitalul Regional de Urgență s-a ales astfel pentru a fi mai aproape de autostradă. Știm foarte bine ce se va întâmpla dacă avem drumuri pe care se poate merge cu viteză. Să sperăm că se vor face și cele două drumuri secundare de acces spre Cluj, cel dintre Mănăștur și cel dinspre Grigorescu. Lucrurile trebuie privite rotund și optimizate inclusiv la partea de acces. Tot ce e periferic, tot ce ajunge în Cluj din regiune va ajunge mult mai ușor acolo. Va fi un loc special amenajat și pentru aterizarea elicopterelor. Ne străduim de ani să găsim un loc de aterizare pentru elicoptere lângă spitale, pentru că noi acum facem cu pacientul de la aeroport până la spital, mai mult decât facem cu pacientul din regiune până în Cluj. Soluții putem găsi în momentul în care avem o structură care poate asambla totul”, consideră medicul.

Cele mai grele cazuri

Infrastructura care există în prezent, le îngreunează medicilor mult activitatea și pune, nu de puține ori, în pericol viețile oamenilor care ajung la UPU.  

„Pacienții care au, de exemplu, un traumatism și care suferă de insufiență renală cronică, diabet sau alte boli sunt cei mai greu de gestionat.  De ce? Pentru că acești pacienți nu necesită doar intervenția unui chirurg, ci au nevoie de o mulțime de alte specialități care trebuie să vină alături pentru ca acel caz să poată fi manageriat. În plus, peste 60 de ani, cu toții avem și ceva probleme medicale, care, în momentul în care se întâmplă ceva, se pot declanșa. Că noi nu mergem periodic la controale și nu știm despre acele probleme, e altceva. Nu vom avea nevoie numai de o specialitate să tratăm aceste cazuri. Spitalul Regional de Urgență este o necesitate. Ce se întâmplă acum? Pacientul este transportat în diferite secții sau clădiri. Transportul acesta poate fi foarte periculos. Nimeni nu îmi garantează mie că dacă eu trimit pacientul la ortopedie, neurochirurgie și toracică nu va face accident de mașină sau nu se vor întâmpla alte lucruri care îi pot periclita sănătatea pe drum”, spune Golea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu