Regizorul Alexandru Dabija revine la Teatrul Maghiar, după 30 de ani, cu premiera „Logodnicii din provincie”

Foto: Dan Bodea

După 30 de ani în care nu a mai montat spectacole la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, regizorul Alexandru Dabija se întoarce în această toamnă cu spectacolul în premieră „Logodnicii din provincie” de Georges Feydeau.

„Am ajuns la Feydeau prin dorința mea personală de a mă ocupa de vodevil. Mă ocup de lucruri lejere, chiar dacă ele ating absurdul sau probleme serioase ale ființei omenești, pentru mine Feydeau exprimă teatral deplinătatea ființei omenești. El este pentru mine ce e Beckett pentru alții. Termenul de vodevil nu funcționează în teatrul românesc pentru că noi nu îl practicăm, el este doar o etichetă literară pentru noi, din păcate. Zic asta pentru că tentația este mare ca orice comedie să se transforme în ceva vulgar, cu umor foarte ieftin”, a declarat Alexandru Dabija la Cluj. Regizorul a precizat că tipul de vodevil specific lui Georges Feydeau s-ar traduce prin termenul „dezmăț”. „Feydeau reflectă bine idioțenia lumii de astăzi, unde mă includ și pe mine” a completat Alexandru Dabija. În spectacol textul își păstrează dimensiunile lui satirice sau crude. „Comedia este satiră, dar nu înseamnă neapărat distracție ușoară și satisfacerea gusturilor primare ale omului”, a mai spus regizorul.

Regizorul Alexandru Dabija în timpul conferinței de presă/Foto: Dan Bodea

Regizorul Alexandru Dabija în timpul conferinței de presă/Foto: Dan Bodea

În ceea ce privește scenografia spectacolului, aceasta este realizată de Dragoș Buhagiar care a mai colaborat cu Teatrul Maghiar în cazul spectacolului „Victor sau copiii la putere”. „Pentru un spectacol de comedie montat în contemporaneitate ar fi obligatoriu să nu facem un decor mort. Cred că la cum sunt scrise textele e bine ca spațiul să fie interactiv și să se modifice în funcție de dramaturgie. Acest spectacol a fost gândit în acest mod. Prin costum, îi dăm posibilitatea actorului să fie mai mult decât o imagine. Nu sunt costume spectaculoase dar ajută actorul să definească personajul”, a declarat Dragoș Buhagiar.

Imagine din spectacolul Logodnicii din provincie/Foto: Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Imagine din spectacolul Logodnicii din provincie/Foto: Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Spectacolul „Logodnicii din provincie” va avea premiera pe țară în data de 4 octombrie, în Sala mare a Teatrului Maghiar Cluj, de la ora 20.00.

În data de cinci octombrie, de data aceasta în Sala Studio a Teatrului Maghiar, este programat spectacolul „Cel care închide noaptea”, inspirat din filmul controversat „Portarul de noapte” din anul 1974. Spectacolul este regizat de Nona Ciobanu și spune povestea dintre un ofițer nazist și o fostă deținută în lagăr, între care a existat o relație pornită printr-un abuz sexual. Spectacolul îi are ca protagoniști pe Gábor Viola și pe Enikő Jakab György.

Imagine din spectacol Cel care închide noaptea/Foto: Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Imagine din spectacol Cel care închide noaptea/Foto: Teatrul Maghiar de Stat Cluj

„Reîntâlnirea dintre cei doi îi aruncă într-un fel de cușcă a istoriei din care nu au cum să iasă și trebuie să retrăiască povestea pentru a se pedepsi reciproc și pe sine. Este o relație între victimă și opresor și mă interesează problema răului și a vinovăției. Este o problemă foarte actuală încă. Filmul a fost foarte controversat atunci, dar față de film încerc să aduc în discuție tema mărturisirii, a înțelegerii crimei”, a precizat regizoarea Nona Ciobanu. La rândul lui, actorul Gábor Viola a mărturisit că intrarea în text a fost o adevărată provocare. „Ceva din interiorul meu a negat povestea aceasta, dar căutarea situațiilor, înțelegerea lor, m-a ajutat”, a spus interpretul personajului Max.

Imagine din spectacol Cel care închide noaptea/Foto: Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Imagine din spectacol Cel care închide noaptea/Foto: Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Premiera absolută a spectacolului va avea loc în data de 5 octombrie, de la ora 20.00 în Sala Studio a Teatrului Maghiar. Spectacolul nu este recomandat tinerilor sub 16 ani și are o durata de o oră și zece minute fără pauză.

Distribuie:

Postaţi un comentariu