Mădălina Ghenea, la TIFF Lounge/Despre acte caritabile și cel mai recent proiect de film: „Trebuie să fii urâtă și proastă pentru a nu se scrie despre tine jignitor”

Foto: Transilvania Reporter

Actrița Mădălina Ghenea, una dintre cele mai frumoase prezențe feminine românești pe marele ecran în ultimii ani, care în 2015 a făcut parte din distribuția filmului „Youth”, cu Michael Caine, Rachel Weisz și Jane Fonda în roluri principale, s-a întâlnit cu publicul din Cluj la ultima discuție marca TIFF Lounge, din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania. În seara de gală a ediției TIFF din acest an, Mădălina Ghenea a fost cea care i-a înmânat actriței Sophia Loren premiul pentru întreaga carieră. Pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca, Mădălina Ghenea a spus că deși a fost comparată de multe ori de presa internațională cu actrița Sophia Loren, singura asemănare din punctul ei de vedere ar fi faptul că a plecat de acasă la vârsta de 14 ani, la fel cum s-a întâmplat și în ceea ce o privește pe legenda filmului italian.

Pe parcursul unei ore, la TIFF Lounge, actrița a vorbit, printre altele, despre motivele care au determinat-o să renunțe la modelling în favoarea actoriei și despre cel mai recent rol al său în producția Smitten!, regizat de Barry Morrow.

„Călătoria mea a început în Slatina, într-o perioadă în care eu, jucând baschet la școală, am primit o invitație la un casting din partea unei agenții, unde am mers împreună cu fratele meu pentru ca el să vadă fetele frumoase de acolo. Părinții mei nu își imaginau niciodată să ajung unde sunt astăzi, cu atât mai puțin să lucrez cu regizori premiați cu Oscar. Perioada în care am făcut modelling a fost foarte dificilă. Sunt și norocoasă, dar în ultimii 15 ani am depus foarte multă muncă. Ce i-aș spune Mădălinei de acum 15 ani, ar fi să aibă mai multă încredere în ea”, a precizat Mădălina Ghenea, spunând că a încercat să promoveze România cu fiecare ocazie pe care a avut-o, inclusiv la Festivalul de la Sanremo sau la Festivalul de Film de la Cannes.

În privința modelling-ului, Mădălina Ghenea a spus că a fost o rampă de lansare pentru a-și atinge visul de a fi actriță, dar nu a făcut nimic important în modelling pentru că nu și-a dorit asta. „Sunt multe dezamăgiri, ca în fiecare profesie. Aspectele negative din această lume sunt greu de depășit de o fată de 15-16 ani, mai ales atunci când ești «furată». Cu timpul înveți însă ce înseamnă un contract, ce înseamnă să îți iei un avocat”, a spus Mădălina Ghenea.

Momentul definitoriu pentru începutul carierei sale cinematografice a fost întâlnirea cu Paul Haggis, fondator al organizației „Artists for peace and justice”, care încearcă să ajute comunitățile sărace din Haiti. „În acel moment aveam un contract cu o companie de telefonie mobilă, ei fiind sponsorul principal al Festivalul de Film de la Ischia, am fost acolo să înmânez un premiu și tot acolo l-am întâlnit pe Paul Haggis. De atunci s-a schimbat totul pentru mine. În acest an mă întorc la Ischia cu primul meu rol principal”, a precizat Mădălina Ghenea. În Haiti, alături de organizația „Artists for peace and justice”, actrița merge de mai multe ori pe an. „Prima dată când am fost acolo nu mi s-a cerut să fac donații și nu știam cum să ajut, neștiind care este calitatea unui voluntar. Dar am înțeles, în timp, cum pot să ajut acei copii: prin afecțiune. Asta fac când merg acolo. Merg în spitale, am grijă de acești copii, am vrut chiar să adopt o fetiță și încerc să promovez inițiativele acestei organizații. În lumea acestor copii nu există măști. Aceasta a fost schimbarea cea mai mare în viața mea. În 2011 a venit rolul din «I soliti idioti: Il film» și așa a început visul meu”, a spus Mădălina Ghenea.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

„Toate rolurile s-au lăsat așteptate. Rolul din Zoolander 2 mi l-am dorit foarte mult și am dat cinci probe pentru el. Niciodată pentru a ajunge la aceste probe nu ți se plătește biletul de avion. Este alegerea ta dacă te duci, sau nu. Pentru rolul din Youth, al lui Paolo Sorrentino am zburat 25 de ore să ajung la Roma, din Noua Zeelandă, pentru a da o probă. Se întâmplă să lucrezi săptămâni la rând pentru a apărea câteva secunde”, a declarat Mădălina Ghenea.

Despre cea mai recentă producție în care joacă, „Smitten!”, Mădălina Ghenea a declarat că personajul este foarte apropiat de copilăria ei. În film, românca joacă alături de Ángela Molina, cunoscută din câteva dintre producțiile regizorului Pedro Almodóvar.

„Fiecare personaj pe care îl joc are o poveste. La fel a avut și personajul Miss Universe din filmul Youth, care a transmis un mesaj foarte important: faptul că femeia are suflet, nu este goală și nu este doar frumoasă. La probe, deși mi s-a dat o scenă pe care trebuia să o respect, am făcut exact opusul și am spus că această femeie nu este proastă și apoi am obținut mai mult spațiu în film”, a precizat Mădălina Ghenea, adăugând că este greu să aleagă între un proiect de film american sau european și nu exclude nicio variantă. „Mi-aș dori foarte mult să joc și acasă, în România”, a spus Mădălina Ghenea.

Întrebată care e relația cu presa tabloidă din străinătate, Mădălina Ghenea a spus că este o relație foarte bună, însă nu același lucru poate să spună cu privire la presa din România. Actrița a precizat că nu a fost aleasă în proiectele sale în funcție de relațiile pe care le-a avut și chiar dacă presa continuă să scrie asta, nu poate să schimbe nimic. „Poate trebuie să fii cea mai urâtă și cea mai proastă pentru a nu se scrie despre tine jignitor, dar nu am ce face, nu pot să trăiesc pe sub pământ. În România nu există ideea de a verifica din două surse pentru a scrie o știre. Din păcate, nici nu cunosc ziariști în care să am încredere și cărora să le răspund la telefon pentru confirmarea sau infirmarea unei știri”, a explicat Mădălina Ghenea, la TIFF Lounge.

 

1 Comentariu

  1. pheideas spune:

    Cat de tampit sa fii, ca organzator al unui festival de film, s-o pui pe Madalina Ghenea in loja cu Sophia Loren ? Nu cred ca este vorba de tampenie, ci de eterna felatie romaneasca, amestecata cu kitsch si un fals sentiment al valorii. Ma asteptam s-o vad la zilele Slatinei, dar de la niste oameni de cultura … sorry. Poate Madalina Ghenea a ajuns un brand pentru romani, dar s-o pui langa Sophia Loren, e ca si cum l-ai vedea pe Gutza in caleasca cu Printul Charles. Sunt curios, ce raspuns au oferit organizatorii cand adevarata actrita a intrebat: cine este … ? „Pai, una de pe centura Slatinei. Nu-i asa ca va seamana ?” 🙂

Postaţi un comentariu