Spectacole despre lumi post-apocaliptice și coregrafii intense, la a treia ediție a Festivalului Internațional de Dans Contemporan „STEPS”

Foto: Yaniv Levi/Red Sky

Una dintre cele mai apreciate trupe de dans contemporan din Israel, Kamea Dance Company, va deschide oficial luni, 7 noiembrie, cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Dans Contemporan „STEPS”. Compania este prezentă în programul festivalului cu două spectacole, ambele prezentate pe scena Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

„Dansul contemporan nu este foarte bine reprezentat în România, producțiile sunt puține și, din păcate, publicul încă trăiește într-o mare confuzie cu privire la ceea ce înseamnă dansul contemporan și dansul modern. Scopul nostru, ca organizatori, este să educăm oamenii în acest sens, să vadă diferența dintre ceea înseamnă balet și dans contemporan”, a precizat Sorin Dan, directorul Festivalului STEPS, la conferința de presă organizată cu câteva ore înainte de primul spectacol din festival. 

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Compania Kamea Dance Company este formată, în prezent, din 12 dansatori, iar spectacolele propuse sunt adevărate mixuri de senzaţii, sunete şi mişcări. Un astfel de exemplu este chiar ”Neverland”, spectacol prezentat în deschiderea festivalului, de la ora 20:00. Cei 12 dansatori ai Kamea Dance Company vor înfrunta scena într-o poveste coregrafică situată într-o lume post-apocaliptică, în care distrugerea ia controlul asupra rațiunii, lumea veche nu mai există, iar lucrurile se întorc spre începuturi. Între războiul de supraviețuire și luptele pentru putere, într-o junglă umană plină de pericole și tentații, oamenii încearcă să găsească o nouă umanitate în spiritul omului și forța de a reconstrui. Spectacolul „Neverland” este unul dintre cele mai bine vândute în Israel la momentul actual. Coregrafia a fost realizată pe baza muzicii originale create de Avi Belleli.

 

La întâlnirea cu presa din Cluj a fost prezent și Tamir Ginz regizorul și coregraful spectacolelor care vor avea loc pe scena Operei Maghiare și, totodată, fondator al companiei israeliene din orașul Beer Sheva. Acesta a vorbit despre ce înseamnă să deții o companie de dans contemporan în Israel și care au fost cele mai mari provocări pe care le-a avut de depășit în cei 14 ani este implicat în acest proiect.

De asemenea, coregraful a amintit și câteva dintre caracteristicile care dau unicitate companiei sale de dans, respectiv faptul că dansatorii au un nivel tehnic foarte ridicat, iar limbajul lor artistic respectă vechile tradiții ale dansului, sau faptul că preferă să selecteze în echipă dansatori cu personalități diferite, astfel încât atunci când regizează un spectacol să scoată în evidență personalitatea fiecărui artist prezent pe scenă.

„În calitate de coregraf întotdeauna am fost interesat să exprim printr-un anumit spectacol o realitate cu care publicul să se identifice. Frumusețea dansului contemporan constă în faptul că nu există o narațiune. Fiecare spectator trebuie să se gândească la propria poveste. Dăm publicului libertatea de gândire. Vrem să ajungem totuși la sufletul lor prin emoția pe care o transmitem. Nu lucrăm cu un corp de balet, nu avem un grup. Avem indivizi cu povești personale. Cred că aceste lucruri aduc unicitate acestei companii și suntem foarte mândri să prezentăm munca noastră pe scena din Cluj”, a spus coregraful Tamir Ginz.

Foto: Yaniv Levi/Red Sky

Foto: Yaniv Levi/Red Sky

Dansatorii Kamea Dance Company vor fi prezenți din nou pe scena Operei Maghiare în 8 noiembrie, începând cu ora 20.00, cu ”Galili & Ginz”, un spectacol cu două reprezentații, în coregrafia celebrilor Itzik Galili și Tamir Ginz. Primul spectacol, ”Things I Told Nobody/Lucruri pe care nu le-am spus nimănui” este bazat pe operele lui Mozart, Handel și Vivaldi, ce facilitează expresia abilităților tehnice împreună cu influența talentului și personalitatea dansatorilor. Coregraful Galili prezintă o operă de natură romantică, dar complementară stilului său obișnuit plin de umor și ironie. În cel de-al doilea spectacol al serii, ”Red Sky”, coregraful Ginz abordează lupta dintre națiuni în căutarea pământurilor și a identității, într-un loc în care demagogia și instigarea aprind dorințe instinctive. E un spectacol despre oameni sub amenințare constantă, care în ciuda suferinței încearcă să mențină speranța unui viitor mai bun.

Regizorul israelian a precizat că, din păcate, nu există un coregraf român contemporan care să răspundă cerințelor companiei pe care o reprezintă, dar că i-ar plăcea să continue colaborarea cu Opera Maghiară și cu Opera Națională din Cluj, eventual chiar prin aducerea unor spectacole care să intre în repertoriul celor două opere. A fost adusă în discuție și lipsa infrastructurii, respectiv lipsa sălilor care să poate oferi în România suportul pentru desfășurarea unor spectacole de dans de amploare care necesită scene mult mai întinse față de ceea ce există în prezent.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Tamir Ginz/Foto: Dan Bodea

Tamir Ginz/Foto: Dan Bodea

„Dificultatea în a avea o companie de dans este de natură financiară. În Israel avem multe proiecte de dans contemporan, dar o companie este cu totul altceva. Trebuie să plătești salarii, să ai o echipă constantă. Când am început proiectul Kamea a trebuit să cer multor oameni să lucreze pe gratis și în primii trei ani majoritatea dansatorilor nu primeau bani pentru munca lor. Cred că cel mai bun sfat pe care l-aș putea da s-ar adresa tinerilor dansatori. Mulți tineri artiști se cred coregrafi înainte de a avea experiența scenei și de multe ori spectacolele lor nu sunt bine înțelese. Aceștia trebuie să știe că va veni și timpul lor dacă vor continua să creadă în ceea ce fac. Din fericire, compania noastră de dans este susținută de Ministerul Culturii din Israel, în proporție de 80% fiind finanțată de guvern. De asemenea, primim finanțare de la municipalitatea din Beer-Sheva. Fără aceste finanțări nu am supraviețui. Bugetul companiei este fixat și în funcție de numărul producțiilor pe care le realizăm și de popularitatea spectacolelor”, a mai spus coregraful Tamir Ginz.

1img_1952

Cea de-a 3a ediție a STEPS este organizată de Asociaţia Steps în parteneriat cu Opera Maghiară din Cluj, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj Napoca. Din programul festivalului mai fac parte spectacolele „Balance”, al companiei Depo Dance Studio din Ungaria (9 noiembrie, ora 20.00, în Sala Studio a Universității Sapientia de pe Calea Turzii nr.4) și „Mur Mur de la Mediterranee/Bolero” al Teatrului de Dans din Budapesta (10 noiembrie, ora 20.00, la Opera Maghiară din Cluj).

Biletele pentru spectacolele din cadrul Festivalului Internaţional de Dans Contemporan STEPS se pot achizitiona online de pe eventbook.ro, de la casieria Operei Maghiare din Cluj și din rețeaua Librăriile Humanitas. A treia ediție a STEPS se derulează la Cluj între 7 și 10 noiembrie.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu