Regizorul filmului America, venim!: La Cluj aveţi săli frumoase de cinema. Restul ţării e praf

Proiecţia specială a comediei „America, venim!” a avut loc miercuri seara la Cinema Florin Piersic în prezenţa regizorului Răzvan Săvescu şi a actorului Alexandru Bindea.

 Impresionat de reacţia spectatorilor în timpul filmului şi la sfârşitul proiecţiei, Răzvan Săvescu a mărturisit că la Cluj a simţit un alt grad de educaţie a spectatorilor, obişnuiţi cu participarea la festivaluri de film. „Sunt la a şasea sau a şaptea vizionare şi ca dumneavoastră nu am întâlnit. Aţi reacţionat senzaţional şi se vede că oraşul este aproape de vest, că oraşul vede filme. Sunt foarte bucuros să mă aflu la Cluj”, a spus regizorul. Actorul Alexandru Bidea a remarcat, la rândul lui, prezenţa de spirit a spectatorilor care s-au prins de toate poantele „ca şi când n-ar fi ardeleni”.

Răzvan Săvescu şi Alexandru Bindea,   la Cluj/Foto: Dan Bodea

Răzvan Săvescu şi Alexandru Bindea, la Cluj/Foto: Dan Bodea

 „Şi eu am fost actor, din anii ’90 am bântuit toată lumea asta prin turnee şi multe momente pe care le-aţi văzut în film sunt tărite de mine. Chiar şi momentul din bar, cu negresa, nu mi-e ruşine să spun. E o lume fantastică a diasporei româneşti pe care nu am cunoscut-o şi e foarte mişto”, a dezvăluit regizorul Răzvan Săvescu. Acesta a povestit mai multe aspecte din culisele producţiei, inclusiv despre „tupeul românesc” de care au avut nevoie pentru a filma pe străzile New York-ului. „În America îţi trebuie, evident, aprobare generală să filmezi pe străzi. Pentru ce am vrut în plus, însă, am început să filmăm fără aprobări, limita fiind să vină poliţia. Poliţistul care apare la un moment dat era în timpul serviciului şi l-am convins să apară în film, fără să mai cerem aprobarea superiorilor lui. Când te duci să filmezi pe străzi în România e groaznic, e blocat tot. În America, stă cineva cu un carton şi spune, Atenţie, se filmează!. Oamenii trec, nu se uită, înţeleg şi sunt foarte obişnuiţi cu echipele de filmare”, a spus Răzvan Săvescu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La întrebarea unui spectator cu privire la bugetul filmului, regizorul a răspuns că bugetul nu a fost încă închis. „Bugetul înseamnă marketing şi împreună cu Tudor Giurgiu o să încercăm pe toate canalele să ajungem la dumneavoastră. Lucrez de foarte mult timp în televiziune şi ştiu ce înseamnă rating şi ce înseamnă a aduce lume în sală. Este din ce în ce mai greu. La voi în Cluj este uşor, aveţi săli una mai frumoasă ca alta. Gândiţi-vă însă că în 70% din ţara asta nu există săli de cinema. În restul ţării e praf. Dacă te duci să îi dai un film unui om, el preferă să bea două beri la colţul străzii decât să plătească 10 lei pe un bilet. E grav. Nu vă vine să credeţi la cel nivel de subcultură sunt unele oraşe. Cum Tudor Giurgiu are campania Salvaţi Marele Ecran!, poate se va întâmpla ceva. Dacă în 2014 noi nu avem manuale să le dăm elevilor, ce să mai vorbim despre cinematografe”, a declarat Răzvan Săvescu la Cluj.

Răzvan Săvescu este regizor, scenarist şi producător şi este cunoscut publicului ca realizator al serialelor de televiziune: Clanul Popestilor (Antena 1), Lori și Dan (TVR 1), La Bloc (Pro TV), La servici (Pro TV), Gașca (Kanal D), Nimeni nu-i perfect (Prima TV) sau al filmului de televiziune O zi președinte (Pro TV). Scurtmetrajul lui Săvescu, Icre negre, realizat în 2010, a fost selecționat în numeroase festivaluri importante precum Montpellier, Wroclaw.

IMG_4389

America, venim! este lungmetrajul de debut al regizorului, după un scenariu semnat de el și de Oana Ioachim. Producţia este realizată de Tudor Giurgiu și Bogdan Crăciun (Libra Film). „Nu e complicată trecerea la lungmetraj. Eu lucrez de 15 ani în industrie. Acest film este pentru un public de comedie. Experienţa de televiziune m-a ajutat să mă mişc repede, să fac faţă situaţiilor neprevăzute din America. Eu am jucat cu mulţi dintre aceşti actori şi am fost ca în familie. Filmul l-am scris pentru ei”, a precizat Răzvan Săvescu. Producţia a fost filmată în 22 de zile, dintre care 12 la New York. „Post-producţia este o muncă teribilă, mă bucur că m-am întâlnit cu Marius Mihalache care a făcut muzica. Mi-a plăcut mix-ul pe care l-a oferit Marius, adică ţambalul lui, esenţa românească, transpus în teme internaţionale. La postproducţie s-a muncit cinci-şase luni. Am ţinut foarte tare la sunet. Nu suport să aud un film românesc în care publicul nu înţelege replicile”, a mai mărturisit Răzvan Săvescu.

Din distribuţia filmului au făcut parte Mihai Călin, Adrian Văncică, Gheorghe Ifrim, Ion Sapdaru, Tania Popa, Ioana Blaj, Alexandru Bindea, Oana Ioachim, dar şi celebra actriță de origine croată, Mira Furlan.

„America, venim!” va rula începând cu 19 septembrie, în cinematografele din Cluj-Napoca (Cinema City Iulius Mall, Cinema City Polus Center și Cinema Florin Piersic).

IMG_4405

Sinopsis:

O trupă de teatru din provincie ajunge să-și trăiască visul de-o viață într-un road-movie plin de peripeții: “America, venim!”Cinci actori, împreună cu directorul teatrului, traversează oceanul pentru a susține un spectacol la New York, la invitația consulatului român. Nu totul merge, însă, conform planului, astfel că actorii hotărăsc, pentru câțiva bani în plus, să înceapă colaborarea cu un impresar local, tot român, stabilit în SUA de mulți ani, care le promite un turneu de senzație la comunitățile de români din diaspora americană. Aventura americană  în care pornesc îi pune în fața unor situații greu de imaginat, pline de haz românesc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu