Traversări cu pluta, licurici digitali și energie verde la Someș Delivery 2016

eepurl.com

Clujenii vor putea trece Someșul cu pluta, își vor reîncărca telefoanele la o mini-moară pusă în mișcare de apă și își vor energiza propriile „baterii” în spațiile de relaxare create special pentru a doua ediție Someș Delivery, ce va avea loc în 18-19 iunie 2016. Proiectele puse în aplicare în cadrul ediției din acest an, pe tronsonul dintre podurile Napoca și Garibaldi, au fost alese în urma unui concurs de idei. Astfel, publicul larg este invitat să se bucure de noi spații de relaxare, în care vor avea loc și concerte, proiecții de filme, târguri și activități speciale pentru copii.

Cu pluta pe Someş

Pier-to-Pier (P2P) este o plută rulantă pe cablu care va face posibilă traversarea râului în zona Cluj Arena, acolo unde este cea mai mare nevoie de o legătură pietonală, pentru că podul Garibaldi și podul Napoca sunt foarte îndepărtate. Clujenii vor putea încerca, în premieră, o altfel de traversare a apei și vor putea descoperi Someșul din perspective complet noi.

Un alt mod neobișnuit de a conecta cele două maluri va fi SOMEphone – o instalație similară celei folosite de copiii care discută legând cu un fir două pahare de plastic sau carton, dar realizată din materiale care transmit mai bine sunetul. Acest „telefon cu fir” analog va permite celor aflați pe un mal să transmită mesaje „vecinilor” de pe partea cealaltă. Pasionații de tehnologie ceva mai avansată vor avea un mod inedit de a-și încărca telefoanele sau tabletele: Someș Mill. Pe râu va fi instalată o mini-moară, care asigură suficientă energie pentru a reîncărca un aparat folosind energie verde, regenerabilă, și fără a afecta cursul apei. Proiectul e și un semnal adresat autorităților, în încercarea de a le determina să vadă râul ca o resursă naturală, nu industrială, și în special un mediu de relaxare.

Relaxare în Cocono Cuib

Clujenii care vor veni la Someș Delivery vor descoperi şi o mulțime de spații de relaxare nou amenajate pe malurile râului. „La umbra crengilor” este un umbrar din crengi uscate ce va fi amplasat pe Bd. 1 Decembrie, într-un loc de unde se pot admira arborii salvați de la tăiere de pe Splaiul Independenței. Pentru cei care caută liniște, „CoconoCuib”-ul le va oferi un spațiu protejat, sigur și liniștit – o alveolă protectoare din materiale naturale, care reduc zgomotul de fond, pentru a te lăsa să te bucuri de sunetele apei curgătoare.

Seara, Someșul va fi decorat de lumini. Pâlcuri de licurici digitali plasați în copaci vor reacționa la prezența oamenilor din apropiere – senzorii vor face ca licuricii să se stingă când e gălăgie în jur și să se aprindă când vizitatorii se relaxează în liniște.

Instalația SOMEpeople va popula malurile râului cu siluete albe, care vor ilumina zona în timpul nopții și vor atrage atenția trecătorilor spre Someș, ca punct de interes. Următorul pas este implicarea celor ce vin la eveniment, lucru făcut posibil de Someș Window. O serie de panouri transparente, cu malurile Someșului ca fundal, vor deveni „pânze albe” pe care oricine poate desena o idee legată de cum i-ar plăcea să arate râul în viitor.

Proiecţii de film, concerte şi dezbateri

Weekendul Someș Delivery va include şi proiecții de film, concerte, activități speciale pentru cicliști și ateliere pentru copii, un târg, dar și dezbateri despre Someș. „Spre deosebire de alte proiecte care doar folosesc Someșul ca loc de desfășurare pentru evenimente care ar funcționa și în alte spații, Someș Delivery este chiar despre râu. În fiecare an, un tronson este analizat ca potențial natural, dar și pentru a descoperi moduri posibile de amenajare și utilizare, prin instalații cu caracter temporar și evenimente calibrate spațiului”, spune Mihai Mateiu, coordonatorul proiectului. Un astfel de eveniment este concertul Ambiental River cu Cristian Ciceu și invitații lui, Alex Munte și Victor Stoica. Pe malul râului, la confluența dintre traficul străzii și sunetul apei, ei vor transforma coloana sonoră a orașului în ritmuri de jazz. Oferta muzicală a celor două zile de weekend va fi completată de un concert acustic al trupei Natif și seri animate de DJ seturile Musai Soundworks & Vamanu. Someșul va fi pus în valoare și de Balcony TV, un proiect dedicat „muzicii cu belvedere”: pe malul Someșului vor fi realizate videoclipuri, urmate de concerte live pentru publicul prezent.

