Vlad Gliga, cofondator TEDxEroilor: „Cu ajutorul TEDx am ajuns să am un alt nivel de înțelegere a lumii”

Foto: Dan Bodea

În ce constă relevanța conferințelor TEDxEroilor, cât de departe este România de a atrage spectatori TEDx fără ca aceștia să cunoască numele speakerilor înainte de eveniment și care sunt noutățile actualei ediții care va debuta în curând, sunt întrebări ale căror răspunsuri am încercat să le aflăm de la Vlad Gliga, unul dintre co-fondatorii TEDxEroilor.

„Evenimentul nostru a crescut foarte mult în ultimii ani și acum avem cel mai complex TEDx din România, dacă nu chiar din lume. Avem o licență specială care ne permite să organizăm partea de conferință de o zi și jumătate, iar pe lângă aceasta organizăm și o zi de «Adventures», diverse activități interactive desfășurate pe parcursul duminicii de după conferință. Totuși, deja pregătim noutăți pentru ediția din 2019”, a declarat Vlad Gliga în interviul pentru Transilvania Reporter.

O nouă ediție TEDxEroilor va avea loc în perioada 4-6 mai, în Cluj-Napoca și propune o temă cel puțin la fel de provocatoare ca temele celor opt ediții anterioare. O zi și jumătate de conferință, dedicată ideilor și inovației și o zi în care publicul este invitat să participe la diferite activități interactive și workshop-uri.  Mind the gap va aduce sub lumina reflectoarelor idei ale unor speakeri naționali și internaționali precum: Diana Oncioiu (jurnalist), Vlad Căpușan (alpinist), Pontus Stjernfeldt (Managing Partner Renascentia Consulting), Alex Bologa (judocan), Loredana Kaschovits (Activist), Newton Howard (Brain and Cognitive Scientist), Cornel Brad (Fotograf), Dan Clinci (Arhitect), Cosmin Chiriță (EduWizard), Tara Skurtu (Poetă), Pisica Pătrată-Alex Ciubotariu (Artist Grafic), Ciprian Stănescu (Fondator Innovations for Tomorrow), Mircea Bravo (Entertainer), Iulian Angheluță (Fondator Free Miorița), Gabriela Culda (Avocat și Psiholog), Marc de Wit (Director of Strategic Alliances – Circle Economy), Mihai Arsenie (Reporter TVR), Mihai Rotaru (Co-Fondator Clever Taxi).

 Ce înseamnă pentru tine tema actualei ediții TEDxEroilor? Care este mesajul ei?

Prin tema de anul acesta încercăm să atragem atenția asupra diverselor falii prezente în societatea noastră, dar și să ne uităm spre viitor să vedem înspre ce ne îndreptăm. Unele idei se leagă de comunitate la modul general, iar altele sunt la nivel personal. Prin speakerii prezenți vrem să atragem atenția asupra unor subiecte precum sărăcie, discriminare și (in)egalitate de șanse, dar și să prezentăm publicului scenarii dintr-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat.

În ce constă relevanța conferințelor TEDxEroilor? În ce mod ajută TEDxEroilor oamenii să înțeleagă lumea în care trăiesc?

La modul general, TEDx este idei care merită împărtășite, iar noi la TEDxEroilor ne propunem să fim un catalizator al progresului comunității locale. Pentru că subiectele abordate sunt foarte diverse, conferințele organizate de noi sunt relevante pentru oamenii care vor să înțeleagă lumea din perspective diferite și să-și extindă orizontul de cunoaștere. În fiecare an încercăm prin selecția speakerilor să atingem chestiuni de actualitate, dar și subiecte care poate nu sunt în atenția publică.

În ce mod te-a ajutat pe tine începând din 2011 până astăzi?

Pe lângă “skill”-urile clasice pe care le învață organizatorii de evenimente, TEDx-ul a însemnat pentru mine o ieșire din bula de confort la nivel de înțelegere a lumii. Înțeleg mult mai bine perspective diverse, de la tehnologii avansate – de exemplu self driving cars, virtual reality sau biohacking, până la probleme sociale ca sărăcia energetică, discriminarea sau abuzuri împotriva femeilor.

Ai lipsit o perioadă din echipa de organizare TEDxEroilor. Ce te-a motivat cel mai mult să te întorci în echipă?

