Picnic poetic francofon la Institutul Francez din Cluj

În acest an, luna francofoniei va fi marcată de un un picnic francofon, ce va avea loc în acelaşi timp, în 20 de localităţi din România. Evenimentul se desfășoară și la Cluj în data de 17 martie, între orele 12.00-15.00.

Astfel, întâlnirea va începe în fiecare oraş la ora 12.00 cu activităţi propuse de organizatori. În Cluj-Napoca, evenimentul va avea loc la Institutul Francez, strada Brătianu 22 şi se va bucura de participarea Consulului onorific al Franţei la Cluj. Dl. Pascal Fesneau.

Participanţii vor avea ocazia de a compune poezii haiku în franceză sub îndrumarea scriitoarei Florina llis, laureată a premiului Courrier International şi de a face o călătorie imaginară pe câteva dintre cele 20 de străzi cu nume franceze ale Clujului ghidaţi de istoricul şi scriitorul Ovidiu Pecican. Ceaiul, cafeaua şi clătitele sunt din partea casei, anunță Institutul Francez prin intermediul unui comunicat de presă. La ora 14.00 toţi participanţi îți vor publica poeziile pe pagina personală de Facebook, folosind hashtag-ul #haikunoi2015.

Scopul este de a reuni tinerii francofoni români cu personalitățile din lumea diplomatică, naţională, culturală şi de afaceri în vederea facilitării schimburilor de idei în ceea ce priveşte limba franceză, francofonia în România şi de a promova multilingvismul. Momentul cheie al acestei prime ediţii este marcat prin publicarea de haikuuri în limba franceză în reţele de socializare.

În cadrul evenimentului „Picnic poetic #haikunoi2015” mai mulţi ambasadori ai ţărilor francofone se vor deplasa în ţară pentru a participa şi a susţine evenimentul. Astfel, Excelenţa Sa, dl. Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franţei în România, va participa la evenimentul organizat la Palatul Culturii din Ploieşti.Totodată, printre Ambasadorii prezenţi la evenimente se numără şi E.S. Dna Joanne Lemay, Ambasadoarea Canadei, care va fi prezentă la Craiova, E.S. Dna Faouz El Achchabi, Ambasadoarea Regatului Maroc în România, prezentă la Piteşti şi E.S. Dl. Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Confederaţiei Elveţiei , prezent la Piatra Neamţ.

Picnicul poetic este rezultatul colaborării dintre membri Grupului Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone GADI FI). Ambasada Franţei, Institutul Francez din România, lectoratele franceze, alianţele franceze, diverse centre francofone, liceele bilingve, bibliotecile francofone, catedrele de franceză. Scopul este de a aduce laolaltă studenţi , elevii, bursierii Erasmus francofoni din România, comunitatea francofonă cu ambasadorii, responsabilii delegaţiilor sau instituțiilor francofone, directorii companiilor, profesorii de franceză sau cu celelalte personalităţi reprezentative ale francofoniei din România. Picnicul poetic face parte din seria de manifestări organizate de Ambasada Fanţei şi de operatorul său cultural din România, Institutul Francez.

  11067486_940751435944751_4381513736660675619_n

Postaţi un comentariu