Un nou spațiu cultural și artistic se deschide în centrul Clujului: Platformă de exprimare pentru absolvenții de teatru și start proiectului Maidan

Foto: Dan Bodea

Un spațiu cultural revigorat și dotat cu o sală de spectacole unde artiștii emergenți vor putea să se exprime în fața publicului va fi inaugurat la sfârșitul acestei săptămâni în centrul Clujului.

Spațiul situat pe Bulevardul Eroilor, nr.16, reunește trei entități care împreună au decis să dea o nouă înfățișare unui spațiu extrem de ofertant, care funcționa mai mult ca depozit, venind astfel cu o altă soluție pentru ceea ce există în oraș în termeni de spații alternative de teatru și alte evenimente asociate. „Casa Artelor”, așa cum era cunoscut locul până în prezent, își va păstra denumirea, însă va reuni activitățile Companiei de teatru independent Magic Puppet, condusă de Florin Suciu-Buh și Silviu Ruști, a echipei Maidan, condusă de regizorul de teatru și film Diana Aldea, de Filip Odangiu, conferențiar la Facultatea de Teatru și Film din Cluj și de psihologul Sorana Suceava, precum și activitățile Fundaţiei Culturale şi de Caritate pentru Protecţia Patrimoniului Cultural Naţional „Carpatica”, fondată în 1996 de către arh.Ionel Vitoc. Fundația Carpatica este proprietara spațiului și organiza până în prezent, în principal, expoziții de arte plastice și concerte.

Cu doar două zile înainte de inaugurarea spațiului, amenajările erau în toi. Și de această dată, Filip Odangiu se afla în mijlocul studenților săi, însă nu în calitate de profesor, ci în „salopeta de lucru”, punând umărul alături de studenții care fac parte din echipa Maidan la tot ceea ce înseamnă lucrări de amenajare. Investiția a fost una substanțială în reconfigurarea spațiului, lucrările fiind posibile printr-o finanțare europeană nerambursabilă care acoperă atât cheltuielile legate de renovare, cât și chiria într-un loc foarte central.

Foto: Dan Bodea

Spațiul Casa Artelor, în timpul amenajării/Foto: Dan Bodea

„Visul oricărui student la actorie, atunci când termină facultatea, este ca alături de colegi de-ai lui să continue experiența celui mai frumos teatru din lume, școala, și să pună bazele unei companii de teatru. De câteva generații, absolvenții încearcă să facă ceva în această privință. Așa a apărut compania Rondul de noapte, de exemplu, a doamnei Miriam Cuibus, sau alte formule teatrale, cum este spațiul Reactor de creație și experiment, sau ZUG.zone. Eu am ajuns ca la 44 de ani să încerc acest vis și să răspund de partea teatrală a acestui centru. Vom încerca să aducem în fața publicului spectacolele pe care le facem în anul III de actorie la Facultatea de Teatru și Film din Cluj și să folosim centrul ca platformă post-absolvire. Anul trecut am făcut 11 one-man show-uri și câteva spectacole de clasă. Problema este că de cele mai multe ori aceste spectacole mor după data de 15 iunie, mai exact după Festivalul Galactoria.  Fiecare spectacol e o investiție uriașă de energie și creativitate. Astfel, aceste spectacole vor constitui, să sperăm, marea parte din repertoriul de plecare al acestui teatru”, a precizat Filip Odangiu pentru Transilvania Reporter.

Astfel, spațiul de aproximativ 180 de metri pătrați nu își propune să fie un teatru pentru trupe foarte mari. Este un teatru de buzunar. Sala poate fi configurată în funcție de necesități și va fi folosită în baza unui program prestabilit între entitățile implicate.

Pe partea de teatru dedicat adulților, centrul se dorește a fi o platformă pentru absolvenți, pentru proiecte personale. În primul rând își vor desfășura proiectele aici tinerii arondați echipei Maidan, adică foștii studenți. O altă componentă este legată de concerte și activități culturale. Maidanul înseamnă de fapt teatru, concerte, stand-up, storytelling, cursuri de dezvoltare prin teatru, expoziții și alte manifestări performative.

