O lună de ateliere pe tema practicilor artistice cu impact social, propunerea unei asociații clujene

Un proiect adresat îndeosebi studenților care se pregătesc să urmeze o profesie într-un domeniu artistic, dar și artiștilor sau oamenilor interesați de dinamica artă-societate este propunerea Asociației  Reciproca pentru acest început de an.

Astfel, pe toată durata lunii martie o echipă de traineri va ţine workshop-uri, debate-uri şi prezentări pe teme din sfera teatrului social, a teatrului oprimaţilor, a videojurnalismului precum şi a artei urbane. Deși accesul la toate activitățile din cadrul proiectului  „Focus Atelier” va fi gratuit, pentru realizarea lui este nevoie de suma de 5800 de euro pe care inițiatorii și-au propus să o strângă prin intermediul platformei de crowdfunding, Creștem Idei. Susținerea financiară a proiectului Focus Atelier poate fi făcută până în data de 28 februarie.

„Prin oferta de workshop-uri și întâlniri participăm la dezvoltarea profesională a tinerilor care studiază aceste domenii, îmbunătăţim experienţa artiştilor care deja exploatează astfel de ramuri şi extindem circuitul artist producător–public consumator, adăugând un element pe care o parte din aceste practici artistice îl revendică, anume pe cel de public creator, public artist, spect-actor”, se precizează în descrierea proiectului.

Echipa de traineri „Focus Atelier” va fi formată din:

Vlad Petri, fotograf și regizor de film documentar, autorul documentarului „București, unde ești?”. În „Focus Atelier” va coordona, pe durata a 10 zile, workshop-ul de videojurnalism și va iniția o dezbatere pe tema implicării civice și a modelelor alternative de discurs.

David Schwartz, regizor de teatru cu o bogată experiență în teatru comunitar, politic și teatru documentar. În „Focus Atelier” va coordona, timp de 11 zile, workshop-ul de tehnici, metode și abordări în teatrul politic și va susține o dezbatere pe tema artei politice.

Monotremu, un duo artistic a cărui activitate se bazează pe intervenții urbane ce reflectă asupra tranziției bizare a României. În „Focus Atelier” artiștii vor coordona pe durata a 4 zile atelierul de intervenție urbană, precum și o dezbatere despre importanța acestei practici în peisajul urban contemporan.

Kurt Murray, George Wielgus și Iulia Benze, de la Reboot The Roots au o largă activitate în sfera teatrului comunitar, aplicând tehnici din Teatrul Oprimaților și Dramaterapie. În „Focus Atelier” cei trei vor susține un atelier de 12 zile despre metodele Teatrului Oprimaților și Deconstrucția Identității și vor lansa o discuție despre impactul teatrului comunitar.

 [stextbox id=”custom”]

Echipa Reciproca

Reciproca este fondată de tineri artiști și profesioniști care împărtășesc pasiunea pentru lucrul direcționat spre comunitate și pentru conectarea oamenilor din jur. Lorand Maxim și Leta Popescu sunt regizori emergenți interesați de probleme sociale actuale. Oana Hodade este actriță și scriitoare, coordonatoarea a mai multor proiecte interdisciplinare (LeCtura, Ideilada, GOG-librărie vie). Lucia Mărneanu este performer și grafician, interesată de arta politică și comunitară. Radu Bogdan și-a dezvoltat experiența în logistică și comunicare în cadrul a două dintre cele mai importante festivaluri locale: TIFF și Temps d’Images.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu