Şcolile de film clujene organizează a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc

A opta ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului Studenţesc (FFeST) se desfăşoară în perioada 26-29 noiembrie la Cluj-Napoca, reunind producţiile a peste 90 de studenţi de la cele mai importante şcoli de film din ţară, dar şi din străinătate. Pe lângă proiecţii de film sunt programate pentru studenţi şi două workshop-uri: „De ce animaţie?”, un workshop dedicat istoriei, analizei şi practicii animaţiei cinematografice şi „Fashion Photo”, un atelier de fotografie care îl are în calitate de invitat special pe fotograful Ştefan Badulescu. De asemenea, în a treia zi de festival va avea loc un masterclass susţinut de regizorul Tudor Giurgiu la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj.

International Student Film Festival este organizat de cele trei şcoli clujene care au secţii de cinematografie-fotografie-media, respectiv Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Sapientia şi Universitatea de Artă şi Design, în parteneriat cu Asociaţia TransFilmArt. Faţă de anii trecuţi, evenimentul se bucură de o mai mare participare internaţională, aproximativ 25% din filmele înscrise în festival provenind din Ungaria, SUA, Maroc, Slovacia sau Macedonia. Filmele au fost înscrise în următoarele categorii: film experimental, film de foarte scurt metraj, film documentar, scurtmetraj de ficţiune şi film de animaţie.

Potrivit directorului FFeST, lect. univ. dr. Szenkovics Dezső, peste 40% din bugetul festivalului a fost direcţionat în acest an către premii. „Avem premii în valoare totală de 33.400 de lei. Marele premiu este în valoare de 6000 de lei, premiul II-4500 lei şi premiul III-3000 lei. Va fi acordat şi un Premiu Special al juriului care are o valoare de 2500 lei şi câte un premiu pentru fiecare categorie de concurs, în valoare de 2500 lei. Anul acesta am mărit şi premiile pentru lucrările de la atelierul de fotografie, respectiv 1000, 800 şi 600 de lei pentru primele trei locuri”, a precizat Szenkovics Dezső. Anul acesta juriul este format din Tudor Giurgiu, în calitate de preşedinte, Radu Igazsag, Lucian Pricop, Doru Pop, Eugen Moritz şi Buglya Sandor. Potrivit lui Eugen Moritz, conf. univ. dr. al UAD, banii pe care îi primesc studenţii sub forma premiilor îi investesc de cele mai multe ori în aparatură pentru filmare. „Banii nu sunt cheltuiţi a doua zi după ce îi primesc, ci rămân pentru producţiile viitoare sau îi investesc în echipament”, a precizat Eugen Moritz.

Eugen Moritz,   Szenkovics Dezső şi Doru Pop,   în timpul conferinţei de presă/Foto: Cristina Beligăr

Eugen Moritz, Szenkovics Dezső şi Doru Pop, în timpul conferinţei de presă/Foto: Cristina Beligăr

La rândul său, conf. univ. dr Doru Pop a adăugat că deşi un film nu se realizează cu 6.000 de lei, banii pe care studenţii îi primesc, este un început. „Nu poţi să faci un film nici cu 10.000 de euro, pentru că dacă îl faci de 10.000 de euro, aşa şi arată. Producţia unui film începe de la 100.000-200.000 euro. Dacă instituţiile locale şi regionale nu susţin această industrie, noi vom putea mima ca facem un Centru al Cineamtografiei în Transilvania. Cine va compune acest centru? Nu absolvenţii acestor şcoli?Cred că noi ne facem datoria de profesori, dar nu noi trebuie să îi angajăm. Noi creştem specialişti, iar societatea îi face şomeri. 25% dintre studenţii care termină la facultatea noastră, lucrează în străinătate. Ei sunt oameni pierduţi pentru noi, deşi i-am pregătit şi i-am format cu foarte mulţi bani”, a declarat Doru Pop,  conf. univ. dr la Facultatea de Teatru şi Televiziune.

Conform organizatorilor festivalului, selecţia filmelor în acest an a fost mult mai dură ca la ediţiile anterioare. „Dacă la început vroiam să îi încurajăm pe studenţi să participe chiar dacă uneori producţiile lăsau de dorit, deja nu ne mai putem permite, ca şcoli, să participăm în festival cu producţii slabe. Scopul este să creştem şi prestigiul şi onoarea fiecărei şcoli”, a explicat conf. univ. dr Doru Pop. „Un alt scop al festivalului şi al workshop-urilor este ca tinerii care fac filme în Cluj, să rămână să facă filme în Cluj. Ei sunt viitorul unei industrii cinematografice transilvănene. În fiecare an cele trei şcoli scot peste 100 de absolvenţi, ceea ce înseamnă că piaţa are destul de mulţi oameni. Nu am renunţat la ideea de a crea sub egida FFeST o bază de date cu toţi profesioniştii din zona cinematografiei şi a producţiei media, pentru ca orice producător să găsească oamenii potriviţi pentru proiectele lor”, a mai declarat Doru Pop, iniţiator şi organizator FFeST.

Toate proiecţiile din festival vor avea loc la Universitatea Sapientia din Cluj, la fel şi festivitatea de premiere şi expoziţia de postere realizate de studenţii UAD. Intrarea la proiecţiile din festival este liberă.

Mai multe detalii despre festival puteţi afla de pe site-ul oficial al evenimentului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu