O lucrare de Adrian Ghenie, licitată în Hong Kong alături de Picasso, Basquiat și Banksy. Patru milioane de euro preț estimativ

Pie Fight Interior 9-Adrian Ghenie

O lucrare a artistului român Adrian Ghenie este scoasă la licitație în cadrul unui nou eveniment major destinat artei contemporane, de data aceasta în Hong Kong, alături de capodopere ale lui Jean-Michel Basquiat și Pablo Picasso.

“Pie Fight Interior 9”, din 2013, are un preț estimativ de 4 milioane de euro și reprezintă un amalgam între trecut și prezent, realitate și imaginație, catastrofă și comedie, culminând cu un tratat monumental în spectacolul și tragedia istoriei. Lucrarea aparține apreciatei serii Pie Fight a artistului, pe care a început-o în 2008 și la care s-a întors din nou, în 2012. Pie Fight negociază atrocitățile istoriei europene a secolului al XX-lea și are în atenție probleme de memorie colectivă. Seria își ia numele din filmul “The Three Stooges” din 1941, în care protagoniștii, Curly, Larry și Moe, planifică o luptă cu plăcinte. Lupta cu plăcinte ca figură de stil este esențială pentru comedia americană și a apărut pentru prima dată în filme mute, cum ar fi “Behind the Screen” (1916), cu Charlie Chaplin, și în “The Battle of the Century” (1927) cu Stan Laurel și Oliver Hardy (Stan și Bran).

Pie Fight Interior 9-Adrian Ghenie

Ghenie a descoperit scenele de luptă cu plăcinte pe YouTube și a găsit temele care stau la baza lor, de rușine și umilință, extrem de dureroase:

„Când am decupat aceste imagini din filme, mi-am dat seama că era vorba de o imagine psihologică, foarte puternică … Este vorba și despre umilință, care este un ritual foarte ciudat în specia umană și una dintre cele mai importante trăsături ale unei dictaturi. Cel mai bun mod de a teroriza oamenii este să-i umilești”, precizează artistul.

Mai multe despre lucrarea “Pie Fight Interior 9” puteți citi AICI.

Adrian Ghenie este considerat cel mai bine cotat pictor român contemporan, s-a născut în Baia Mare, în 1977, iar în prezent trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit, în 2001, Universitatea de Artă și Design din Cluj, iar în 2005, alături de Mihai Pop, a fondat la Cluj Galeria Plan B, un spațiu dedicat expunerii și cercetării artei contemporane. Tot atunci au fost puse și bazele Fundației Plan B. Din 2008, Plan B și-a deschis un sediu la Berlin.

Citiți și:

Două lucrări de Adrian Ghenie, licitate în Hong Kong. Peste 6,6 milioane de dolari preț estimativ

Casa de licitații Sotheby’s Hong Kong prezintă luna aceasta o serie importantă de lucrări de artă sub titlul Contemporary Curated: Asia | JAY CHOU x SOTHEBY’S | Evening Sale. Cunoscut sub numele de „Regele lui Mandopop”, Jay Chou este un muzician internațional, compozitor, actor și regizor. Fiind unul dintre cei mai mari influenceri din lume, Jay este de asemenea un avid colecționar de artă. Ca urmare, pentru ediția inaugurală a licitației Contemporay Curated: Asia din 18 iunie, Jay Chou va fi curator eminent.

Vedeta licitației din Hong Kong va fi lucrarea emblematică „Untitled”, din 1985, de Jean-Michel Basquiat, estimată la 37 de milioane de euro. Printre cele mai iconice și mai cunoscute capodopere ale artistului, Untitled a fost prezentat în celebra fotografie a lui Basquiat care a fost publicată pe coperta The New York Times Magazine în 1985. “Untitled” va fi expusă alături de scaunele originale din studioul lui Basquiat, fotografiate și prezentate de asemenea pe coperta publicației The New York Times.

Jean-Michel Basquiat, pe coperta The New York Times Magazine

Jean-Michel Basquiat, pe coperta The New York Times Magazine

Realizat în 1969, “Buste d’homme” este un portret care reflectă lucrările târzii ale lui Pablo Picasso și este o altă capodoperă licitată în Hong Kong. Lucrarea e estimată la 15 milioane de euro.

Portretul aparține unui mic grup de lucrări în care Picasso a explorat unul dintre cele mai puternice portrete ale lui Van Gogh, Autoportret cu pălărie de paie din 1887. Picasso combină acest tribut adus lui Van Gogh cu figura alter-ego-ului său – mușchetarul, identificabil prin jumătatea mustății jucăușe. Procedând astfel, Picasso face o declarație puternică despre locul său în istoria artei.

Buste d’homme-Pablo Picasso

Buste d’homme-Pablo Picasso

Printre artiștii prezenți în licitația organizată de Casa Sotheby’s, se mai numără: Richard Prince, Banksy sau Andy Warhol.

Distribuie:

Postaţi un comentariu