Motivația cea mai mare a fost legată de dorința de a mă implica în progresul societății din România. Sunt de părere că noi, în calitate de cetățeni, avem datoria să ne implicăm activ în comunitate dacă ne dorim o țară în care să trăim mai bine, atât noi, cât și generațiile următoare. Evident, unii se pot implica mai mult, iar alții mai puțin, dar cred că România va evolua mult mai încet fără aceasta implicare.

Ce înseamnă o ediție TEDxEroilor reușită?

„Declarăm” o ediție reușită atunci când “stakeholderii” noștri sunt încântați de eveniment. Aici intră în primul rând participanții, partenerii și speakerii. Contează pentru noi și dacă publicul rămâne cu idei interesante după eveniment și dacă își schimbă într-un fel sau altul percepția asupra vieții sau societății. Evident, ne uităm și la aspectele ce țin de organizare și vrem ca totul să meargă cât mai aprope de cum am plănuit noi totul.

Crezi că România este încă departe de a atrage spectatori TEDx fără a cunoaște numele speakerilor înainte de eveniment? Sunteți dispuși să „riscați” o astfel de strategie?

Interesantă întrebare! Este ceva la care ne-am tot gândit și sunt câteva TEDx-uri în lume care au abordat această strategie. Cred că depinde de amploarea evenimentului și de strategia de promovare și vânzare a biletelor. Cred totuși că un astfel de eveniment este posibil cu o strategie bine pusă la punct.

Care sunt noutățile acestei ediții în termeni de organizare?

 La ediția din acest am decis să ne rodăm echipa și să ne concentrăm să îmbunătățim aspectele ce țin de organizare. Putem considera noutate felul în care am desfășurat în acest an TEDxEroilor Award. Cu susținerea AROBS și Ashoka am reușit să organizăm 2 workshop-uri pentru a pregăti aplicanții la acest program. Astfel, cei care s-au înscris au beneficiat de cateva traininguri foarte interesante, chiar dacă nu vor ajunge să-și prezinte ideea pe scena TEDxEroilor.

Evenimentul nostru a crescut foarte mult în ultimii ani și acum avem cel mai complex TEDx din România, dacă nu chiar din lume. Avem o licență specială care ne permite să organizăm partea de conferință de o zi și jumătate, iar pe lângă aceasta organizăm și o zi de “Adventures”, diverse activități interactive desfășurate pe parcursul duminicii de după conferință. Totuși, deja pregătim noutăți pentru ediția din 2019.

Îți amintești de o ediție TEDxEroilor memorabilă pentru tine? Un anumit discurs, sau o anumită temă la care să te raportezi chiar și astăzi?

Toate edițiile au fost memorabile pentru că am progresat constant și de fiecare dată am făcut ceva diferit. Am experimentat destul de mult cu diferite formate de eveniment și am învățat din fiecare.

Legat de discursuri, în continuare sunt fan al Elenei Pagu și cred că discursul acestei doamne este printre cele mai bune pe care le-am avut până acum.

Foto: Dan Bodea

Există speakeri pe care ți-ai dori personal să îi vezi pe scena de la Cluj într-o ediție viitoare? Când vă gândiți la lista invitaților, aveți în vedere și propriile preferințe, ale voastre, membrii echipei?

Avem o listă destul de lungă de speakeri pe care vrem să-i aducem la eveniment și cu unii dintre ei suntem în contact de câțiva ani. Preferințele noastre influențează lista de speakeri, dar nu într-un mod egoist, ci prin prisma faptului că suntem convinși că X sau Y ar fi foarte interesant pentru public.

Cine crezi că sunt în acest moment promotorii schimbării în România?

Cred că suntem tot mai mulți promotori ai schimbării și societatea începe să realizeze că e nevoie de implicarea fiecăruia. Cred că munca unui voluntar care se implică într-o cauză câteva ore pe lună este la fel de relevantă ca efortul susținut al celor care pot să se dedice full time.

[stextbox id=’custom’]

Despre TEDx, x = eveniment organizat independent

În spiritul ideilor demne de răspândit, TEDx este un program de evenimente locale, organizate independent, care reunesc oameni pentru a trăi împreună o experienţă asemănătoare TED. În cadrul unui eveniment TEDx, TED Talkurile video şi speakerii live sunt combinate pentru a genera discuţii şi conexiuni adânci. Aceste evenimente locale, organizate independent au marca TEDx, unde x = eveniment TED organizat independent.

Despre TED

TED este o organizaţie non-profit devotată Ideilor Demne de Răspândit (Ideas Worth Spreading), de regulă sub forma unor discursuri scurte, puternice livrate de gânditorii de top ai prezentului.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu