Tudor Giurgiu, director TIFF: “Cu un buget instabil, contăm pe hazard, pe noroc şi pe cifra 13”
“Ediţia din acest an este la fel de ambiţioasă ca ediţiile anterioare. Provocarea cea mai mare în 2014 a fost să confirmăm filme şi invitaţi fără să ştim pe ce buget ne bazăm. În schimb, ne bazăm pe hazard, pe noroc şi pe cifra 13. Dacă i-aş spune unui partener străin că noi cu zece zile înainte de festival nu avem bugetul închis, ar râde”, a precizat Tudor Giurgiu, directorul festivalului, în conferinţa de presă organizată cu 10 zile înainte de deschiderea celei de-a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
În cadrul conferinţei de presă a fost difuzat şi spotul oficial al TIFF, a cărei execuţie Tudor Giurgiu a caracterizat-o ca fiind “simplă, modernă şi percurtantă”. Spotul va fi lansat oficial în următoarele zile.
Mini-mall cultural
“Am renunţat la proiecţia filmelor în mall-uri şi încercăm să facem un experiment. Am inventat două noi locuri în care vor putea fi văzute filme: unul este Cercul Militar şi, cu ocazia aceasta, clădirea care adăposteşte Cercul Militar şi Cinema Victoria va fi un fel de mini-mall cultural. Al doilea loc nou este Sala de proiecţii a Universităţii Sapientia. Am lăsat la o parte confortul multiplexurilor şi am optat pentru locaţii unde trebuie instalat echipament tehnic pentru proiecţii digitale. De aceea şi bugetul alocat acestei secţiuni a fost dublat în acest an”, a mai spus Tudor Giurgiu. De asemenea, Casa de Cultură a Studenților și Casa TIFF vor fi principalele locuri unde vor fi organizate evenimentele speciale din festival.
Printre numele mari care vor veni în acest an la TIFF se numără actrița americană Debra Winger care va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră/ Lifetime Achievement Award. Același trofeu îi va fi oferit cineastului polonez Krzysztof Zanussi, iar Premiul de excelență îi va fi acordat actorului Florin Zamfirescu, la gala de închidere a celei de-a 13-a ediții, pe 7 iunie, la Teatrul Național din Cluj. “Am vrut să invităm persoane care nu sunt vedete de carton, ci oameni cu o experienţă importantă în domeniul cinematografiei. Vom proiecta la TIFF câteva din filmele care o au protagonistă pe Debra Winger, respectiv «Ofițer şi gentleman» şi «Cerul ocrotitor»”, a precizat Tudor Giurgiu.
Mai vin la Cluj și regizoarea finlandeză multi-premiată Pirjo Honkasalo, producătorul francez Cedomir Kolar (Oscar pentru No Man’s Land), regizorul și actorul american Scott Cofey (Mulholland Drive), regizorul kazah Emir Baigazin (Harmony Lessons, Ursul de Argint pentru imagine, Berlin 2013), Dimitri Eipides, directorul Festivalului de la Salonic, regizorul și producătorul Uberto Pasolini (Full Monty), Katriel Schory, directorul Israel Film Fund, Alexandre Tchernookov – directorul Europa Cinemas, muzicianul Alexander Bălănescu, actorul Vlad Ivanov, regizorii Nae Caranfil, Corneliu Porumboiu, Stere Gulea, Nicolae Mărgineanu.
Ofertă suplimentată
Potrivit directorului artistic al TIFF, Mihai Chirilov, 220 de filme din 55 de ţări vor fi proiectate în zilele festivalului, spre deosebire de anul trecut când au fost prezentate în jur de 190 de filme, dintre care 150 de lungmetraje. Mihai Chirilov a făcut o trecere în revistă a secţiunilor festivalului, atât a celor tradiţionale cât a noutăţilor. Mai cuprinzătoare ca oricând este secţiunea Supernova care cuprinde 34 de filme, premiate, cu succes de box-office. Din secţiunea Umbre, Mihai Chirilov a evidenţiat filmele “Enemy” şi “A Masque of madness” şi din secţiunea Fără limită a recomandat producţia “R 100”. În secţiunea 3×3 este prezent unul dintre cei mai importanţi documentarişti francezi, Nicolas Phillibert, dar şi regizorul Peter Solan. “Acesta din urmă este autorul filmului meu favorit de la această ediţie, «Înainte de sfârşitul nopţii». În aceeaşi secţiune omagiem şi un cineast român, care nu mai este printre noi, Iulian Mihu”, a spus Mihai Chirilov. Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua Maghiară, EcoTIFF sunt alte secţiuni tradiţionale din festival. Continuă şi Ziua HBO, cu un program care include proiecția-maraton a multi-premiatului “Burning Bush”. În Focus, accentul cade pe Noul Film German și cinematografiile din Cehia și Irlanda.
