S-a deschis expoziția „Epidemiile Clujului”: Purtarea măștii, „un trend” care a făcut și face istorie

Foto: Dan Bodea

Instalația 10×10 de pe Bulevardul Eroilor din Cluj găzduiește în luna noiembrie o expoziție pe cât de actuală pe atât de necesară în contextul pandemiei de coronavirus.

În timp ce Clujul a înregistrat astăzi o rată de infectare cu coronavirus de 4,98, expoziția „Epidemiile Clujului” propune o ușoară schimbare de optică prin punerea situației particulare, care stârnește un imens interes, dar și nenumărate dezbateri și multă neliniște într-un mai amplu context istoric.

Miza principală a proiectului este de a încuraja publicul să fie responsabil, să urmeze indicațiile autorităților văzând eficacitatea măsurilor moderne de izolare socială și carantină, să privească dintr-o nouă perspectivă importanța vaccinării, a igienei personale și urbane și a cercetării medicale.

Foto: Dan Bodea

„Expoziția este realizată în contextul unei alte expoziții mari despre Cluj pe care o pregătim la Muzeul de Istorie a Transilvaniei anul viitor. În același timp, ne-am gândit să promovăm obiectele de la colecția de istorie a farmaciei, colecție găzduită de Casa Hintz, clădire-monument istoric care este încă în renovare. În parteneriat cu Asociația Mvsevm Transilvaniae, asociația fanilor muzeului, am aplicat pentru o finanțare de la primărie și am realizat acest proiect. Ne-am gândit că ar avea mult mai mare impact dacă o organizăm în exterior. În condiții normale, dacă am fi organizat și un vernisaj, am fi oferit vizitatorilor flyere cu informații și măști personalizate pentru a atrage atenția și mai mult asupra mesajului expoziției.

Am pornit de la epidemii care au schimbat fața Clujului, inclusiv marile epidemii de ciumă din secolul al XVI-lea, datorită cărora se deschide Cimitirul Central, epidemiile de secol XVIII-XIX de ciumă, respectiv holeră și apoi lepra, tifosul, trachoma, sifilisul, variola, difteria și altele. Nu am prezentat și un panou cu epidemia de coronavirus pentru că este o epidemie în derulare și impactul emoțional pentru cei care și-au pierdut apropiații în aceste ultime luni este extrem de mare. Poate învățăm ceva din lecțiile trecutului.

Avem și câteva panouri de context despre igienă, despre săpunarii din Cluj și alte curiozități sau materiale de conștientizare. A fost greu să găsim un echilibru, să nu îi dăm expoziției un aer înfricoșător cu ilustrații sinistre”, a precizat Ana Maria Gruia, muzeograf la Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Foto: Dan Bodea

Știați că…

Vizitatorii pot face o incursiune în epidemiile Clujului în doar câteva minute, parcurgând cele două panouri care oferă informații în ordine cronologică despre evenimentele care au marcat existența orașului. Spitalele Clujului reprezintă un alt punct cheie al expoziției, la fel și informațiile referitoare la zeița igienei.

Un capitol interesant în expoziție îl mai reprezintă „Doctorii ciumaților” cu referiri la costumele de protecție pe care aceștia le purtau, conștienți că riscau să se îmbolnăvească de la pacienți. Totodată, vizitatorii pot afla mai multe despre istoria carantinei și semnificația termenului provenit din limba italiană, despre tratamentul pentru holeră cu glande uscate de castor, despre leprozeria Clujului, sau despre difteria din Cluj, ilustrată printr-un tablou cutremurător semnat de Richard Tennant Cooper.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Expoziția „Epidemiile Clujului” poate fi vizitată pe Bulevardul Eroilor din Cluj, pe durata lunii noiembrie, în cadrul instalației 10×10.

Distribuie:

Postaţi un comentariu