Miya Kosei, japonezul îndrăgostit de România, dedică un nou album Maramureșului

Foto: Dan Bodea

O curte țărănească, o petrecere în aer liber, un gard mărginaș, scândurile verticale ale unei prispe, tineri la coasă, portrete de grup sau individuale toate aceste imagini și multe altele compun unul dintre cele mai frumoase albume de fotografie dedicat în ultimii ani țării Maramureșului.

Albumul Maramureșul meu costă 140 de lei/Foto: Dan Bodea

Albumul Maramureșul meu costă 140 de lei/Foto: Dan Bodea

Închinat Țării Maramureșului, albumul publicat la Editura Idea din Cluj a fost prezentat joi după-amiază la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în prezența autorului fotografiilor, japonezul Miya Kosei și a prietenilor săi din România.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Miya Kosei și-a dedicat o mare parte din viață României, vizitând zona Maramureșului în nu mai puțin de 170 de ocazii și consacrând țării pe care a vizitat-o prima dată în 1965 mai multe cărți și volume de fotografii. Cel mai recent album al său cuprinde câteva zeci de fotografii monocrome realizate în ultimele patru decenii în Maramureș.

„Miya Kosei este o legendă pentru noi. El vine dintr-un spirit al Japoniei rafinate și niciodată nu s-a declarat fotograf profesionist. El este de fapt scriitor, eseist, sociolog, poet, traducător, dar nu a putut să nu își îmbrățișeze această bucurie de a mărturisi realitatea prin imagine. Albumul «Maramureșul meu» propune fotografia ca atestat de înghețare a prezenței și a prezentului și se vrea un album frumos în toate sensurile. Fotografiile pot fi oricând interpretate ca poezii, ca metafore, dar în primul rând ca informații. Domnul Kosei este un erou de legendă și îngerul păzitor al memoriei noastre”, a precizat prof.univ. dr. Dorel Găină.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Publicarea albumului în variantă alb-negru a fost o alegere personală a fotografului Miya Kosei. „Îmi doresc ca, prin aceste fotografii monocrome, să simțiți culorile și să aflați direcția vântului, să vă bucurați de balada luminilor și a umbrelor. De asemenea, mi-aș dori să vă gândiți la ce înseamnă ființa umană și viața ei, cea de zi cu zi”, a spus fotograful.

Într-o limbă română vorbită foarte corect, Miya Kosei a povestit cu emoție momentul primei sale vizite în România în primăvara anului 1965. „Toți românii pe care i-am cunoscut atunci mi-au recomandat să vizitez Maramureșul. Cum am continuat să vizitez regiunea timp de mai mulți ani, mi-am dat seama că este vorba de o mare zonă a ce a mai rămas din vechiul folclor european; adică ultima Europă rămasă”, a precizat Miya Kosei. În toți anii în care a revenit în România, întotdeauna însoțit de aparatul de fotografiat, a fost fermecat de cântecele, dansul și costumele diferite pe fiecare curs de râu, precum și de ceremoniile nupțiale, funerare, de riturile de trecere ș.a.m.d. „Am vrut să arăt prin acest album foto, Maramureșul meu, ce este Maramureșul, ce sunt oamenii, ce este generozitatea”, a mai spus Miya Kosei în fața publicului prezent la prezentarea cărții sale. Printre cei veniți să îl vadă și să îl asculte pe fotograful japonez, s-a aflat și o maramureșeancă cu rădăcini în satul Hărnicești. „Tata era preot acolo și îmi amintesc că domnul Kosei venea și fotografia peisajele, oamenii, locurile, biserica. Eu aveam atunci vreo 10 ani, acum am 41 de ani. Și eu sunt foarte îndrăgostită de Maramureș și i-am văzut toate albumele domnului Kosei pe care le-a dedicat acestei zone atât de profunde a țării”, a declarat Delia Pop pentru Transilvania Reporter.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

1IMG_2146

1IMG_2140

1IMG_2142Kosei Miya s-a născut în 1937 la Tokio. A studiat literatura, arta și istoria, precum și etnologia, economia și sociologia. Eseist și autor de lucrări documentare, și-a început cariera ca redactor la revista Weekly Book Review, unde a lucrat între 1958 și 1964. În 1965 descoperă România. Doua dintre volumele de fotografii consacrate de Miya Kosei României sunt Rumanian Rhapsody (1986) și Europa Orientalis (1991).

Distribuie:

Postaţi un comentariu