TIFF se va deschide pe 30 mai, ora 20.45, în Piața Unirii Open Air, cu premiera națională a filmului nominalizat la Oscar “Philomena”, cu Judi Dench și Steve Coogan, și se va închide oficial pe 8 iunie, în același loc, de la 21.45, cu experimentul “Boyhood”, al lui Richard Linklater. De proiecție specială va avea parte și “Canibal”, nominalizat la opt Premii Goya, în prezența actriței Olimpia Melinte și a regizorului Manuel Martín Cuenca. În prezența regizorului Karim Ainouz, va fi arătat în premieră proiectul “Cathedrals of Culture 3D”, inițiat de Wim Wenders și proiectat la Berlin 2014.
Secţiuni noi
O secţiune dedicată filmelor de răzbunare este “Suspecţi de serviciu”, iar amatorii de senzaţii tari vor putea urmări filmele proiectate la miezul nopţii la Cinema Arta în secţiunea Midnight Delirium. “La producţia CockneysVs Zombies vor avea intrarea gratuită spectatorii îmbrăcaţi în zombie. În cele trei secţiuni întunecate, Fără limită/ No Limit, Umbre/ Shadows şi Midnight Delirium sunt filme serioase. Există o latură destul de prezentă în universul horror în care cineaştii fac filme de dragul de a se amuza. Sunt filme care te provoacă să le priveşti altfel şi de aceea încurajez lumea să se exprime”, a precizat Mihai Chirilov. O altă secţiune nouă este “Cinema Mon Amour”, în care vor rula şapte filme a unor cineaşti care şi-au dorit să plătească un tribut cinematografelor de modă veche.
Salvaţi marele ecran!
TIFF va juca un rol important în campania „Salvați Marele Ecran!”, demarată la finalul lunii martie de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). Alături de o secțiune dedicată, evenimente speciale și expoziții, TIFF va găzdui în weekend-ul 30 mai – 1 iunie prima conferință majoră a campaniei, care își propune să aducă laolaltă factori de decizie din cinematografie, Ministerul Culturii, RADEF România Film, autorități locale sau județene care au preluat astfel de active, manageri de săli, cineaști, invitați străini. “Avem oaspeţi din Polonia, Croaţia şi Cehia care au experienţă în a atrage fonduri europene sau care au reuşit să găsească soluţii interne pentru a converti săli de cinema care aparent erau pierdute. Vrem să arătăm că obiectul campaniei nu este unul utopic. Ne-am propus ca în cel mult cinci ani să putem să avem o reţea de cel puţin zece cinematografe funcţionale care să nu fie neapărat din reţeaua România Film. Sâmbătă, 31 mai, de la 20.30, spectatorii și invitații vor avea parte de o surpriză: o proiecție într-un spațiu inedit, fostul Depozit de Filme al RADEF, de pe strada Maiakovski”, a precizat Tudor Giurgiu.
Regizorul a amintit şi despre noul proiect prin care cineaştii aflaţi la început de drum au ocazia să îşi producă viitoarele filme. “S-a născut astfel Fondul de Film al Festivalului de Film Transilvania. Pentru a-ţi înscrie proiectul în acest program trebuie să fii fie rezident în Transilvania, fie să vrei să filmezi în regiune. Vom juriza proiectele şi vom aloca aproximativ 2000-3000 de euro pentru fiecare film şi îi vom încuraja printr-un program de mentorat pe aceşti cineaşti. Mai avem Transilvania Pitch Stop prin care încurajăm regizori cu proiecte de lungmetraj aflaţi la primul sau al doilea film. Acest proiect de încurajare a cineştilor din Transilvania este rezultatul unei discuţii lungi şi am ajuns într-un punct în care am convins primăria câtă nevoie este de instituirea unui fond regional pentru film”, a spus Tudor Giurgiu.
În acest an, politica de bilete pentru Festivalul Internaţional de Film Transilvania se păstrează, acestea fiind disponibile la vânzare online începând de luni, 26 mai, dar şi în locurile special amenajate. Preţul unui bilet este de opt lei pentru elevi, studenţi şi pensionari şi zece lei preţ întreg. În ziua proecţiei, însă, biletele costă 12 lei.
“Publicul are ocazia să vadă unul dintre cele mai premiate filme din ultimele luni. Este vorba de producţia «Ida» a lui Paweł Pawlikowski, un film cutremurător. Un alt film pe care îl recomand este documentarul lui Vlad Petri, «Bucureşti, unde eşti?». Publicul va înţelege multe despre cum se face politică în România. Un alt film drag mie se numeşte «Seduced and Abandoned», cu Alec Baldwin”, a recomandat Tudor Giurgiu.