Vlad Căpușan, alpinist și explorator clujean: Indiferent de „vârfurile” spre care tindem, ascensiunea o facem împreună

Foto: Arhiva personală

„Împreună la cățărat” este acțiunea pe care a lansat-o zilele acestea alpinistul și exploratorul Vlad Căpușan, un eveniment deschis atât pentru începători, cât și pentru avansați care se va desfășura în primul weekend cu vreme bună după ce autoritățile vor anunța ridicarea restricțiilor și ieșirea din izolare.

Locul în care se va desfășura ieșirea nu a fost ales deloc întâmplător. Satul Rimetea cu Piatra Secuiului și Colții Trascăului este un loc de suflet pentru alpinistul Vlad Căpușan fiind zona în care a cățărat primele sale trasee de escaladă sportivă, undeva la începutul anilor 2000, la vârsta de 13 ani. Zona oferă trasee de mai multe nivele destinate atât începătorilor cât și celor avansați și, potrivit lui Vlad, e primul și cel mai potrivit loc la care s-a gândit pentru acțiunea pe care vrea să o desfășoare după perioada de carantină.

„Azi împlinesc 30 de ani de experiențe extraordinare alături de prieteni și de colegi, dar cel mai important alături de familia mea la care țin cel mai mult. Deși știu că este spre binele tuturor, cel mai greu lucru de conceput în acest moment îl reprezintă faptul că îmi voi sărbători aniversarea în casă, departe de natură și de zonele montane la care țin atât de mult. Ca fiecare dintre voi, visez la momentul în care totul se va termina și vom putea sărbători împreună prima zi afară, în locul unde ne simțim cel mai bine alături de cei dragi. Mulți prieteni și antreprenori m-au întrebat, în mai multe rânduri, dacă aș putea ține un curs de inițiere în escaladă, prin care să împărtășesc reguli de bază ale acestui sport. Mai simplu, pentru o zi să cățărăm împreună”, a scris Vlad în cursul zilei de vineri, 17 aprilie, în descrierea evenimentului deschis publicului.

Ultima și cea mai intensă experiență pe care Vlad Căpușan a avut-o pe stâncă a fost expediția din Patagonia, regiunea Chile, din ianuarie anul acesta. Pentru aproape două săptămâni Vlad și colegul său de expediție, Dan Izvoreanu, au fost izolați total într-o zonă puțin cunoscută din Chile – Valea Cochamo, iar după ce au explorat și au cățărat mai multe trasee în pereții acestei văi, au reușit să găsească și să deschidă o rută nouă în Valea Paloma. Premiera pe care au făcut-o a reprezentat un ultim omagiu pe care i l-au adus alpinistului Zsolt Török, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Vlad, care a părăsit această lume în vara anului trecut.

Vlad, alături de Zsolt Török

Vlad, alături de Zsolt Török/Foto: Vlad Căpușan

În 2018, Vlad și Zsolt scriau o nouă pagină importantă în istoria alpinismului românesc tocmai în ținutul îndepărtat al Patagoniei, când au reușit în premieră pentru România ascensiunea faimosului vârf Cerro Torre.

„Noi nu am cucerit nimic. Nu suntem cuceritori. În schimb, avem o realizare pe care o considerăm importantă în alpinismul românesc. Am adăugat o filă esențială în istoria alpinismului și am urcat pe un vârf emblematic, mult dorit și mult visat de către toți alpiniștii elitei mondiale. Eu cred că toți oamenii fac, de fapt, ceea ce doresc să facă. Cu siguranță, dacă vrei, găsești toate resursele să îți îndeplinești visul. Nu aș vrea ca cineva să creadă că noi suntem supraoameni. Suntem doar niște oameni care muncim să ne îndeplinim visele”, au fost cuvintele celor doi alpiniști întorși atunci din sudul Argentinei.

Ce înseamnă pentru Vlad Căpușan, ca sportiv și om de aventură, această perioadă, este poate una dintre cele mai frecvente întrebări care îi este adresată în aceste zile. Pentru Vlad nu este nici prima dată și poate nici ultima când experimentează acest tip de izolare, de fapt fiecare expediție la care a luat parte a avut o doză de izolare față de lumea exterioară. Acum, însă, e o provocare nu doar personală, ci una globală pe care știe că doar împreună putem să o depășim.

„Cred că aceste momente ne pot învăța cel mai bine importanța lucrurilor mici pe care nu le-am apreciat suficient înainte. E un moment deosebit pentru a medita la planurile pe care le avem și pentru a ne concentra asupra unor obiective pe care nu am avut niciodată timp să le atingem până acum. Evident și partea fizică e deosebit de importantă și recomand cu încredere să profitați de programele gratuite de antrenament online”, a precizat Vlad pentru Transilvania Reporter.

 

View this post on Instagram

 

Torre Principal Sinistro Total #Patagonia #Frey

A post shared by Vlad Capusan (@vladcapusan) on

La fel ca pentru o mare parte din populația lumii în acest moment și calendarul lui Vlad a fost afectat de măsurile luate în ultima perioadă.

„Cred ca noi toți am avut planuri și vise inainte de această criză, însă viața noastră s-a schimbat într-un timp foarte scurt, iar acum cred că prioritatea numărul unu trebuie să fie solidaritatea socială și lupta unitară împotriva acestei pandemii. Expedițiile la care am visat anul acesta și-au pierdut importanța, în contextul actual. Sunt sigur că după ce totul se va termina, nu vom mai putea lua lucrurile de unde le-am lasat, dar cred că e șansa generației noastre de a fi solidari și de a schimba mentalitatea generațiilor care vin după noi, prin unitate și spirit de echipă”, a mai precizat alpinistul Vlad Căpușan.

La cei 30 de ani pe care îi are, Vlad consideră că indiferent de domeniul în care activăm, sau de „vârfurile” spre care tindem fiecare, e momentul să ne gândim acum, în primul rând, la cei din jurul nostru și să finalizăm această ascensiune împreuna și nu singuri.

„Succesul într-o ascensiune stă în forța echipei și nu în individ.  Asta aș vrea să transmit și eu mai departe prin acest curs”, a precizat alpinistul.

 

View this post on Instagram

 

living simple is a complex satisfaction

A post shared by Vlad Capusan (@vladcapusan) on

Pentru participarea la cursul „Împreună la cățărat”,  Vlad și prietenii săi din echipa de organizare, Marta Palii, Dan Roșca și Florin Cernasean, propun o donație minimă de 100 lei de persoană, bani pe care îi vor dona integral campaniei Beard Brothers – We Stand Togheter prin care susțin lupta împotriva COVID-19. Ieșirea va avea un număr limitat de participanți, respectiv 20.

„Cred că în acest fel împreună vom reuși să dăm o mână de ajutor prin care vom putea pune capăt mai repede acestei perioade critice din viața noastră”, transmit ei.

Toate donațiile se vor achita în contul : Fundația Umanitară Trust (IBAN RO92BTRLRONCRT0535088801) . În momentul în banii sunt transferați, trebuie ca participanții să menționeze numele și numărul de telefon.

Despre începuturile activității alpinistului Vlad Căpușan, precum și despre expediția în Patagonia din 2018, puteți citi în articolele următoare:

Vlad Căpușan, alpinist și explorator clujean, cu gândul la Pioletul de Aur: Despre 13 ani de eșecuri și succese

și

Zsolt Török și Vlad Căpușan, la întoarcerea din Patagonia: „Nu suntem supraoameni. Doar am adăugat o filă importantă în istoria alpinismului românesc”

Distribuie:

Postaţi un comentariu