Levente Molnár, la TIFF Lounge: Clujul are nevoie de viziunea unui nou Jenő Janovics pentru dezvoltarea industriei filmului

Foto: Dan Bodea

Molnár Levente, actorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj și interpretul lui Abraham în filmul „Fiul lui Saul”, distins anul acesta cu premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin, s-a întâlnit marți, la TIFF Lounge, cu publicul Festivalului Internațional de Film Transilvania pentru a răspunde întrebărilor legate de traseul pe care l-a avut cu rolul deținutului din lagărul Auschwitz-Birkenau, forțat alături de grupul său să-i ajute pe nazişti la buna funcţionare a maşinăriei de exterminare în masă.

Actorul a vorbit inclusiv despre perioada de documentare pe care a presupus-o rolul din „Fiul lui Saul”, dar și despre modul în care s-a raportat la toată atenția care s-a creat în jurul lui odată cu succesul filmului la cele mai importante gale de film, Globurile de Aur, respectiv Premiile Oscar. „M-am simțit foarte ocupat cu acest rol. Aveam foarte multe întrebări și când ai întrebări ești focusat și acelea sunt momentele care îmi plac cel mai mult. La acest rol am ajuns în modul cel mai clasic și sănătos posibil: printr-un casting. Am avut șansa unor întâlniri cu oameni care m-au convins că erau interesați de ceea ce fac”, a spus actorul. „N-am să reușesc să-i mulțumesc destul niciodată regizorului László Nemes pentru că în pofida faptului că rolul principal este jucat de Géza Röhrig, László a ținut să trecem toți de foarte multe ori prin diferite variante de scenariu, fără a se plictisi de întrebările noastre. Acest lucru m-a ajutat să fiu într-o stare mentală specială pentru a face acest rol. Cu ce am rămas după Fiul lui Saul? Cu convingerea că trebuie să încerc să trăiesc mai departe în așa fel încât să mă bucur de viață”, a precizat Molnár Levente la TIFF Lounge.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În ceea ce privește participarea la Gala Premiilor Oscar, Molnár Levente o definește o experiență interesantă, însă în continuare preferă mult mai mult experiența de lucru, de pe platoul de filmare sau de pe scena de teatru.

„Nu vreau să neg că mă consider norocos că am avut șansa să fiu și eu pe câteva «stații spațiale». E frumos, e interesant, e mult glamour, dar totul face parte dintr-o industrie. Mă bucur că am reușit să savurez acele momente și că nu mi-au tremurat pantalonii pe mine foarte vizibil. Nu sunt niște experiențe la care nu ar putea ajunge oricine. Dacă mie mi s-a întâmplat, nu văd de ce nu ar putea oricine trăi această experiență. Mă bucur că am ajuns, unde am ajuns, datorită muncii mele după 20 de ani. Să vedem ce se întâmplă în următorii 20 de ani”, a declarat Molnár Levente.

„Am fost întrebat de multe ori cum e sentimentul să pui Clujul pe harta mondială a filmului. Clujul are o istorie a filmului care nu a început cu mine. Avem deja un festival de film cu 15 ediții. Clujul, pe harta cinematografiei mondiale a fost pus la începuturile acestei arte când niște oameni au descoperit cam în același timp cu restul lumii posibilitățile ei. Am fost printre primii care aveau filme făcute aici la început de secol. Toate au fost posibile datorită unui om, pe numele lui Jenő Janovics, un vizionar, care a descoperit foarte repede ce șansă enormă este în această artă”, a spus Molnár Levente.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cu referire la proiectul municipalității de a realiza un Centru pentru Industrii Creative, actorul a precizat că ar fi interesant de văzut când va fi descoperit potențialul Clujului de către investitorii privați pentru a crea condiții fie pentru sectorul cinematografic, fie pentru cel al artelor plastice sau al muzicii clasice. „Un Centru pentru Industrii Creative ar fi un fel de cuib pentru startup-uri. Clujul are aproape tot ce îi trebuie și ar trebui să nu ne gândim că doar banii sunt problema. Avem nevoie de încă un Janovics care să îndrăznească să viseze. Îmi mai doresc în Cluj, de exemplu, niște clădiri provocatoare, să depășim etapa cubului ca cea mai utilitară formă posibilă. Ar trebui să facem un pas înainte în toate domeniile, nu doar în film. Pasul următor pentru Cluj este pe mai multe nivele”, a declarat Molnár Levente.

Cea mai recentă producție în care actorul poate fi văzut pe marile ecrane este „Tabula Rasa” de Sandor Csoma, proiectat la TIFF în cadrul Zilelor Maghiare. „Sunt într-o situație nouă în această perioadă, am un agent care încearcă să îmi facă bine și să-mi găsească proiecte, sunt spectacole la Teatrul Maghiar de la care încerc să nu lipsesc și nu pot să spun că încerc să rămân cu picioarele pe pământ și să fac în continuare ce știu mai bine”, a spus Molnár Levente. Actorul a explicat și cum se raportează la ideea de a fi revendicat de orașul în care s-a născut, Baia Mare, respectiv de orașul în care lucrează și trăiește, Cluj-Napoca, la ideea de a fi maghiar sau român. „Mă onorează acest interes față de persoana mea. Orice aș fi eu, cred că sunt de fapt suma influențelor, emoțiilor, învățăturilor, greșelilor și locurilor în care am trăit până acum. Nu am făcut eu atât încât să fiu în acest fel revendicat de către toți. Încerc să nu dezamăgesc și să mă respect pe mine și pe alții. Nu am de ce să neg că am crescut într-o familie maghiară sau că sunt născut în România. Sunt zone în lume în care se respectă în prima fază omul și apoi ideea de a veni dintr-o anumită cultură. Eu am o mică problemă cu definirea Clujului ca fiind oraș multicultural. Din când în când, am senzația că trăim în tranșee”, a spus actorul Molnár Levente la TIFF Lounge.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu