Monografia artistului contemporan Ulay, coordonată de criticul de artă Maria Rus Bojan, a fost premiată în Olanda

Maria Rus Bojan, Alessandro Cassin și Ulay

Monografia “Whispers, Ulay on Ulay”, coordonată de criticul de artă Maria Rus Bojan și de Alessandro Cassin, alături de alți colaboratori, a fost distinsă cu prestigiosul Premiu AICA Olanda (Asociația Internațională a Criticilor de Artă din Olanda-Association Internationale des Critiques d’Art) oferit în fiecare an unei instituții, publicații sau expoziții olandeze. La realizarea volumului au mai contribuit: Marina Abramović, Laurie Anderson, Timea Andrea Lelik, Tevž Logar, Thomas McEvilley, Charlemagne Palestine, Lena Pislak, John Reuter și Silvio Wolf.

Volumul publicat de Valiz Foundation Amsterdam în 2014 a fost selectat și votat de un juriu de specialitate dintr-o serie de publicații apărute între 2013-2015. Acest juriu, care a propus lista scurtă a nominalizaților, a fost format din Edna Van Duyn, Nat Muller și Wieteke van Zeil, membri ai AICA Olanda, asociație care are 185 de membri, atât critici de artă, cât și curatori și directori de instituții muzeale.

Ceremonia pentru decernarea Premiilor AICA va avea loc vineri, 18 septembrie, la Amsterdam.

Juriul a motivat acordarea premiului lucrării “Whispers, Ulay on Ulay”, astfel: „Editorul Maria Rus Bojan a realizat un volum generos care prezintă o documentare cronologică extinsă pe parcursul a mai mult de 40 de ani de creație artistică, luând în considerare atât filozofia artistică personală a lui Ulay, cât și principiile sale etice și existențiale. Atât Maria Rus Boja, cât și Alessandro Cassin reușesc să contextualizeze volumul de lucrări atât din perspectiva criticilor cât și a istoricilor de artă. În ciuda practicii artistice introvertite și contemplative a lui Ulay, editorul realizează un volum cu alură internațională dorind să aducă la cunoștința unui public larg lucrările mai puțin cunoscute ale artistului, care i-a fost timp de mai mulți ani partener profesional și de viață artistei Marina Abramović. Cartea subliniază dezvoltarea creativă a lui Ulay, atât în relație cu actualele sale preocupări cât și cu ultimele decenii ale istoriei artei secolului XX”.

Născut în Germania, în 1943, Uwe Frank Laysiepen (Ulay) este unul fotografii și artiștii de performance cei mai cunoscuți în prezent. Adesea criticat pentru manifestările sale artistice, până de curând arta sa deschizătoare de drumuri a rămas în mare parte nedescoperită. Deși timp de 45 de ani și-a pus amprenta în istoria artei, evoluția sa este rezumată de cele mai multe ori la perioada în care a colaborat, respectiv între 1976 și 1988 cu Marina Abramović,  artistă de arte performative și icon al artei contemporane.

Marina Abramović și Ulay

Marina Abramović și Ulay

Cartea, al cărui design a fost realizat de Haller Brun, este ilustrată cu imagini care completează textul, funcționând precum o biografie vizuală.  „Recunoștința mea este adresată lui Ulay care a avut deschidere și încredere pentru proiectul nostru editorial. Sensul vieții sale este chiar sensul acestei cărți și suntem fericiți că putem să evidențiem contribuția sa radicală și inovatoare pentru istoria artei spectacolului și a fotografiei Polaroid în Olanda și în lume. A fost o reală plăcere să colaborez cu Alessandro Cassin, un talentat intervievator și un scriitor minunat din New York, a cărui contribuție a fost esențială pentru realizarea acestui demers. Multe mulțumiri celorlalți colaboratori, editurii Astrid Vorstermans și lui Haller Brun, designerilor care au făcut această carte atât de frumoasă și atrăgătoare”, a transmis criticul de artă Maria Rus Bojan.

Celelalte publicații nominalizate pentru premiul AICA au fost:

Hans den Hartog Jager, „Het streven. Kan hedendaagse kunst de wereld verbeteren? Amsterdam”, Athenaeum Polak & Van Gennep, 2014.

Giving and Taking, Antidotes to a Culture of Greed”, With contributions by: Peter Sloterdijk, Marcel Hénaff, Zygmunt Bauman, Joris Luijendijk, Frank Vande Veire, Henk Oosterling, Lars Spuybroek, Reimar Schefold, Lewis Hyde, and Arjen Mulder. Ed. Joke Brouwer en Sjoerd van Tuinen. Rotterdam, V2_Publishing / nai010, 2014.

În 2014 Premiul AICA Award a fost acordat Centrului de Artă Contemporană Witte de With din  Rotterdam pentru expoziția “The Temptation of AA Bronson”.

[stextbox id=”custom”]

Maria Bojan and her book Whispers Ulay on Ulay Amsterdam Nov 2014Stabilită în Amsterdam, Maria Rus Bojan este curator și critic de artă. În 2008 a pus bazele Agenției de Artă MB, o platformă care prin diverse servicii profesionale creează colaborări și relații între artiști, muzee, instituții de artă și colecționari. Între 1994-1999, Maria Rus Bojan a fost curator al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca și între 1999 și 2003 director general al Fundației Culturale Sindan în București și Cluj. Este cunoscută pentru contribuția pe care a avut-o în lansarea la nivel internațional a unei întregi generații  de artiști români printre care: Victor Man, Adrian Ghenie și Ciprian Mureșan la începutul anilor 2000

A fost curator și a organizat mai multe expoziții internaționale în țări precum Spania, Olanda, Luxemburg, China sau Germania. Din 2004, Maria Rus Bojan lucrează în calitate de curator și consultant de artă independent în Amsterdam, oferind consultanță colecționarilor privați și instituțiilor de artă în privința deciziilor de arhivare, documentare și expunere a colecțiilor pe care le dețin. A participat la numeroase conferințe și a susținut prezentări pe teme privind arta contemporană din Europa de Est și este un colaborator constant al revistei de cultură și gândire strategică Sinteza. Din 1995, Maria Rus Bojan este membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă (AICA) și din 2005, membru internațional al AICa Olanda. În 2013 s-a alăturat Comitetului de Achizitii pentru Rusia si Europa de Est (REEAC) al Tate Modern, Londra.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu