Sus cortina pentru o nouă generație de actori și regizori de la Cluj: „Să agitați apele stătute, să schimbați rutina, să aduceți un suflu nou!”

Foto: Dan Bodea

O generație (aproape) licențiată, care va încerca să agite apele stătute, să schimbe rutina și să aducă un suflu nou în lumea teatrului din România. O generație care promite să nu se lase călcată în picioare de viață și de lume. Noua generație de absolvenți ai Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a marcat luni începerea etapei de maturizare în ceea ce înseamnă profesia pentru care s-au pregătit în ultimii trei ani. Absolvirea este celebrată ca în fiecare an, de 16 ediții deja, prin Festivalul Galactoria, mai exact „o piață de desfacere” a celor mai reprezentative producții ale specializărilor din cadrul Facultății de Teatru și Film: Actorie, Regie, Teatrologie.

Festivalul a debutat luni, 27 mai și a avut o deschidere oficială la care au asistat absolvenții și profesorii lor: lect. univ.  Ionuţ Caras și asist. univ. drd. Mara Opriş, conf. univ. dr. Filip Odangiu și lect. univ. Sinkó Ferenc care în acest an au coordonat două clase de actorie (română), conf. univ. dr. Gelu Badea și asist. univ. drd. Cosmin Matei care au coordonat o clasă de regie (română), lect. univ. dr. Szilágyi-Palkó Csaba care a coordonat clasa de actorie (maghiară), precum și profesori care au coordonat clasele de teatrologie (română și maghiară).

Actrița și profesoara Miriam Cuibus | Foto: Dan Bodea

Cel mai frumos mesaj de încurajare pentru absolvenți a venit din partea actriței și profesoarei Miriam Cuibus.

„Școala este cel mai frumos teatru din lume și ea nu se termină niciodată pentru un artist. Să rămâneți mereu deschiși lumii. Acolo unde ajungeți, să încercați, riscând, să schimbați ceva. Să agitați apele stătute, să schimbați rutina, să aduceți un suflu nou. Este important să încercați să faceți din voi personajele principale ale vieții voastre. Distribuiți-vă bine, vă rog. Sper să ajungem să trăim într-o țară în care un actor să fie mai bine plătit atunci când spune o poezie, decât atunci când face o reclamă”, a transmis Miriam Cuibus.

Profesorii prezenți la întâlnire au punctat câteva reușite notabile ale generației de absolvenți ai actualei promoții. Astfel, profesoara Mara Opriş a anunțat performanța recentă a studenților săi la Festivalul de teatru pentru tineret OKauaFEST de la UNTeatru din București, respectiv cele patru nominalizări (cea mai bună actriță în rol secundar, Ioana Moldovan-spectacolul Sandros, cel mai bun actor în rol secundar, Yannick Becker-spectacolul Sandros, cel mai bun actor în rol principal, Robert Iosif-spectacolul Chelnerul mut, cea mai bună regie-spectacolul Sandros) și șase premii (Premiul special al juriului, Yannick Becker pentru rolul Sandroțis din spectacolul Sandros, Premiul pentru cel mai bun spectacol, Chelnerul Mut, Premiul pentru rostire scenică, Ioana Emilia Luculescu, Premiul pentru scenografie, costume, Chelnerul Mut, Premiul pentru afiș de teatru, Sandros, Premiul pentru improvizație, Ştefan Iancu și Robert Iosif, Chelnerul Mut).

Szilágyi-Palkó Csaba, coordonatorul clasei de actorie linia maghiară, a punctat cu mândrie faptul că avut cea mai numeroasă clasă de actorie de până acum, respectiv 15 absolvenți, în timp ce profesorul și regizorul Gelu Badea a amintit că unul dintre spectacolele de absolvire s-a pus deja în scenă cu un buget lăudabil de 20.000 de lei. Este vorba despre spectacolul Under (Re)Construction, de Marco Tesei, în regia lui Alexandru Teodorescu, spectacol realizat la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

La rândul lor, decanul Liviu Malița și prodecanul András Visky au transmis absolvenților gândurile lor și încurajarea că totul este posibil pentru cei care își doresc cu adevărat să intre pe porțile teatrului și ale vieții.

