Rampa de la Pata Rât, închisă aseară. Autorităţile caută soluții

Foto: Dan Bodea

Clujenii riscă să rămână cu gunoaiele în stradă după ce rampa de gunoi provizorie amenajată în zona Pata Rât a fost închisă de Garda de Mediu. Reprezentanţii Salprest Rampă au notificat aseară la ora 20.00 primăria că rampa de gunoi a fost închisă deoarece s-a depăşit capacitatea de depozitare.

După primirea notificării din autorităţile încearcă să găseasă soluții. Astfel, potrivit Biroului de Presă al Primăriei Cluj-Napoca, în această dimineaţă a fost convocată la Prefectură o ședință cu toți cei implicați, pentru găsirea unor soluții imediate, dar și pe termen lung.

În schimb reprezentanţii uneia din societăţile care ridică gunoaiele spun că nu au nici o soluţie. „Ce facem cu deșeurile? Păi, cu siguranță avem nevoie de o groapă nouă. Noi nu avem soluții pentru așa ceva, întrucât Bratner-Vereș nici nu are atribuții care țin de depozitarea deșeurilor. Noi ne-am dori să avem chiar acum o groapă nouă, dar din păcate nu avem așa ceva. Acum s-a închis cea de-a doua groapă provizorie. S-a umplut rapid pentru că aici sunt depozitate deșeuri din întregul județ, nu doar deșeurile din Cluj-Napoca. E o cantitate enormă de deșeuri . E normal că s-a închis”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Ioan Zlati, directorul interimar al firmei de salubritate Brantner-Vereș.

La această situaţie gravă s-a ajuns după ce Consiliul Judeţean Cluj, care gestionează proiectul european privind un nou centru ecologic de deşeuri, nu a reuşit, după amânări repetate şi probleme grave, să finalizeze acest proiect. Mai exact finalizarea a fost deja amânată cu peste doi ani, ultimul termen anunţat fiind decembrie 2015.

Consilierul judeţean Mihai Seplecan susţine că s-a ajuns la această situaţie din cauza „indolenței decidenților din CJ Cluj.  De azi clujenii mai au puțin – cam cât mai pot firmele de salubritatea să stocheze deșeuri menajere în auto-gunoiere, până când se vor trezi cu gunoiul neridicat din fața ușii. Groapa temporară de depozitare a deșeurilor menajere a fost închisă din cauza faptului că s-a depășit capacitatea legală de depozitare. Pentru a nu risca amenzi din partea Gărzii de Mediu, Salprest Rampă a notificat Primăria Cluj-Napoca despre faptul că rampa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă de luni seara, de la ora 20.00. Din păcate am avut dreptate să atrag public atenția, încă de astă vară, că vom ajunge în această situație din cauza indolenței decidenților CJ Cluj. Am insisitat public să se iasă din marasmul asocerii cu Altzwanger. Prin ieșiri publice am cerut să se ia decizia organizării unei noi licitații pentru contractarea altei firme care să termine lucrările de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor la timp.  Acum aflăm că decidenții CJ Cluj, în loc să-și fi făcut datoria în cele aproape opt luni în care am tot insistat să și-o facă, au făcut denunț penal pentru investiția CMID, în încercarea de a se spăla pe mâini de orice responsabilitate. Din păcate, toate acestea nu ne vor ridica gunoiul din fața ușii. Mai mult, în cazul în care obiectivul CMID nu va fi operațional la noul termen stabilit, Comisia Europeană va putea declanșa procedură de infringement asupra României. Vom ajunge să plătim din buzunarul propriu între 2300 și 135.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere”, se arată într-un comunicat de presă al liberalului.

Postaţi un comentariu