Recomandări TIFF 2016, ziua a noua: Proiecții speciale și gala de premiere

Foto: Dan Bodea
eepurl.com

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) se apropie cu pași repezi de final. În această seară vor fi acordate premiile festivalului, inclusiv Trofeul Transilvania pentru cel mai bun film din competiție, dar și premiile speciale. Pentru prima dată în România, ca invitată specială a Festivalului Internațional de Film Transilvania, Sophia Loren va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediții, la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Actrița s-a întâlnit vineri, 3 iunie, cu publicul din Cluj, la proiecția filmului „Căsătorie în stil italian”, fiind întâmpinată la Casa de Cultură a Studenților de Dumitru Fărcaș care i-a urat bun venit în sala care îi poartă numele.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În continuare Transilvania Reporter vă recomandă câteva dintre întâlnirile, evenimentele și filmele acestei penultime zile a Festivalului Internațional de Film Transilvania:

Ora 13.00 Filmul „Statele Unite ale Iubirii”, la Cinema Florin Piersic, în secțiunea Supernova. Polonia, 1990. Vântul schimbării bate desupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar şi nesiguranţa viitorului. Patru femei aparent fericite decid că a venit vremea să-şi reinventeze vieţile, să lupte pentru fericire şi să-şi împlinească dorinţele. Agata este o mamă tânără captivă într-un mariaj nefericit. Ea va căuta refugiu într-o altă relaţie, o relaţie imposibilă. Renata este o profesoară mai în vârstă fascinată de vecina ei Marzena. Sora Marzenei este o directoare de şcoală îndrăgostită de tatăl unuia dintre elevi.

Ora 14.00: Filmul „Youth”, la Casa de Cultură a Studenților, în prezența fotomodelului Mădălina Ghenea care îi va înmâna, în seara galei,  Premiul pentru întreaga carieră actriței Sophia Loren. În filmul „Youth-Tinerețe”, Mădălina Ghenea joacă alături de Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz și Jane Fonda.

Ora 15.45: Filmul „Suntem atât de puțini”, la Cinema Arta, în secțiunea 3×3. O tânără femeie ajunge cu elicopterul într-un îndepărtat sat siberian unde locuiesc tofalarii, nomazi asiatici obligaţi să se stabilească aici la începutul secolului trecut. Este clar că nici după atâta timp aceşti oameni nu s-au obişnuit deplin cu noul lor stil de viaţă. Femeia îşi petrece tăcută zilele printre sătenii care nu scot nici ei vreo vorbă, iar apoi pleacă iar cu elicopterul. Care este motivul vizitei ei? Care este natura relaţiei ei cu aceşti oameni?

Ora 16.00: Renumitul producător Iain Smith va susține un masterclass cu intrare liberă, sâmbătă, la TIFF Lounge. Acesta va primi Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei la gala de închidere, la Teatrul Național din Cluj.

Ora 17.00: La TIFF Lounge, actrița Carmen Galin se va întâlni cu publicul cinefil. La 70 de ani, aceasta va fi distinsă cu Premiul de Excelență, în cadrul ceremoniei de premiere. Spectatorii TIFF vor avea, de asemenea, ocazia să o (re)vadă într-unul dintre cele mai renumite roluri ale sale, în Faleze de nisip (1982), regizat de Dan Pița, alături de Victor Rebengiuc, Marin Moraru și Gheorghe Visu.  Proiecția specială de la TIFF, în prezența lui Carmen Galin, va avea loc sâmbătă, 4 iunie, ora 15.00, la Cinema Victoria.

Ora 20.00: Filmul „O lume frumoasă și pierdută”, la Cinema Victoria în secțiunea Animal. Pulcinella este trimis din adâncurile Vezuviului în Campania de azi pentru a îndeplini ultima dorinţă a sărmanului păstor Tomasso: misiunea lui este să salveze viaţa unui tăuraş, Sarchiapone. Pulcinella găseşte animalul şi porneşte cu el spre nord. Cei doi călătoresc printr-o Italie superbă, dar sfârşitul lungii lor călătorii nu vine cu deznodământul scontat.

Ora 21.45: Filmul „Baahubali: Începutul”, în Piața Unirii Open Air. Născut într-un sat izolat, Shivudu îşi petrece anii tinereţii fără nicio grijă, făcând doar ce îi pofteşte inima. Îndrăzneala îl aruncă într-o aventură ce-i va dezvălui un tărâm nefamiliar. De-a lungul călătoriei va descoperi nu doar dragostea, ci şi ceva ce îi va schimba destinul o dată pentru totdeauna.

Ora 23.00: Filmul „Clubul sinucigașilor”, la Cinema Florin Piersic, în cadrul retrospectivei Sion Sono. Tokyo, 2001. 54 de eleve de liceu se sinucid aruncându-se în faţa trenului în staţia Shinjuku. Ulterior, mai multe incidente similare au loc peste tot în oraş. Detectivul Kuroda trebuie să afle dacă în spatele acestor tragedii se află o minte criminală.

 

Postaţi un comentariu