Cel mai spectaculos moment al ediției va fi însă spectacolul de operă la înălțime „Mademoiselle Cantatrice”. O misterioasă cântăreață va interpreta fragmente din arii celebre, iar rochia ei, înaltă de patru metri, va prinde viață sub proiectorul artistului Lionel Lauret. Pentru iubitorii de film, Someș Delivery va prezenta o selecție specială a producțiilor câștigătoare la ediția 2015 a festivalului „Filmul de piatră” din Piatra Neamț, alături de o invitație pentru ediția 2016. Copiii au parte de distracție, dar și de lecții interactive. „Zoologia pentru pici” îi va învăța despre lanțul trofic, impactul poluării asupra naturii dar și cum să recunoaștem emoțiile animalelor, în timp ce atelierele organizate de Societatea Ornitologică îi vor introduce în lumea fascinantă a păsărilor. Pentru copii de toate vârstele, „Caravana cu jocuri” aduce jocuri de strategie, memorie, îndemânare, logică sau fantezie.

Proiectul „Open Houses” i-a convins pe mulți dintre riverani să își deschidă curțile și casele pentru participanții la Someș Delivery. În cadrul aceluiași proiect, poveștile lor despre Someș vor fi reunite în gazeta Someș Expres, care va fi lansată la eveniment. Prin „Masa bunei vecinătăți”, organizatorii invită participanții să ia loc la o masă comunitară, la care vecinii și prietenii Someșului se vor ocupa de mobilier, meniu și bună dispoziție.

Un „Oser pe malul Someșului” ne va oferi un mod practic de a scăpa de lucrurile de prisos, iar „Târgul de biciclete” îi așteaptă pe toți cei care susțin folosirea vehiculelor pe două roți pentru a scăpa de stresul din trafic. Pentru a descoperi cât mai mult din potențialul râului, sesiunea „Conexiune la Someș” va include o dezbatere, precedată de o prezentare în stil PechaKucha: fiecare participant va avea la dispoziție 20 de slide-uri a câte 20 de secunde pentru a ilustra o dimensiune a Someșului.

PROGRAMUL SOMEȘ DELIVERY 2016
SÂMBĂTĂ, 18 IUNIE

10.00 – 11.30 ~ Instawalk The Someș Alley (Someș Alley)
10.00 – 16.00 ~ Oser & Târg de biciclete (Pietonala Muzicescu)
10.00 – 18.00 ~ Ateliere pentru copii cu Societatea Ornitologică (Someș Pavilion)
10.00 – 18.00 ~ Caravana cu jocuri (Someș Pavilion)
11.00 – 18.00 ~ La Pescuit (În amonte de Someș Alley)
10.00 – 18.00 ~ Taifas pe Someș (Someș Alley)
12.00 ~ Inaugurarea Someș Delivery 2016 (Someș Pavilion)
12.30 ~ Conexiune la Someș (Someș Pavilion)
18.00 ~ DJ Set: Musai Soundworks (Someș Pavilion)
19.00 ~ Concert Natif (Podul Napoca)
20.30 ~ Ambiental River: Concert live Cristian Ciceu trio (Pietonala Muzicescu)
22.00 ~ Best of Filmul de Piatra (Someș Pavilion)

DUMINICĂ, 19 IUNIE

10.00 ~ Someșul Inspiră (Someș Alley)
10.00 – 18.00 ~ Zoologia pentru pici (Someș Pavilion)
10.00 – 18.00 ~ Caravana cu jocuri (Pietonala Muzicescu)
10.00 – 18.00 ~ Taifas pe Someș (Someș Alley)
12.00 – 14.00 ~ Masa bunei vecinătăți (Pietonala Muzicescu)
15.00 – 19.00 ~ BalconyTV #someședition (Someș Alley)
16.00 ~ Open Houses (Loc de întâlnire)
19.00 ~ DJ Set: Vamanu (Someș Pavilion)
20.00 ~ Ambiental River: Concert live Cristian Ciceu trio (Pod Napoca)
22.00 ~ Mademoiselle Cantatrice (Someș Pavilion)

Postaţi un comentariu