(A)casă de la A la Z. Prețul primează în fața calității

Foto: Dan Bodea

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cel mai important eveniment de imobiliare din capitala Transilvaniei: Târgul de Imobiliare, Construcții și Amenajări – Acasă de la A la Z. Găzduit de Polus Center, evenimentul a venit cu oferte din domeniul imobiliar: de la proiectare și materiale de construcții, idei de amenajări interioare și exterioare sau locuințe puse la dispoziție de constructor.

Criterii și dorințe în materie de locuințe

Prezente la eveniment au fost aproximativ 20 de companii cu oferte de locuințe, dar nu numai, fiind prezente și companii de vânzare pentru panouri solare și companii de proiectare și consultanță. Prețurile locuințelor situate în municipiul Cluj-Napoca diferă în funcție de trei criterii importante: panoramă, orientare și etaj.

„Oamenii au gusturi diferite, caută apartamente cu o cameră cu două și unii caută chiar apartamente cu trei camere. Prețurile sunt în funcție de orientare, în funcție de panoramă și în funcție de etaj. Avem un apartament de două camere de 46 metri pătrați la 38. 500 de euro, deci undeva la 830 de euro/ metru pătrat. Cel mai mare preț pe care îl avem aici este un apartament în jur la 60. 000 euro”, spune Simona, reprezentanta unei firme de imobiliare.

Oamenii par din ce în ce mai interesați pentru a-și construi o locuință, iar în acest sens căutate la târg au fost firmele de proiectare și consultanță. „Reprezentăm o firmă de proiectare, dar ne ocupăm și de consultanță si de execuția lucrărilor. Obiectivul nostru la târg a fost să ne prezentăm serviciile și să dăm exemple de ceea ce putem să facem. Bineînțeles ne-am prezentat lucrările și viitoarele lucrări. Oamenii au fost foarte deschiși și i-a interesat procedura de a-ți face o locuință și actele necesare pentru construire. Noi am oferit consultanță și asta a trezit și mai mult interesul”, a declarat Andrei Vlad Știr pentru transilvaniareporter.ro

Preț sau calitate?

Partea tristă, scoasă în evidență de majoritatea firmelor de imobiliare este că oamenii se interesează de preț și mai apoi de calitate, lucru dezamăgitor pentru firmele de construcții care prezintă materiale de construcții de cea mai bună calitate, care aduc inovații în construcții.

„Concluzia acestui târg este că oamenii sunt interesați de preț și nu de calitate, ceea ce nu e chiar bine. Deși sunt deschiși și interesați de locuințe primul lucru este să întrebe de preț”, subliniază Ionuț Ursa, reprezentantul unei firme de construcții din Zalău.

Unul dintre viziatorii veniți în ultima zi a târgului, Marius Lung își caută o casă nouă. A fost unul dintre puținii care au spus că este interesat de calitate în primul rând și pentru asta ar fi dispus să plătească mai mult. Și-a găsit deja locuința visurilor și caută să vadă dacă se ridică cerințelor lui.

„Eu vreau să mă mut la un apartament mai mare sau să încep să îmi fac o casă. Am căutat să-mi cumpăr un apartament și m-am uitat la niște materiale de construcții. Am văzut niște apartamente care mi se par foarte scumpe, dar am și găsit niște oferte interesante. Sunt dispus să dau 1000 de euro pe metru pătrat și mă interesează să cumpăr ceva de calitate, de aceea chiar acum mă duc să mă interesez din ce se fac pereții la apartamentul care mi-a atras atenția” spune Marius Lung unul dintre cei interesați de târgul de imobiliare.

Imobiliarele sunt în continuare o afacere profitabilă la Cluj-Napoca. Chiar dacă se înregistrează o scădere a prețurilor la nivel european, Clujul are o tendință surpinzătoare de revigorare în materie de preţuri la imobiliare. Astfel prețurile au crescut înregistrând  în august creșteri cu 0, 1 % mai mari decât în august 2012, potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro.  Cu o medie de 927 de euro pe metru pătrat oraşul de pe Someș se situează pe al doilea loc în ţară, după capitală.

Distribuie:

Postaţi un comentariu