Ștefana Pop Curșeu, cea care a contribuit la deschiderea la propriu a porților Teatrului Național din Cluj (TNC) către studenții Facultății de Teatru și Film, fiind totodată director artistic la TNC și lector, a declarat în fața tinerilor artiști:

„Sper să rămânem la fel de apropiați și în anii următori și că veți profesa această artă cu dăruire. Că nu vă veți lăsa călcați în picioare de viață și de lume. Am primit puțină energie duminică seara, după cele întâmplate la urne și sper că viitorul va fi unul mai bun pentru noi toți. Că veți pune și voi osul la ridicarea României, la ridicarea spiritului cetățenesc, la ridicarea noastră. Arta poate avea o contribuție majoră și am toată încrederea în voi”, a spus Ștefana Pop Curșeu.

Foto: Dan Bodea

Clasa profesorilor Filip Odangiu și Sinkó Ferenc | Foto: Dan Bodea

Clasa profesorilor Filip Odangiu și Sinkó Ferenc | Foto: Dan Bodea

 „Ei sunt cea mai bună generație a noastră de până acum pentru simplul motiv că noi suntem cei mai buni de până acum. Am început acum patru generații să lucrăm împreună, eu și Sinkó Ferenc, am crescut pedagogic cu fiecare generație, am crescut profesional fiecare în parte și absolvenții de astăzi beneficiază de gradul cel mai înalt de competență și experiență de care dispunem în acest moment. De la început, această generație a venit cu niște voci fantastice ceea ce ne-a determinat să creăm musicalul Succubus la Teatrul Național din Cluj. Am reușit în anul trei să realizăm 11 proiecte individuale, din dorința de a nu mai lăsa să moară proiectele pe care le construim cu studenții în timpul facultății și de a-i trimite în lume cu ceva al lor. Este prima generație căreia am încercat să îi insuflăm și să îi cultivăm spiritul civic. Au înțeles că nu trebuie să facă artă doar de dragul artei, ci artă pentru oameni, cu oameni și printre oameni, lucru care i-a făcut să se alăture unui proiect de-al nostru din decembrie anul trecut, când am montat un poem protestatar al Ruxandrei Cesereanu. Acești actori pleacă de la noi cu o misiune mult mai clară, nu una politică, ci una civică ceea ce nu face decât să le extindă orizonturile. Nu vor deveni acei angajați obsedați de propria carieră, ci pleacă cu o misiune pentru oameni. Sunt suficiente argumente pentru unicitatea lor”, a transmis profesorul Filip Odangiu.

Sinkó Ferenc a rezumat generația pe care a pregătit-o în ultimii trei ani prin cuvântul echilibru.

„Am întâlnit niște oameni echilibrați alături de care am putut lucra și alături de care am putut crește. Încrederea pe care o am în ei este maximă. Sper ca destinul și norocul să fie de partea lor”, a spus Sinkó Ferenc.

Clasa profesorilor Ionuț Caras și Mara Opriș | Foto: Dan Bodea

Clasa profesorilor Ionuț Caras și Mara Opriș | Foto: Dan Bodea

Pentru profesorul și actorul Ionuț Caras absolvenții de astăzi reprezintă a patra promoție. Dacă până acum a avut clase de opt-zece studenți, în urmă cu trei ani a optat la admitere pentru 14 studenți, ceea ce în lumea teatrului este destul de mult.

