Teatrul Municipal Turda şi-a schimbat denumirea în memoria regizorului Aureliu Manea

Sala mare a teatrului din Turda/Foto: Facebook

Teatrul Municipal Turda a primit săptămâna aceasta o nouă denumire în urma aprobării de către consilierii locali a proiectului de hotărâre ce prevedea schimbarea denumirii.  “Ne simţim onoraţi să vă anunţăm că începând de astăzi, Teatrul Municipal Turda se numeşte Teatrul “Aureliu Manea” Turda, în onoarea regretatului regizor Aureliu Manea” a fost mesajul postat joi pe pagina de Facebook a instituţiei de cultură.

„Această iniţiativă de atribuire a unei noi denumiri aduce o identitate autentică instituţiei publice de cultură din Turda, fiind totodată o recunoaştere a valorii personalităţii teatrale a lui Aureliu Manea, regizor al Teatrului de Stat din Turda. Manea reprezintă cea mai frumoasă pagină din istoria teatrului turdean și merită aprecierea întregii comunități turdene pentru realizările sale de excepție în perisajul teatrului românesc. Prin promovarea acestui proiect se dorește a aduce un omagiu regretatului regizor Aureliu Manea pentru întreaga sa carieră artistică și pentru memorabilele spectacole montate pe scena turdeană” a precizat primarul Tudor Ștefănie, inițiatorul proiectului, potrivit site-ului turdanews.net.

Născut la Bucureşti, în 4 februarie 1945, într-o familie de artişti, Aureliu Manea a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie „I. L. Caragiale“, Bucureşti, în anul 1968, la clasa profesorilor Radu Penciulescu şi Mihai Dimiu. A debutat în acelaşi an la Teatrul Naţional din Sibiu cu piesa Rosmersholm de H. Ibsen.

Regizorul a colaborat cu multe teatre din ţară: Teatrul Naţional din Timişoara, Teatrul Municipal din Ploieşti, Teatrul Naţional din Cluj, Teatrul de Stat din Turda, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ ş.a. Dintre spectacolele sale de referinţă amintim: Anotimpurile de Arnold Wesker, Philoctet de Sofocle, Britannicus de Racine, Macbeth şi A douăsprezecea noapte de W. Shakespeare, Pescăruşul de A. P. Cehov, O noapte furtunoasă şi Conul Leonida faţă cu reacţiunea de I. L. Caragiale, O sărbătoare princiară şi Sub clar de lună de Theodor Mazilu. A publicat Energiile spectacolului, eseuri despre ştiinţa regiei, Spectacole imaginare, scrieri despre posibile înscenări shaekespeariene şi Texte regăsite, volum-colecţie de texte originale. Cele trei piese de teatru scrise de Aureliu Manea au fost montate la Teatrul Naţional din Cluj în 2013, sub titlul Trilogia Aureliu Manea, în regia lui Gábor Tompa.

În anul 1992 i s-a acordat Premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar în anul 1999, Diploma de excelenţă pentru merite deosebite în promovarea artei teatrale, acordată de Primăria Municipiului Ploieşti şi Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti.

Din motive de sănătate, Aureliu Manea s-a retras din activitate în anul 1991, la Căminul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică din Galda de Jos, unde a încetat din viaţă în data de 13 martie 2014.

Distribuie:

Postaţi un comentariu