„Satul Bratu”, un vis în derulare: O familie de români ridică în Bihor un sat tradițional cu 46 de case

Casa Șaru Bucovinei - Casă țărănească tradițională. Una dintre primele 5 case care se vor construi în Satul Bratu

Un proiect ambițios și complex, gândit să promoveze arhitectura tradițională românească și să marcheze un capitol început în urmă cu cinci ani de o familie îndrăgostită de România autentică, prinde contur în județul Bihor, în zona comunei Sânmartin. Gândită inițial ca firmă proiectare de construcții civile și industriale, societatea soților Bratu și-a conturat un profil special. Nu doar execută, renovează și realizează case țărănești tradiționale la comandă, dar și-a propus să ridice un sat cu tot ce înseamnă el în materie de infrastructură, relocând case vechi sau abandonate din mai multe zone din România.

Pornit de la Cluj, locul unde își desfășoară activitatea în prezent echipa care a venit cu ideea, proiectul este gândit sub forma unui sat tradițional de 85.000 de mp care să cuprindă 46 de case țărănești reprezentative pentru mai multe regiuni din România, un han cu o arhitectură specifică zonelor de munte, o biserică, anexe gospodărești care să deservească activităților meșteșugărești și inclusiv cu loc de joacă pentru copii.

Noul sat se va numi Bratu după numele familiei care a gândit proiectul și ar putea deveni o destinație turistică de luat în considerare mai ales pentru turiștii străini în căutare de experiențe care să îi aducă mai aproape de ceea ce înseamnă un sat autentic românesc.

După mai multe deplasări în țară, împreună cu soția lui Cosmina, Emil Bratu a fost impresionat de Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc și de colecția etnografică de valoare excepțională de acolo, astfel încât s-a gândit să realizeze un proiect de anvergură în care accentul să fie pus pe elementul românesc tradițional.

„După 1989, toată lumea și-a dorit cabane cu lemn ieftin, sau vile fără personalitate, în care vezi doar gresie, faianță și parchet. Dacă cu șase ani în urmă spuneai cuiva că vrei să faci o arhitectură de casă tradițională românească nu erai luat în serios. Cu toate acestea, ne gândeam tot mai mult să punem pe picioare un sat autentic țărănesc. Am călătorit foarte mult în toată țara și într-una din aceste călătorii am văzut undeva în Țara Făgărașului o construcție semipermanentă care imediat ne-a trimis la ideea de han. După multe încercări am găsit în sfârșit proprietarul pentru a vedea structura acestei case. De acolo, am început căutările și în prezent deținem mai multe case pe care urmează să le relocăm”, explică Emil Bratu, manager executiv al societății CasaTaMultVisată Empire Building, absolvent al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași și al Facultății de Construcții din Cluj.

Hanul „Satului Bratu”

Potrivit inițiatorilor proiectului, terenul pentru ridicarea satului a fost deja cumpărat în județul Bihor, în apropiere de Băile Felix. Dezvoltatorii au optat pentru această variantă în principal pentru că a fost cea mai convenabilă din punct de vedere al infrastructurii. Terenul de circa opt hectare va oferi spațiu pentru 46 de case, un număr ales la întâmplare, iar casele vor fi relocate din mai multe colțuri din țară pe parcursul următorilor ani.

 „Primele locuințe vor fi pregătite cam în trei ani de zile. Vom construi prima dată hanul, care vreau să păstreze arhitectura casei pe care am văzut-o în Țara Făgărașului, dar să aibă o sală pentru organizarea nunților tradiționale. În jurul hanului vom avea o parcare cât mai ecologică, fără mult beton. Unei căsuțe i-am alocat între 400 și 600 metri pătrați. Casele vor avea curte proprie, vor fi îngrădite și vor dispune de mult spațiu verde. Nu veți vedea în case gresie, faianță sau termopane. Bunicii noștri nu erau atât de bogați încât într-o casă să aibă 20 de perne pe pat”, mai spune Emil Bratu.

Foto: Arhiva personală CasaTaMultVisată

Foto: Arhiva personală CasaTaMultVisată

Fiecare casă va dispune de un loc de parcare, dar în ceea ce îi privește pe vizitatori, ei nu vor avea acces cu mașina.

În noul sat vor fi aduse case inclusiv din Dobrogea și poate din Oltenia, dar în principal case cu arhitectură românească din Bucovina, Maramureș, Țara Bârsei și Transilvania. Casele vor primi numele localității de unde provin. Nu va lipsi biserica satului, ridicată din lemn, în stil ortodox, iar lângă han au fost proiectate două lacuri artificiale. Va exista și o șură ca loc de relaxare și inclusiv o bibliotecă. Hanul va avea în jur de 3.200 de metri pătrați suprafață construită și este prioritatea numărul unu în acest moment.

Soții Bratu vor fi principalii și singurii investitori, spun ei.

„Nu am apelat la fonduri europene pentru că implică prea mare birocrația. Lumea fuge de cultură, de citit, de biserică și de propria identitate și de aceea preferăm să nu ne bazăm pe nimeni. Ca investiție am estimat 5-6 milioane de euro, fără terenul achiziționat deja. Sper ca în zece ani să avem autostradă să nu putem deplasa mai ușor în marile orașe și să le oferim turiștilor și alternativa de a vedea orașe precum Cluj-Napoca, Sibiu sau Oradea în timpul pe care îl petrec la noi. Oradea ne-a ajutat moral foarte mult pentru că am văzut că acolo există progres. Cât despre Cluj, nu l-am luat în discuție ca loc de ridicare a satului, datorită faptului că drumurile sunt foarte rele și terenurile foarte scumpe”, a mărturisit investitorul care promite că în momentul în care satul va fi realizat, se va îmbrăca tradițional și nu va mai ieși din perimetrul lui.

Emil Bratu, inițiator al proiectului/Foto: Dan Bodea

Procesul de relocare a caselor din zonele unde se situează în prezent, teoretic este simplu. Dacă ai meșteri buni, nu îți mai trebuie decât multă atenție. Fiecare element al casei trebuie numerotat și apoi notat pe hârtie. Există meșteri care demontează într-o zi o casă și într-o săptămână o pun la loc, explică Emil Bratu, însă dificultăți apar în materie de accesibilitate în anumite zone în care nu există infrastructură. Din cele 46 de case care figurează în proiect, doar 34 sunt practic identificate, restul urmează să fie reperate pe parcurs. Una dintre primele cinci locuințe care se vor construi în Satul Bratu este o casă care prin simplitatea ei reprezintă Bucovina cu valorile ei inestimabile.

„Luxul e dat de calitatea relației pe care o au oamenii din ea. Luxul și l-au făcut bunicii noștri prin muncă. Fiecare casă va avea particularitatea ei și va fi reprezentativă pentru zona din care a fost relocată. Va avea materiale și texturi care trimit la trecut”, a precizat Cosmina Bratu pentru Transilvania Reporter.

Un preț mediu al unei case funcționale este de aproximativ 35.000 de euro.

Mai multe detalii despre proiect puteți afla de pe pagina oficială de Facebook. 

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu