Șase elevi ai școlii de muzică „The Beat” din Cluj, în finala concursului Românii au talent

Șase elevi din Cluj, între 9 și 12 ani, au ajuns în finala concursului Românii au talent după ce au impresionat juriul cu o interpretare de zile mari a piesei The Show Must Go On, semnată de trupa Queen, în semifinala a doua a competiției.

Trupa The Beat

Trupa The Beat

Luis, Călin, Darius, Patrik, Vlad și Briana, membri ai formației The Beat și elevi ai școlii de muzică cu același nume din Cluj, au ridicat juriul în picioare, calificându-se astfel în etapa finală a unuia dintre cele mai urmărite show-uri din România.  Deși provin de la școli diferite din Cluj, respectiv Colegiul de Muzica „Sigismund Toduța” sau Transylvania College și nu numai, pe copii îi unește aceeași pasiune pentru muzică, pasiune pe care și-au descoperit-o frecventând cursurile școlii The Beat.

Ideea întregului concept i-a venit chitaristului și toboșarului Marius Popa în luna ianuarie a anului 2012, în timp ce se afla în concediu de paternitate. „Lucram în domeniul IT la compania Nokia și nu îmi plăcea deloc ceea ce făceam. Ca urmare am decis să plec de acolo și să încep ceva nou, care să îmi aducă satisfacții. Între timp obținusem un pachet compensatoriu de la companie, care susținea startup-urile și cu acea sumă am deschis această școală”, precizează fondatorul școlii. Marius Popa și-a început cariera de instrumentist în urmă cu 15 ani. În 2002 urmează cursuri de muzică la Psalmody Academy în Danemarca. Experiența muzicală o acumulează din colaborările cu diverse trupe și artiști (Decean, Shekinah, Altar, Vertical, Heidi Schmidt). Patru ani consecutiv participă la festivalul național de muzică DrumFest. Acumulează experiență de studio, înregistrări pentru diverși artiști, co-producție. În prezent Marius face parte din proiectul de muzică ambientală în variantă acustică “Trio Atmosphere”. Pe lângă activităţile muzicale şi lucrul cu copiii, Marius se implică în proiecte sociale – astfel colaborează cu ToofTaff – The Social Drumming Project, Institutul Român pentru Pace – PATRIR, Târgul de Cariere, Policy Center for Roma and Minorities, Big Time Production, Primăria Cluj-Napoca.

„Am avut un elev de care mă ocupam din punct de vedere muzical și împreună cu un coleg de-al lui își dorea să facă o piesă pentru un concurs la Școala Internațională. M-au rugat să îi ajut și de acolo a început totul. Ca urmare am decis să mergem la un alt nivel și în septembrie 2012 am avut lansarea proiectului. Cu suma de la Nokia am investit în spațiu, în instrumente și în tot ce am avut nevoie”, povestește Marius Popa. Inițiatorul proiectului The Beat nu și-a făcut un plan de business pentru proiectul său, ci totul a decurs de la sine. „Circumstanțele m-au căutat pe mine, nu eu pe ele. Singurul target a fost să îi formez pe copii cât de bine pot. Au fost două lucruri care m-au urmat în viață: pasiunea pentru muzică și pasiunea pentru copii și cumva acestea două s-au unit. Sunt cel mai fericit în acest moment cu ceea ce fac și sunt bucuros că am reușit pe cont propriu să ridic ceea ce am ridicat până acum”, precizează Marius.

Școala de muzică The Beat este situată pe Calea Turzii,   nr.11/Foto: Dan Bodea

Școala de muzică The Beat este situată pe Calea Turzii, nr.11/Foto: Dan Bodea

În ceea ce privește genurile pe care la abordează la școala lui, Marius declară că, deși toți copiii își doresc să cânte rock, încearcă să le sugereze și să îi îndrepte și spre alte genuri. Astfel, cele 14 trupe deja formate abordează genuri precum funk, pop, cu elemete de reggae, rock sau doar parte acustică. „Sunt fixați pe rock pentru că au ca modele staruri precum Metallica, Bon Jovi, ACDC, dar am și copii foarte talentați cărora le place de exemplu chitaristul John Mayer. Trupele nu le alegem noi, ci copiii se aleg ei pe ei. Foarte importantă într-o trupă este prietenia. Când îi chem la ședințe individuale, de multe ori refuză. Îi motivează mult mai mult ideea de trupă. Trăim într-o societate a tehnologiei în care copiii sunt nedezlipiți de telefoane. E ca o epidemie, zic eu și trebuie să găsim modalități de a le insufla pasiune pentru altceva. În mediul muzicii clasice sunt puțini care studiază șase-șapte ore pe zi, în rest majoritatea copiilor care fac un instrument repetă o foarte puțin pe săptămână. Ideea de trupă sau de concert începe să îi motiveze și asta încercăm să urmărim pentru a crește performanța individuală”, declară Marius în legătură cu formula pe care a găsit-o și care funcționează în cazul proiectului său. Astfel, prin această formulă, patru trupe care s-au înființat pe parcursul celor doi ani de când există proiectul se află deja în studio pentru înregistrarea unui album.

