TIFF 2016/Recomandări pentru ziua de miercuri

Foto: Dan Bodea

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care se desfășoară la Cluj-Napoca până duminică, 5 iunie, continuă cu o nouă serie de proiecții. Atât filme aflate în competiție, cât și în afara ei pot fi văzute începând cu ora 10.00 în cinematografele din oraș, dar și în alte locații ale festivalului. În continuare, Transilvania Reporter vă recomandă câteva filme și evenimente de neratat miercuri, 1 iunie:

Ora 11.00: Cinepiano-cineconert Tony Berchmans, la Cinema Florin Piersic. Venit tocmai din Brazilia, compozitorul și pianistul recreează în spectacolul Cinepiano magia vizionărilor de cinema de la începutul secolului XX, când imaginile mute de pe ecran erau însoțite live de muzică, sunete și zgomote, cântate la pian și alte instrumente. Anul acesta, muzica lui va însoți filmele maeștrilor comediei și va purta pe copii într-o călătorie în era filmelor mute.

Ora 12.45: Filmul „Ușa deschisă”, la Cinema Victoria. Aflat în competiția oficială a festivalului, filmul spune povestea Rosei, o prostituată care a moştenit meseria de la mama ei, Antonia. Antonia crede că este Sara Montiel şi îi face Rosei viaţa un iad. Rosa nu ştie cum să fie fericită. Pur şi simplu nu poate să fie fericită. Dar sosirea neaşteptată a unui nou membru al familiei îi va da ocazia unică de a atinge fericirea.

Ora 16.00: Filmul „Fiul lui Saul”, în secțiunea Ziua Maghiară, la Casa de Cultură s Studenților. Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Auslander este un membru maghiar al Sonderkommando, grupul de deţinuţi evrei izolaţi de restul lagărului şi forţaţi să-i ajute pe nazişti la buna funcţionare a maşinăriei de exterminare în masă. În timp ce lucrează la unul din crematorii, Saul descoperă trupul unui băiat şi e convins că acesta e fiul său. În timp ce alţi deţinuţi pregătesc o evadare, Saul îşi asumă o sarcină imposibilă: să salveze trupul de flăcări, să găsească un rabin care să-i recite rugăciunea de înmormântare şi să-i ofere băiatului funeraliile cuvenite.

Ora 17.00: Tudor Giurgiu, președintele TIFF, se întâlnește cu publicul în cadrul TIFF Lounge, din Piața Unirii din Cluj,  unde va discuta despre ce înseamnă 15 ani de festival. Jurnalistul Mihnea Măruță va modera întâlnirea.

Ora 17.30: „Faptele părinților noștri”, în secțiunea Ce se întâmplă, documentarule?, la Cinema City Iulius. Avocatul pentru drepturile omului Phillipe Sands dă de urma celor doi ofiţeri nazişti care au ordonat incinerarea populaţiei evreieşti din satul natal al lui Sands, ucigându-i astfel aproape întreaga familie. În călătoria sa este însoţit de câte un fiu al fiecărui ofiţer. Împreună, cei trei bărbaţi vor înfrunta adevăruri dificile, ceea ce va duce la revelaţii greu de imaginat.

Ora 19.00: O nouă locație spectaculoasă pe harta TIFF este Castelul de la Gilău, unde se va sărbători Ziua Maghiară miercuri, cu două concerte ale unor trupe maghiare de rock, Republic și Bagossy Brothers Company, și proiecția filmului Febră în zori/ Hajnali laz (r. Péter Gárdos), o poveste de dragoste neobișnuită, inspirată din realitate.

Ora 20.00: Filmul „Câini”, la Cinema Victoria, în cadrul Zilele Filmului Românesc. Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat de provincie pentru a vinde pământul moştenit de la bunicul său decedat. Aici Roman are parte de o serie de întâmplări ciudate, totul culminând cu descoperirea că bunicul său a fost un gangster local. Pentru a vinde pământul, Roman trebuie să-i înfrunte pe aghiotanţii bunicului, conduşi acum de Samir, un tătar afabil şi carismatic. În acelaşi timp, Hogas, poliţistul local, investighează găsirea unui picior tăiat, dar ce îşi doreşte poliţistul cu disperare este răzbunarea pe Samir, duşmanul său de moarte.

Ora 21.45: Filmul „Șoferul de Taxi”, în Piața Unirii Open Air. Un singuratic alienat, bântuit de ororile suferite în războiul din Vietnam se aruncă într-o misiune de răzbunare în Manhattan. Unul dintre cele mai celebre filme americane din toate timpurile aniversează în acest an patru decenii de la lansare și beneficiază de o proiecție unică la TIFF a copiei restaurate digital la calitate 4K.

Ora 00.00: Filmul „Cronos” de Guillermo del Toro, la Cinema Arta în secțiunea Midnight Delirium. Un bătrân anticar, Jesús Gris, descoperă un obiect mecanic vechi de 450 de ani. După ce îi activează mecanismul, dispozitivul auriu, în formă de scarabeu, îşi întinde brusc picioarele ca de păianjen, îl prinde strâns şi îi înjectează o soluţie misterioasă. La început, Gris e uimit de vigoarea oferită de substanţă, dar acesta este doar începutul unor aventuri cu totul macabre…

Postaţi un comentariu