„Mi-a fost foarte drag de ei de la început și tocmai de aceea nu simt că ne despărțim. Cred că a fost singura promoție pe care am implicat-o în tot ce am putut, inclusiv în proiecte personale. Au personalități foarte puternice, au umor și sunt foarte muncitori și dedicați. Mulți dintre ei vor să își continue studiile la Cluj, alții se orientează spre București. Pentru toți este încurajator exemplul teatrelor independente care nu îi obligă să se lege de o instituție, iar Clujul, prin tot ceea ce a reușit să realizeze Reactor de creație și experiment, este dovada că poți face lucruri mari dacă ai curaj”, a precizat Ionuț Caras pentru Transilvania Reporter.

Mai mult sau mai puțin pregătiți pentru ceea ce îi așteaptă pe piața muncii sau pentru întâlnirile pe care le vor avea în sălile de repetiții și apoi în sălile de spectacol, tinerii artiști par să își ia „rolurile” foarte în serios. Dispun de tehnicile necesare pentru a-și seta ținte înalte, știu (teoretic) ce înseamnă să îți păstrezi umilința și simplitatea și așteaptă cu nerăbdare să fie lăsați să își descătușeze talentul.

„Sunt foarte încrezător în generația mea, poate mai încrezător decât în sistemul în care ne pregătim să intrăm. Cred că lecția cea mai importantă pe care am învățat-o în acești trei ani este aceea de nu uita să-mi păstrez picioarele pe pământ în toate etapele acestei profesii”, a declarat cu maturitate Ștefan Dogaru, absolvent al clasei de actorie coordonată de Ionuț Caras și Mara Opriș.

Foto: Dan Bodea

Actorul și profesorul Ionuț Caras alături de absolventul secției de actorie Ștefan Iancu | Foto: Dan Bodea

Actorul și profesorul Ionuț Caras alături de absolventul secției de actorie Ștefan Iancu | Foto: Dan Bodea

În ceea ce îl privește pe un alt tânăr absolvent, Ștefan Iancu, el a fost recent premiat la Festivalul de teatru pentru tineret OKauaFEST de la UNTeatru din București și e încă în proces de asimilare a succesului.

„Momentan nici nu realizez premiul obținut la București pentru că totul a fost pe repede înainte și s-a întâmplat în condiții de foarte mari de stres. A fost una dintre primele noastre deplasări și este puțin diferit să joci într-un oraș în care ai impresia că există alte așteptări. Dar este o presiune care cumva te motivează să faci ceea ce trebuie. Mi se pare că am avut mare noroc să fac parte din această generație. Suntem un colectiv foarte unit, extrem de diferiți între noi, ceea ce cred că este ideal pentru a clădi o trupă”, a spus tânărul actor.

Ștefan a nimerit din întâmplare într-o trupă de teatru în școala generală și de atunci și-a dat seama că este singurul lucru pe care și-l dorește în mod real să-l facă. Așa a ajuns la Cluj.

„Cu puțin timp înainte de admitere am hotărât să dau la Cluj și mi-am zis că dacă îmi place și sunt acceptat voi rămâne. Decizia a fost cea mai potrivită pentru mine. Nu știu ce va urma în continuare, cred că toți ne dorim să rămânem în lumea teatrului. Va începe pentru fiecare o perioadă de căutare. Acești trei ani de facultate sunt un fel de descoperire pentru fiecare dintre noi. Am acumulat foarte mult într-un timp atât de scurt încât trebuie să ne agățăm acum de lucrurile de care chiar știm că avem nevoie. Am învățat să fim sinceri cu noi înșine și să nu ne lăsam călcați în picioare, să lăsăm orgoliul deoparte și să ne păstrăm doza de umilință. Cred că este un bun punct de pornire”, a declarat Ștefan Iancu.

În perioada 27 mai-5 iunie, absolvenții Facultății de Teatru și Film din Cluj vor putea fi văzuți în ediția a XVI-a a Festivalului Galactoria. Mai multe detalii despre programul spectacolelor, despre autorii lor și despre protagoniști pot fi accesate pe site-ul oficial www.galactoria.ro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu