Program dedicat dramaturgului clujean András Visky, la ICR Stockholm

Foto: www.mediaklikk.hu

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează marţi, 22 septembrie, un program dedicat dramaturgului şi poetului András Visky,  director artistic al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.  Potrivit site-ului ICR, evenimentul se va desfăşura în limba engleză şi precede seria evenimentelor cu participare românească de la Târgul de carte de la Göteborg.

Programul de la sediul ICR Stockholm va include o prezentare a activităţii profesionale a lui András Visky şi o discuţie între acesta şi Magnus Florin, scriitor şi dramaturg-şef al Teatrului Dramatic Regal din Stockholm. Pe parcursul serii, actorii Bjorn Granath şi Irene Lindh vor avea o serie de intervenţii cu lecturi în suedeză ale unor fragmente din piesele şi poeziile lui Visky în traducerea lui Daniel Gustafsson-Pech.

András Visky este unul dintre cei mai activi dramaturgi din România, director artistic al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca și director al Bienalei Internaționale de Teatru „Interferențe”. Este profesor asociat la Universitatea din Cluj-Napoca la secţia de dramaturgie și scriere creativă și profesor-invitat la diferite universități din străinătate, printre care şi Yale School of Drama. Piesele sale au fost montate pe scene din întreaga lume, dintre care amintim Avignon, Bucureşti, Budapesta, Cluj-Napoca, Chicago, Londra, New York, Paris, de regizori precum Karin Coonrod, Christopher Markle, Dominique Serrand, Gábor Tompa, Robin Witt, Robert Woodruff şi David Zinder.  András Visky este de asemenea activ ca poet, eseist și cronicar pentru reviste de teatru din România și Ungaria. Este autorul a douăzeci de cărți și membru al Academiei Ungare Széchenyi de Artă și Literatură. Printre proiectele sale recente se numără dramatizarea romanului lui Imre Kertész Fateless la HERE Arts Center din New York.

Programul de la sediul ICR Stockholm este primul eveniment public al lui András Visky în Suedia, fragmente din opera dramaturgului fiind traduse în premieră, în suedeză, în acest context. Ulterior programului de la Stockholm, András Visky se va afla la Târgul de carte de la Göteborg unde va participa la seminarii internaţionale şi programe, o parte dintre acestea desfăşurându-se la standul reţelei Institutelor Culturale din Europa, unde România va fi reprezentată în acest an.

Postaţi un comentariu