 „Ambele organizații, atât Maidan, cât și Magic Puppet, au făcut un efort foarte mare financiar și s-au implicat inclusiv în procesul de renovare și amenajare. Am ajuns ca în studenție, să mâncăm pufuleți. Spațiul este amprentat centimetru de centimetru de noi. Am tencuit, am zugrăvit, am pus podea. A fost refăcut inclusiv acoperișul. Zi și noapte am lucrat alături de studenți. Mă bazam inițial pe șapte studenți din generația anterioară, dar destinul a făcut ca toți să fie angajați la ora actuală, ceea ce este un mare câștig pentru ei, dar o pierdere pentru noi în această perioadă în care aveam nevoie de ajutor”, a precizat Filip Odangiu.

Prețul relativ moderat al chiriei se datorează actului de mecenat pe care l-a făcut arhitectul Ionel Vitoc, proprietarul spațiului. Condițiile de închiriere sunt specifice. Fundația Carpatica are o zi pe săptămână în care își poate desfășura activitățile în centru, restul timpului fiind  împărțit modular de cele două asociații. Contractul este încheiat deocamdată doar pe un an.

„Spațiul funcționa mai mult ca depozit de cărți și reviste, respectiv ca spațiu de depozitare și uneori ca spațiu de activități fără să se fi ținut o evidență a celor care îl frecventau. Ceea ce se întâmplă acum este o renaștere a unui spațiu care altfel ar fi fost poate irosit și un parteneriat avantajos pentru toate părțile”, a spus Filip Odangiu.

În cursul zilei de vineri, 14 ianuarie, centrul își va deschide porțile pentru public:

Construcția comunității Maidan va începe de la ora 20.00, cu un concert de muzică funk, jazz și pop cu stiluri, ritmuri și armonii variate susținut de Koszika & The HotShots.

Sâmbătă, echipa Magic Puppet va oferi celor mici începând cu ora 11.00, spectacole muzicale, momente de pictură pe față și de confecționare de baloane modelabile, ateliere de baloane de săpun, povești interactive, spectacole de teatru de păpuși, de magie și ventrilocie.

Ziua de duminică este dedicată teatrului pentru tineri și adulți. De la ora 19.00, actrița Alina Mișoc va oferi un one-woman show, mai exact „Fusta mea scurtă e o apă turquoise cu pești colorați”, o adaptare după Monologurile vaginului de Eve Ensler, urmat de la ora 20.30 de un stand-up comedy cu Dragoș Pop.

„Pentru Maidan va fi un început, pentru Magic Puppet un moment de așezare și pentru spațiul Casa Artelor va fi o renaștere”, consideră Filip Odangiu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În ceea ce privește proiectul Maidan, acesta a venit ca o necesitate pe scena alternativă de teatru.

 „Eu consider că este loc pentru un nou teatru în Cluj și este extrem de oportună apariția unui nou spațiu cultural. A murit Fabrica de Pensule, dar apar alte alternative care au toate atuurile să funcționeze. Este foarte important să creăm infrastructura. Vom încerca să oferim și cursuri de teatru pentru adulți să avem și componenta educativă și de dezvoltare personală prin teatru. Vom încerca să creăm un repertoriu și să obișnuim publicul cu un program și o ritmicitate. Vom avea evenimente cu intrare pe bază de bilet, dar și evenimente gratuite. Nota distinctivă a acestui proiect va fi legată de ideea de artiști emergenți și de rampă de lansare pentru proiecte individuale sau de mică anvergură. Vrem să asigurăm condiții calitative de vizionare. Nu vrem să fim un spațiu underground. Nișele de public diferă în cazul celor trei entități implicate. Un spațiu central care poate să acopere prin program său toate categoriile de vârstă este o premisă foarte bună pentru un viitor succes”, a adăugat Filip Odangiu.

2 Comentarii

  1. Suceava Sorin Ioan says:

    Sa fie intr-un ceas bun.SUCCES !!!

  2. claudiu dan says:

    mult succes si realizari rasunatoare
    scuza-mi reactia intirziata dar postasul nostru e bulnav si e in spital( pe bune)

Postaţi un comentariu