126 de idei de îmbunătățire a vieții în Cluj așteaptă votul

Foto: bugetareparticipativă.ro

După desfășurarea primelor două etape ale proiectului de bugetare participativă lansat de Primăria Cluj-Napoca în această vară, cea de înscriere online de proiecte și de analiză în vederea declarării eligibilității lor, a venit momentul ca propunerile trimise de clujeni și validate de comisia de specialitate din partea Primăriei, să fie supuse votului.

Astfel, între 2 octombrie și 22 octombrie va avea loc prima etapă de vot, între 23-29 octombrie validare vot I, între 30 octombrie-19 noiembrie, a doua etapă de vot, între 20 noiembrie-26 noiembrie, validare vot II și 27 noiembrie, afișare rezultate finale.

Votarea este restricționată la teritoriul municipiului Cluj-Napoca, astfel pentru a putea vota este necesar ca utilizatorul contului deschis pe platforma bugetareparticipativă.ro să se afle în momentul votului în aria municipiului. În total, un utilizator poate acorda 6 voturi, câte un vot pentru fiecare domeniu.

Din cele 338 de propuneri de proiecte care au fost depuse în cadrul primului proces online de bugetare participativă din România, cele mai multe vizează traficul și mobilitatea în general, fiind înscrise în domeniul „Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației”, urmat de categoria „Alei, trotuare și zone pietonale”:

Alei, trotuare şi zone pietonale – 68 propuneri de proiecte (eligibile, 25)
Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei – 83 propuneri de proiecte (eligibile 22)
Spații verzi și locuri de joacă – 57 propuneri de proiecte (eligibile 24)
Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.) – 47 propuneri de proiecte (eligibile 16)
Infrastructură educațională și culturală – 44 propuneri de proiecte (eligibile 20)
Oraşul digital – 39 propuneri de proiecte (eligibile 19)

Din totalul lor, au fost declarate eligibile 126 de proiecte, iar neeligibile 212, în cazul acestora din urmă fiind explicat motivul care a determinat excluderea lor din prima etapă de votare. Astfel, au fost respinse proiecte precum Telegondolă Parcul Central-Cetățuie sau Tiroliană din Cartier Bună Ziua-Centru pe motivul că aceste proiecte ar depăși bugetul maxim alocat/proiect, respectiv 150.000 de euro, sau alte proiecte care au putut fi comasate cu alte inițiative similare. De asemenea, unele proiecte au fost declarate neeligibile pentru că locația lor nu ar fi aparținut domeniului public al Municipiului Cluj-Napoca (modernizarea spațiului comun „La Terenuri” din Mănăștur) sau pentru că sunt deja în derulare.

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Distribuie:

Postaţi un comentariu