Lucrări „cenzurate” la liceu, expuse într-o cafenea din Cluj. Autorul: un elev de clasa a XI-a

Foto: Dan Bodea

Mathias Ovidiu Bar este un tânăr artist pentru care desenul a devenit un mod de exprimare dincolo de limitările programei școlare. Elev în clasa a XI-a la Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea” din Cluj, tânărul încearcă prin desenele lui să aducă nudul feminin din zona tabu-ului, într-o zonă a normalității. După ce a organizat o primă expoziție cu lucrările sale la liceul unde învață, Mathias a optat pentru spațiul unei alte galerii în vederea expunerii lucrărilor supuse „cenzurii”.

Astfel, a doua parte a expoziției de nuduri, „You Can Live Your Hat On”, va fi organizată în data de 13 martie, la Galeria Șoimii Patriei, din Insomnia Café, în ziua în care Mathias își va serba și majoratul. „Începând cu această zi, Mathias va deveni în sfârșit responsabil de propriile desene”, glumește tatăl băiatului, care din prima clipă în care fiul său a dat dovadă de talent la desen, l-a încurajat să aleagă acest drum. „Eu, ca părinte, îl încurajez și îmi dau seama că trebuie să își promoveze lucrările și astfel să progreseze. De la vârsta de trei ani a luat ore de desen. Îi plăcea să deseneze încă de atunci, mai ales că avea exemple de artiști și în familie. Cumnatul meu a terminat Artele Plastice la secția ceramică, soția mea a terminat muzica, iar eu desenul tehnic. Până în clasa a cincea l-am dat pe Mathias la Școala de Muzică «Sigismund Toduţă», dar apoi a studiat desenul și în prezent este la specializarea grafică, la  Liceul de Arte Plastice «Romulus Ladea»”, precizează Ovidiu Bar, tatăl lui Mathias.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Tânărul nu se află la prima sa expoziție, dovadă stând lucrările cuprinse în expozițiile colective la care a luat parte până în prezent. Ceea ce singularizează însă expoziția din Insomnia Café este tematica îndrăzneață. „În prima mea expoziție pe care am avut-o la liceu nu au fost alese toate lucrările deoarece unele persoane le-au considerat puțin neadecvate. Astfel, am ales să organizez și partea a doua a expoziției cu lucrările «cenzurate». Tematica a venit din propria inițiativă și am ales-o pentru că mi-am data seama că în societatea noastră nudul feminin este considerat un subiect tabu. La școală nu primim asemenea teme pentru că nu sunt incluse în programă. Profesorii m-au susținut dar mi-au și spus că există șanse să am dezamăgiri din cauza reacțiilor anumitor persoane”, a precizează Mathias Ovidiu Bar.

Mathias,   alături de tatăl sau,   Ovidiu Bar/Foto: Dan Bodea

Mathias, alături de tatăl sau, Ovidiu Bar/Foto: Dan Bodea

În Galeria Șoimii Patriei, din Insomnia Café, Mathias va expune în jur de zece lucrări. Pentru realizarea acestora, tânărul a folosit o tehnică mixtă de desen, respectiv creion, cărbune și acuarelă. Din cauza dimensiunii relativ mari a desenelor, respectiv 100×150 cm, pentru expunerea lor Mathias a folosit doar șipci. Despre ideea de a-și expune arta într-o cafenea, tănărul precizează: „Aflându-mă, într-o zi, la bunicul meu am văzut un anunț în ziarul pe care îl citea că în Insomnia era organizată o expoziție de fotografii nud. Era ceea ce aveam eu nevoie ca spațiu și m-am gândit că dacă expun fotografii nud, vor accepta și desen într-o abordare asemănătoare”, a precizat tânărul. Pentru realizarea fiecărui desen, tânărul artist a avut nevoie de aproximativ opt ore, în funcție de inspirație și de disponibilitatea modelelor care i-au pozat. Venus, Yulia sau „You Can Live Your Hat On”, sunt doar câteva dintre denumirile pe care le-a dat lucrărilor sale din expoziție, în majoritate exemplificând frumusețea feminină: inofensivă, jucăușă, provocatoare. La ce reacții se așteaptă Mathias după ziua de vineri?: „Mă aștept în primul rând la critici și voi fi bucuros să le primesc și să mi le asum”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Aflându-se deja la vârsta majoratului, Mathias se gândește la opțiunile pe care le are după terminarea liceului. „Mă gândesc să urmez o facultate de arte, fie aici în Cluj, sau poate să plec cu o bursă Erasmus. Dar oriunde aș merge, aș reveni înapoi în țară. Cu siguranță voi alege pictura pentru că îmi oferă mai multe libertate de exprimare și oricum este strâns legată de grafică”, mărturisește artistul.

Expoziția „You Can Live Your Hat On”, semnată de Mathias Ovidiu Bar, poate fi vizitată începând de vineri, 13 martie, în Insomnia Café. Vernisajul va avea loc de la ora 19.00.

4 Comentarii

  1. Sebastian spune:

    Cenzurat imi suna a dictatura .Oare chiar nu poate nimeni sa-i de-cenzureze pe unii la cap.Copii talentati care sunt cenzurati de niste comunisti care pretind ca stiu totul despre arta.Eu as face un comitet si i-as zbura pe toti cei care cenzureaza valoarea.Astia sunt criminali de talente.Rusine ! Toti marii pictori au inceput studiul nudului ca forma de reprezentare artistica.Numai ca profesorii de la arte sunt niste frustrati care nu au reusit sa faca nimic si se razbuna pe copii talentati.Vai de scoala care maltrateaza talente…

  2. Condruz spune:

    Nu înțeleg motivul ,, cenzurii’.

Postaţi un comentariu