Cu referire  la experiența trăită la Românii au talent, Marius Popa a precizat: „A fost extraordinar să îi văd pe scenă. Eu la 18 ani am avut prima chitară și primul concert. Acum ei la 10-11 ani au tot ce le trebuie, trupă, instrumente, concerte, e incomparabil”, spune Mariua Popa. Pentru formația The Beat, sau RATs cum îi alintă Marius pe copii, urmează în perioada următoare pregătirea pentru finala din 12 iunie unde vor concura pentru marele premiu de 120.000 de euro sau pentru premiul de originalitate în valoare de 10.000 de euro.

Marius Popa,   fondator The Beat/Foto: Dan Bodea

Marius Popa, fondator The Beat/Foto: Dan Bodea

La școala The Beat, care în prezent are în jur de 100 de elevi înscriși, se începe cu bazele teoretice, se continuă cu partea practică și apoi elevii sunt împărțiți în grupe. Dacă la început Marius se ocupa de tot ce înseamnă partea de instrumente-chitară acustică, chitară electrică, tobe, clape- iar soția lui de partea de canto, în prezent școala are și alți profesori, inclusiv pe partea de teorie de care se ocupă Andrei Roșulescu. „Scopul nu este să ajungem la 1000 de copii înscriși. Ideea este să avem rezultate și să lăsăm «produsul» să vorbească de la sine. Îmi doresc să ajung cu ei până în pânzele albe. Românii au talent este printre cele mai vizualizate show-uri din România, dar nu știu unde vom merge mai departe. Eu voi insista în continuare și pe latura socială a acestui proiect și să facem campanii prin care să le arătăm elevilor noștri care este realitatea în care se trăiește. Am avut campanii la Pata Rât sau diferite tabere și anual încercăm să ne implicăm în astfel de proiecte cu diverse ONG-uri”, precizează Marius Popa.

 „La Românii au talent nu mi-am propus neapărat să participăm. Ideea a venit din partea unui elev mai mare de-al meu, însă mi-am dat seama că formula cu adolescenți nu ar fi mers și am zis să încerc cu o trupă de copii. Am participat la selecție cu piesa „Sweet Child O’ Mine”  de la Guns N’ Roses, pe care copiii o știau deja și, pas cu pas, am ajuns până în finală. Trupa pentru Românii au talent este combinație dintre copiii din trei trupe diferite de la noi din școală”, Marius Popa, fondator al proiectului muzical The Beat.

 [stextbox id=”custom”].

11264884_551056381699891_5563139923503845041_n

The Beat

Luis Filip Butuza- 12 ani

Formal, studiez chitara clasică în cadrul Colegiului de Muzica “Sigismund Toduta” din Cluj, iar non-formal sunt inspirat, instruit și modelat ca toboșar la The Beat care a devenit o a doua familie pentru mine. Pe lângă rock, ascult mai multe genuri de muzică, incluzând artiști precum John Meyer, Dirty Loops, Coldplay. Sunt un băiat energic, nu ma dau înapoi de la sporturi și activități bărbătesti cum ar fi cartingul, înotul și ieșirile în aer liber cu bicicleta și ATV cu tatăl meu.

Călin Oancea- 13 ani

Am 13 ani, mai am 3 frați și îmi place foarte mult să mă joc  pe calculator, să ies in oras cu prietenii, joc baschet la echipa CSS Viitorul. De asemenea, cânt la chitară bass cu trupa mea și am avut numeroase concerte în diverse locații, în decurs de trei ani, fac  scuba diving (am brevet de la 10 ani). Sunt elev la Transylvania College. Ascult multă muzică, în special rock si remixuri. Îmi doresc să devin informatician.

Darius- 10 ani

Cânt la chitară electrică și clasică. Prefer muzica rock, hard rock, pop-rock. Repetițiile cu trupa The beat și cu trupa Alligators, ambele la școala de muzică The Beat, sunt printre formele mele preferate de petrecere a timpului liber. Îmi doresc să învăț în viitor să cânt și la tobe. Sunt pasionat de jocurile pe orice formă de gadget. Urmez un curs de programare pentru copii și îmi doresc să devin programator. Îmi plac construcțiile lego și să citesc.

Patrik- 10 ani

Sunt pasionat de noutătile în tehnologie și IT, dar și de chitară și tobe. Urmez cursuri de grafică.

Vlad Ciugudean- 9 ani

Sunt pasionat de muzică în general și de rock în special, studiez și singur încercând sa învăț piese noi, chiar să compun. Sunt extrem de atent la imaginea mea, la vestimentația proprie. Skiez pe cele mai grele pârtii din Europa, joc baschet la Clubul U Banca Transilvania.

Briana Curic – 11 ani

Sunt elevă în clasa 5-a a școlii Transylvania College din Cluj Napoca și sunt pasionată de limbi stărine, în special engleză și spaniolă. De 3 ani studiez pianul și practic tenis de trei ori pe săptămână. Inotul este un alt sport care imi place. Iubesc vacanțele active, cu familia pe bicicletă prin Europa precum și drumețiile la munte alături de prieteni dragi și foc de tabără.

Sursa prezentare trupa The Beat: romaniiautalent.protv.ro

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu