Teodor Baconschi și-a lansat la Cluj volumul despre Facebook: este o carte scrisă după un dublu eșec politic

Foto: Dan Bodea

Fostul ministru al afacerilor externe, antropologul Teodor Baconschi, a fost prezent joi la Cluj pentru promovarea celui mai recent volum al său, „Facebook-Fabrica de narcisism”, apărut anul acesta la Editura Humanitas.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ca orice bucureștean aflat în pelerinaj prin marile centre universitare pentru promovarea noii sale cărți, Teodor Baconschi a mărturisit la Cluj, în spațiul pus la dispoziție de Librăria Humanitas, că volumul a fost scris într-un moment „prost” al vieții sale, după un dublu eșec politic. „Nu am reușit să intru nici în parlamentul național, nici în cel european și am tras concluzia că nu sunt adecvat sau reprezentativ pentru a mă alătura legislatorilor acestei țări. M-am simțit, într-un fel respins și inutil cu tot cu munca mea ca diplomat și ca intelectual. Cartea  a umplut un gol sufletesc. Am început să meditez la o chestiune de actualitate și pentru a mă regăsi pe mine ca intelectual. Să priviți această carte ca un fel de revenire la mine însumi”, a precizat Teodor Baconschi pe un ton confesiv.

Volumul Facebook-Fabrica de narcisism costă 29 de lei

Volumul Facebook-Fabrica de narcisism costă 29 de lei

Teodor Baconschi/Foto: Dan Bodea

Teodor Baconschi/Foto: Dan Bodea

Despre subtitlul cărții, respectiv Fabrica de narcisism, Teodor Baconshi a declarat că reprezintă o bună dimensiune a Facebook-ului ca mediu virtual în care consimțim să ne arătăm într-o lumină mai bună decât cea reală. „Am vrut ca acest subtitlu intrigant să fie și un cârlig comercial și până acum funcționează”, a explicat Teodor Baconschi. Referitor la motivul pentru care folosește personal rețeaua de socializare Facebook, antropologul Teodor Baconschi a mărturisit că este până la urmă un mod de a nu fi uitat de lumea din jur. „Chiar am interlocutori la care țin și de la care primesc reacții inteligente. Se va vedea din lectura cărții că Facebook nu este o condamnare, ci că intențiile noastre dau conținut acestui nou mediu de comunicare”, a adăugat Teodor Baconschi. Fostul ambasador a mai spus că există o influență a practicii scripturale de pe Facebook în scrisul său actual. „Am devenit mai succint grație Facebook-ului. Eram un calofil, un obsedat de ceremonia textului, de amploare perioadelor, eram un tip care scria într-un limbaj prea solemn. Facebook m-a reeducat în sensul unui fel de a comunica mult mai direct. În următoarea carte pe care o pregătesc, despre modestie și falsă modestie, voi profita de această nouă etapă stilistică”, a precizat Teodor Baconschi.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Dincolo de profunzimea analitică, antropologică și chiar geopolitică a lumii de astăzi, cartea este și o lecție de stil prin modul în care este scrisă și documentată. „Nu este o carte antipatică, moralizatoare sau cu limbă de lemn. Este o carte scrisă cu o privire proaspătă de antropolog. Facebook este o oglindă deschisă nu doar spre modernitate, ci este și un revelator a foarte multe lucruri. Este o mască a timidității noastre, este un alibi a multor lașități civice, este un mod de promovare uneori impudic și este un redutabil mod de autopromovare. Facebook joacă o funcție, spune domnul Baconschi, de telescopare a sinelui, fiind un mod de a ne proiecta egoul dilatat în întreaga lume. Totodată, în această autoscopare, în care fiecare tânjim la statutul de mică starletă, există și reversul. Acesta este revelația propriei banalități. Din această analiză antropologică, volumul despre Facebook se transformă într-o analiză spectrală a acestei lumi postmoderne”, a precizat filologul Adrian Papahagi, cu referire la conținutul cărții, adăugând că volumul nu este moralizator, ci „este plin de surâs generos față de natura umană”.

Concluzia umanistă a cărții, a spus Adrian Papahagi, după ce s-a distrus toată ideea ierarhică a lumii vechi și după prea multă informație care duce la dezinformare, rămâne discernământul omului care și-a creat cultura prin recursul la valorile înalte.

 [stextbox id=”custom”] 1IMG_0197TEODOR BACONSCHI s-a născut în 1963, la București. După un doctorat în antropologie religioasă și istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris-Sorbonne (Paris IV, 1995), a urmat studii post-doctorale la New Europe College (București, 1996). A fost director al Editurii Anastasia (1995–1996), apoi redactor-șef în TVR (emisiunea Viața spirituală, 1997). În 1997 a intrat în diplomaţie, fiind, pe rând, ambasador al României la Sfântul Scaun, Ordinul Militar Suveran de Malta și Republica San Marino (1997–2000); director general în Ministerul Afacerilor Externe (2001–2002); ambasador al României în Republica Portugheză (2002–2004); secretar de stat pentru afaceri globale (MAE, 2004–2006); consilier prezidențial (2006–2007); ambasador al României în Republica Franceză și Principatul de Monaco (2007–2009); ministru al afacerilor externe (2009–2012). A fost distins cu Marea Cruce a Ordinului Pius IX (Vatican), Ordinul Sfintei Agatha (San Marino), Comandor Stella della solidarieta italiana, Cavaler al Ordinului de Merit (Portugalia), Comandor al Legiunii de Onoare (Franța), Cavaler al Ordinului Serviciu Credincios (România). Publicații, sub semnătura de autor Teodor Baconsky: Le rire des Pères. Essai sur le rire dans la patristique grecque, Desclée de Brouwer, Paris, 1996 (Râsul Patriarhilor, Anastasia, 1996; Humanitas, 2008); Iacob şi îngerul, Anastasia, 1996; Ispita Binelui. Eseuri despre urbanitatea credinței, Anastasia, 1997; Turn înclinat. Fragmente de arheologie profetică, Curtea Veche, 1999; Roma caput mundi (împreună cu Horia Bernea), Humanitas, 2000; Pe ce lume trăim, Editura Pro, 2004; Insula Cetății. Jurnal parizian, Curtea Veche, 2005. Despre necunoscut, Humanitas, 2007; 111 incursiuni în Cotidianul românesc (ilustrații de Devis Grebu), Curtea Veche, 2009; Bisericile de lemn din Maramureș (album UNESCO), 2010. Sub semnătura Teodor Baconschi: Creștinism și democrație, Curtea Veche, 2011; Legătura de chei. Mărturii diplomatice (în dialog cu Armand Goșu), Curtea Veche, 2013.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu