VIDEO Cabina de film: De ce merg la teatru, ce îi face fericiți, sau cu ce ocazie mint spectatorii Teatrului Național din Cluj

Foto: Nicu Cherciu

De ce veniți la teatru, ce ați dori să schimbați în viața dumneavoastră, de ce vă este cel mai mult frică, cu ce ocazie mințiți, ce vă face fericit și care este cea mai mare dorință pe care o aveți sunt întrebările la care au răspuns 63 dintre vizitatori Teatrului Național din Cluj care au participat la evenimentul Ziua Porților Deschise organizat la sfârșitul lunii martie, anul acesta.

Proiectul, denumit „Cabina de film”, i-a invitat pe cei care au vizitat teatrul în acea zi să intre în cabină şi să răspundă unor întrebări, în faţa camerei de filmat, fără a exista o selecție anterioară a acestora. Potrivit realizatorilor săi, filmul nu are pretenții sociologice sau antropologice, ci scopul principal al experimentului a fost acela de a apropria teatrul de spectatori, prin invitaţia ca aceștia să-și împărtășească gândurile, sentimentele şi emoţiile lor şi de a avea o mărturie a acestei întâlniri.

Astfel, dacă unii spectatori consideră că teatrul ar trebui să facă parte din viața fiecăruia dintre noi și sau că teatrul îi rupe de realitate, pentru alții teatrul este o nouă experiență care îi scoate din rutină. „Emoția pe care ți-o transmit actorii, nu se compară cu nimic”, a spus una dintre persoanele intervievate. La întrebarea ce ați dori să schimbați în viața dumneavoastră, vizitatorii teatrului în acea zi au răspuns, cu sinceritate, fie că nu vor să schimbe nimic și că se simt bine așa cum sunt, fie că ar dori să fie mai ambițioși, să-și schimbe accentul ardelenesc, să fie mai curajoși sau să aibă mai multă ambiție. Unii relaxați în fața camerei de filmat, alții mult mai emotivi, fără a avea timp de reflecție asupra întrebărilor adresate, intervievații și-au împărtășit sentimentele, au vorbit despre temeri și dorințe, reușind în acest fel să se descopere și să se cunoască mai bine pe ei înșiși.

Un film de Andreea Iacob, filmare şi montaj-Ion Bentea, intervievator-Cristina Beligăr, consultant-S.R., muzica-József Iszlai.

Filmul, cu o durată de aproximativ 25 de minute, a fost proiectat în premieră la Noaptea Porţilor Deschise a Teatrului Naţional, la ediţia din 17 decembrie 2015.

Postaţi un comentariu