Seara de gală TIFF 2019, sub semnul „frontului de la Apahida”: Premiera mondială Parking și lansarea platformei de video streaming a festivalului

Foto: Dan Bodea

Ediția cu numărul 18 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a debutat vineri, 31 mai, sub semnul „frontului atmosferic de la Apahida” (conform Centrului Meteorologic), mai exact sub semnul unei ploi deloc îngăduitoare cu organizatorii și cu publicul prezent în Piața Unirii din Cluj-Napoca la deschiderea oficială.

După minute bune de așteptare în ploaie, în speranța că aceasta se va opri și va permite vizionarea filmului Parking, programat în Piața Unirii cu începere de la ora 20:45, la puțin timp după ora 21:00, deși publicul părea dispus să facă față vremii neprietenoase, managerul festivalului, Cristian Hordilă, a informat publicul cu privire la sălile unde vor avea loc proiecțiile filmului, în funcție de tipul de invitații și de bilete. Astfel, o gală improvizată de deschidere a avut loc la Cinema „Florin Piersic”, în timp ce proiecții ale filmului au mai avut loc la Casa de Cultură a Studenților, Cinema Victoria, Universitatea Sapientia și Cinema Arta, începând cu orele 21.30, până la 00:30. De asemenea reprogramate în interior au fost și proiecțiile din cadrul Someș Open Air, Iulius Park Open Air și Institutul Francez.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Imediat după ora 22:00, președintele TIFF și, totodată, regizor al filmului Parking, a urcat pe scena cinematografului „Florin Piersic” unde a prezentat noutatea festivalului din acest an, respectiv platforma TIFF Unlimited, prima platformă de Video on Demand (VOD) realizată de un festival în estul Europei. Platforma online a fost lansată oficial și cuprinde o bibliotecă de filme premiate la TIFF și nu numai, care pot fi accesate în baza unui abonament lunar. „Mulți cinefili ne-au scris că vor să vadă filmele din festival și după încheierea lui și am încercat să răspundem acestei dorințe”, a spus Tudor Giurgiu.

Președintele TIFF i-a chemat pe scenă și pe cei 11 tineri care au participat la campania de promovare a festivalului în acest an prin care organizatorii au încercat să marcheze ediția cu numărul 18.

Un scurt omagiu a fost adus și criticului de film și realizatorului de emisiuni TV, Tudor Caranfil.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Pe scenă, alături de Tudor Giurgiu, a urcat la Gala de deschidere și regizorul francez Michel Gondry, cel care se află în spatele proiectului Uzina Filmelor de Amatori, proiect care se desfășoară în paralel, pe durata a două luni (31 mai-31 iulie) la CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative din Cluj-Napoca, în cadrul Sezonului România-Franța, în colaborare cu TIFF. Ideea lui Michel Gondry a fost să ofere posibilitatea unui public larg de a participa la procesul creativ de realizare a unui film.

Citiți și:

Galerie FOTO | Uzina de film de la Cluj duduie pentru toate visele: Cu laureatul Oscar, regizorul Michel Gondry

După scurta intervenție pe scenă a președintelui TIFF, a urmat filmul Parking, la finalul căruia echipa de actori și producători a fost prezentată în fața publicului „în pas alergător”, fără o sesiune de întrebări și răspunsuri dată fiind ora târzie de încheiere a proiecției.

Mihai Smarandache, protagonistul poveștii de dragoste filmate aproape în totalitate în Spania, scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului ,,Apropierea’’, care a inspirat scenariul filmului, și compozitorul Julio de la Rosa i s-au alăturat regizorului Tudor Giurgiu pe scenă. Parking va intra în programul cinematografelor din întreaga țara din 14 iunie, distribuit de Transilvania Film.

Week-end TIFF

Urmează două zile foarte pline la TIFF! Sâmbătă, pe 1 iunie, împrejurimile spectaculoase ale Castelului Bánffy din Bonțida vor deveni pe rând: un paradis al copiilor pe timp de zi, gazda proiecției-maraton CoinCoin & The Extra-Humans – de la ora 21:30, și ring de dans pentru toți petrecăreții care vor alege să danseze la Full Moon Party.

Weekend-ul are ca moment culminant evenimentul în care actorul Nicolas Cage va primi Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale. Superstarul american va participa și la proiecția de gală a filmului Față în Față/ (Face/OFF) în care interpretează rolul principal. Evenimentul este programat sâmbătă, ora 21:00, în Piața Unirii Open Air. O șansă pentru cinefili de a fi alături de Nicolas Cage și a afla direct de la el detalii despre cariera sa de peste patru decenii se va materializa în masterclass-ul pe care acesta îl susține duminică, 2 iunie, la ora 12:00, la Hotel Platinia. Accesul la eveniment va fi liber, în limita locurilor disponibile. În aceeași zi, fanii îl vor putea admira pe Nicolas Cage și în horror-ul Mandy, proiectat de la ora 21:30, la Castelul Banffy din Bonțida.

Chiar dacă prognozele meteo sunt optimiste, organizatorii recomandă publicului să urmărească cu atenție eventualele modificări din programul proiecțiilor și evenimentelor, în mod special ale celor din aer liber, care ar putea fi influențate de starea vremii. Aplicația oficială a TIFF, care poate fi descărcată atât din App Store cât și din Google Play, notifică în timp real schimbările din program, la fel și site-ul și canalele de social media ale festivalului.

Foto: Dan Bodea

În acest an, TIFF își așteaptă publicul cu 180 de lungmetraje și 40 de filme scurte, inclusiv din teritorii exotice, cu invitați importanți ca actorul Nicolas Cage și regizorul Michel Gondry, cu o secțiune-experiment intitulată provocator Ora de religie care se axează pe abuzurile din zona comunităților religioase și cu un Premiu de Excelență acordat actorului Marcel Iureș. De asemenea, în acest an, organizatorii vor să îmbunătățească dimensiunea educațională a festivalului prin atragerea tinerilor în cinematografe, dar să le ofere și prilejul de distracție prin organizarea unei petreceri de majorat adresată celor care vor împlini 18 ani în timpul festivalului. La TIFF sunt așteptați peste 800 de invitați din industria filmului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu