Producătorul Tudor Giurgiu, la premiera de gală „Moromeții 2”, în Cluj: „Săli ca Cinema Florin Piersic sunt o rușine. Ne cerem scuze!”

Foto: Cristina Beligăr

„Moromeții 2”, cel mai așteptat film românesc al anului, a fost lansat în cinematografele din România în această vineri cu trei proiecții de gală la Cluj-Napoca. Filmul a avut parte de un turneu național în ultimele două săptămâni în special în orașele în care nu există săli de cinema sau multiplexuri. Pelicula readuce pe marile ecrane, după mai bine de 30 de ani, iubitele personaje ale lui Marin Preda, sub regia aceluiași Stere Gulea. Imaginea filmului este alb-negru și este semnată de Vivi Drăgan Vasile, unul dintre cei mai apreciați directori de imagine din România.

În prima zi oficială de lansare a filmului în cinematografe producătorii au adus la Cluj-Napoca cea mai numeroasă echipă din toate deplasările, de la producători, actorii din rolurile principale, director de imagine, regizor/scenarist. Au fost prezenți pe scenă, la Cinema „Florin Piersic”, în finalul proiecției de gală : Tudor Giurgiu, Cristian Hordilă, Oana Giurgiu, Vivi Drăgan Vasile, Liviu Pintileasa, Dan Aștilean, Gheorghe Visu, Oana Pellea, Iosif Paștina, Horațiu Mălăele, Stere Gulea.

Astfel, la Cluj, premiera din 16 noiembrie a fost marcată de trei proiecții de gală. Cea de-a treia, de la Cinema Victoria, ora 19:00, a fost organizată la cererea publicului, după ce primele două anunțate – Cinema City Iulius Mall (19:00) și Cinema „Florin Piersic” (20:00) au fost sold-out la doar câteva zile de la punerea în vânzare a biletelor.

Din păcate însă, calitatea sunetului în sala cinematografului „Florin Piersic” a lăsat de dorit, astfel încât anumite dialoguri din film au fost imposibil de înțeles. La finalul filmului, provocat de unul dintre spectatori să explice care a fost motivul pentru care jumătate din film nu s-a înțeles, producătorul Tudor Giurgiu a spus că astfel de situații se întâmplă în sălile de cinema care nu corespund standardelor și care au fost construite sau renovate de oameni lipsiți de profesionalism.

„Filmul se aude impecabil, lucru confirmat de spectatorii care au văzut filmul în săli civilizate unde filmele se văd și se aud bine. Aceste săli în România sunt la multiplex. Săli de acest fel, cum avem noi, la Cluj, sunt o prostie. Săli de acest fel sunt bune în România la Iași, la Reșița și în vreo două alte locuri. Atât. În rest, filmul se vede și se aude bine la mall-uri. Am avut surpriza să vedem oameni care spuneau că este primul film românesc care se aude bine. Motivul pentru care dumneavoastră ați auzit filmul prost și ne cerem scuze pentru asta, este pentru că în urmă cu câțiva ani, când s-a trezit primarul Sorin Apostu și ai lui arhitecți cu marele plan de a renova această sală, care într-adevăr era o ruină, a decis să scoată și tavanul inițial al sălii și astfel și-au bătut joc de sală. Ani de zile am stat la TIFF cu o pânză pe tavan pentru că era un ecou îngrozitor. Este de apreciat însă că managerul sălii, Ioana Călin, face eforturi nebune să țină în viață cinematograful, pentru că sala este aproape a nimănui, RADEF-ul fiind în faliment. Dar ar trebui luat totul de la zero, refăcută toată izolația, schimbat sistemul audio. De ani de zile este o rușine pentru mine să fac festivalul aici și îmi pare rău că trebuie să auziți un film românesc în aceste condiții. Vă asigur că lumea a ieșit mulțumită din sălile de la mall. Fie nu mai vedem filme românești în săli ca cea a Cinematografului Florin Piersic, fie facem ceva să o luăm de la zero. Dar este un efort colosal. Să distrugi e simplu, să refaci e mai greu”, a spus Tudor Giurgiu, producătorul Moromeții 2 și director general al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Conform site-ului Primăriei Cluj-Napoca, fostul cinema Republica a fost redeschis în ianuare 2011, după ce a fost renovat și modernizat în totalitate, beneficiază de un sistem de sonorizare Dolby- S.R. și de un ecran de 200 mp. Publicul are acces la filme în format digital și 3D, într-o sală cu o capacitate de aproape 1000 de locuri.

„La câți bani a dat Tudor Giurgiu pentru acest film, mă mir că l-am făcut”, a declarat, în glumă, cu referire la bugetul pe care l-a avut la dispoziție, regizorul Stere Gulea, explicând în fața publicului motivul pentru care a fost atras de o continuare a filmului după 30 de ani.

La rândul său, actorul Horațiu Mălăele a precizat că din punctul său de vedere comparațiile între cele două filme Moromeții nu își au locul.

„Acest film are o altă poveste, o altă epocă, o altă echipă. Este ca și când am aduna castane cu cămile. Evident, la începutul filmului am avut multe temeri, dar lucrurile sunt de sine stătătoare acum. Tot din punctul meu de vedere, evident subiectiv, cred că am făcut o treabă bună”, a declarat actorul Horațiu Mălăele, interpretul lui Ilie Moromete.

La ieșirea din sală, spectatorii au avut ocazia să discute și să se fotografieze cu echipa filmului într-un cadru special amenajat care să reconstituie atmosfera de pe platoul de filmare.

Foto: Vlad Cioplea

Bugetul filmului Moromeții 2 a fost de aproximativ 1,5 milioane euro.

[stextbox id=’custom’]Filmările pentru Moromeții 2 au început în 2017, în septembrie, majoritatea secvențelor fiind turnate în aceeași casă, din același sat (Talpa, județul Teleorman) în care a fost realizat și primul film în 1985. Pre-producția părții a doua a durat mai bine de un an – casa Moromeților a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schițele și imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero. Dana Păpăruz, premiată cu trofeul Gopo pentru Aferim!, este creatoarea costumelor. Montajul filmului a fost realizat de Dana Bunescu și Alexandra Gulea, muzica este semnată de Vasile Șirli, iar coloana sonoră este gândită de aceeași Dana Bunescu, câștigătoare a 6 premii Gopo până în prezent, pentru montaj și sunet. Machiajul și coafura sunt semnate de Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan. Moromeții 2 este o producție Libra Film.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu