TIFF 2019: O ediție „destul” de politică, filme despre fațetele religiei și omagiu adus festivalului Woodstock

Foto: Dan Bodea

Organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) au prezentat miercuri, în conferința de presă, detalii despre ediția cu numărul 18 a evenimentului care va avea loc în perioada 31 mai-9 iunie. Va fi o ediție cu întâmplări surpriză și noutăți, cu 180 de lungmetraje și 40 de filme scurte, inclusiv din teritorii exotice, cu invitați importanți ca actorul Nicolas Cage și regizorul Michel Gondry, cu o secțiune-experiment intitulată provocator Ora de religie care se axează pe abuzurile din zona comunităților religioase și cu un Premiu de Excelență acordat actorului Marcel Iureș. De asemenea, în acest an, organizatorii vor să îmbunătățească dimensiunea educațională a festivalului prin atragerea tinerilor în cinematografe, dar să le ofere și prilejul de distracție prin organizarea unei petreceri de majorat adresată celor care vor împlini 18 ani în timpul festivalului. Anul acesta sunt așteptați la TIFF peste 800 de invitați din industria filmului și, potrivit lui Tudor Giurgiu, nu este exclus să mai apară surprize în următoarele două săptămâni.

Foto: Dan Bodea

„Organizarea TIFF în acest an a fost unul dintre cele mai aventuroase drumuri”, a spus președintele TIFF, Tudor Giurgiu. Acesta a numit ediția din acest an ca fiind una „destul de politică”, prin prezența la Cluj a documentarului și a echipei documentarului Politica italiană pentru to(n)ți, care a stârnit un scandal foarte mare în Italia anul trecut, dar și prin prezența în festival a unor producții care tratează, printre altele, tema corupției. Tudor Giurgiu a amintit și două dintre proiecțiile pe care le recomandă personal în festival, respectiv Simfonia Fabricii Ursus și documentarul Hope Frozen care tratează tema sensibilă a vieții de după moarte.

În legătură cu prezența lui Nicolas Cage la Cluj, Tudor Giurgiu a precizat că a fost o surpriză și pentru el faptul că actorul și-a făcut loc în agendă.

„De câțiva ani, actorii străini au foarte mult de lucru datorită platformelor ca Netflix sau Amazon care produc conținut. De aceea, agenda actorilor este foarte plină și este foarte greu să confirmi prezența cuiva. Așa că prezența lui Nicolas Cage la Cluj este o bucurie foarte mare și pentru noi”, a spus Tudor Giurgiu.

Potrivit directorului artistic al TIFF, Mihai Chirilov, ediția din acest an este comparabilă cu cea din 2018 în termeni de varietate și număr de filme. Focusul va fi asupra Franței, ca parte a Sezonului România-Franța, printr-o selecție consistentă de filme franțuzești ale unor regizori consacrați și regizori tineri. Va exista, de asemenea, o secțiune Focus China și Focus Albania. „Ar fi bine să nu ratați succesul de box-office Proiectul Gutenberg lansat anul trecut, în regia lui Felix Chong”, a transmis Mihai Chirilov.

Anul acesta în secțiunea tematică TIFF se concentrează pe filme care abordează un subiect fierbinte în aceste zile, respectiv religia. „Anul trecut, la Varșovia, am văzut filmul Cler (Clergy), amuzant și șocant în egală măsură, care a făcut record de încasări în Polonia devenind un fenomen. După acest film am început să caut filme despre religie și religii în diverse contexte pentru a crea această secțiune”, a spus Mihai Chirilov.

Directorul artistic a recomandat, totodată, mai multe filme din programul festivalului inclusiv Gloria, cu Julianne Moore în rol principal, regizat de Sebastián Lelio premiat cu un Oscar pentru Cel mai bun film străin (O femeie fantastică), Shadow al regizorului Zhang Yimou.

Foto: Dan Bodea

Noutatea absolută, a precizat Mihai Chirilov, va fi proiecția la TIFF a filmului Durere și glorie (Dolor y gloria), cu Antonio Banderas în rol principal, în regia cineastului Pedro Almodóvar. Tot în premieră la TIFF va fi prezentat cel mai recent film al regizorului Tudor Giurgiu, filmul Parking, precum și filmul Sutienul (The Bra), al regizorului german Veit Helmer în care joacă și actrița Maia Morgenstern, prezentă și ea printre invitații festivalului. Nadav Lapid, regizorul israelian care semnează Sinonime (Synonyms), premiat anul acesta cu Ursul de Aur la Berlinală, va veni la Cluj însoțit de tatăl său, Haim Lapid, scenaristul filmului.

Ca în fiecare an vor fi și filme-șoc la TIFF, între care directorul artistic al festivalului a amintit filmul danez Queen of hearts, cu scene explicite de sex, dar și filmul german System Crasher cu o fetiță de 10 ani în rol principal.

O altă noutate va fi faptul că secțiunea inifiTIFF, dedicată anul acesta viitorului conținutului audiovizual, va cuprinde inclusiv o conferință cu specialiști în domeniu, în data de 6 iunie, de jumătate de zi, despre producția virtuală și viitorul muncii. Un eveniment special va avea loc la Vlaha, printr-o seară „Remember Woodstock”, la împlinirea a 50 de ani a celebrului festival.

A 18-a ediție TIFF îl va celebra pe actorul Marcel Iureș, care va primi la gala de închidere din 8 iunie, pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca, unde a și debutat în urmă cu 40 de ani, Premiul de Excelență.  În onorarea sa, la TIFF 2019 va fi proiectat filmul regretatului Lucian Pintilie, O vară de neuitat.

TIFF 2019 va avea o nouă aplicație pentru telefoane și va organiza proiecții inclusiv la Cinema Arta și la Iulius Mall, în parc, pe lângă locurile deja cunoscute ca Cinema Florin Piersic, Casa de Cultură a Studenților sau Piața Unirii.

Pentru ediția cu numărul 18 a TIFF lucrează în jur de 300 de persoane și peste 400 de voluntari. „Provocările cele mai mari sunt în fiecare an echipa și bugetul. Cel mai solicitant de amenajat ca spațiu este Piața Unirii și, ca urmare, vom începe pregătirea în 23 mai. Planificarea o facem însă cu trei-patru luni înainte”, spus Cristian Hordilă, manager festival.

Foto: Dan Bodea

„Provocarea care ne stârnește adrenalina în fiecare an este impredictibilitatea. De la semnarea cu mare întârziere a contractelor cu partenerii publici, de obicei, la lipsa infrastructurii. Este un proces continuu de căutare a spațiilor de închiriere. Nu avem luxul unor săli mari sau centre în care să ne desfășurăm forțele ca echipă de organizare. Centrul CREIC (Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative) de pe strada Lombului deocamdată nu este pregătit ca acces. Sperăm să avem drumul asfaltat până acolo. Proiectul este bun și asta a fost și ideea noastră de a-i da o utilitate dedicată cinematografiei. Dar, ca infrastructură nu ne ajută foarte mult. Este bine totuși că proiectul Uzina Filmelor de Amatori pe care îl avem în festival se va desfășura acolo”, a spus Tudor Giurgiu.

Bugetul TIFF 2019 este de aproximativ 1,8 milioane de euro, din care circa 45% este susținut din bani publici.

Distribuie:

Postaţi un comentariu