Lansare de carte: „Românii. Eseuri dinspre Unire” de Ioan-Aurel Pop și îndemnuri pentru următorii 150 de ani

Foto: Dan Bodea

Cel mai recent volum al istoricului Ioan-Aurel Pop, rector al Universității Babeș-Bolyai și președinte al Academiei Române, a fost lansat duminică, 21 aprilie, la Cluj-Napoca în cadrul celei de-a XX-a ediții a Târgului de Carte Gaudeamus.

„Românii. Eseuri dinspre Unire” este o carte a identității românilor, din care aflăm despre Unire și cum a fost ea visată de la cronicari, prin Școala Ardeleană, prin pașoptiști și până la 1918, despre cât de mult este definitorie pentru noi limba română, dar și amănunte despre ceea ce sunt românii. Potrivit autorului său, volumul a fost scris din teama personală că românii ar putea să-și piardă memoria a ceea ce reprezintă ca popor. „De aceea îndemn mereu la cultivarea memoriei, care în opinia mea este un atribut fundamental al inteligenței”, a transmis autorul. Cartea apărută la Editura Școala Ardeleană este structurată în trei părți mari prefațate de un text care arată parcursul românilor în istorie. Cele trei părți (Românii, Unirea și Perspective) conțin mai multe texte și interogațiile profesorului despre rolul educației, al școlii în prezent, dar mai ales în viitor.

Foto: Dan Bodea

Profesorul și prorectorul UBB, Ioan Bolovan/Foto: Dan Bodea

În discursul de prezentare a volumului, Irina Petraș, președinta Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, a insistat asupra calității de „purtător de cuvânt al românității” pe care îl are Ioan-Aurel Pop.

 „Fiecare aniversare este sărbătoare înainte de toate și apoi o oprire în loc pentru a cântări drumul pe care l-ai parcurs de la precedenta aniversare. Românii și-au dat seama că au în Ioan-Aurel Pop un purtător de cuvânt extraordinar. El este nu numai un istoric tobă de carte, nu numai un istoric care știe foarte bine ce s-a întâmplat în trecutul nostru, ce se întâmplă cu identitatea noastră, cum ne privim și cum ne privesc ceilalți, ci are acces la cuvântul expresiv. Ioan-Aurel Pop a fost și este purtătorul de cuvânt al românității. În cartea lui, cuvântul care apare foarte des este rânduiala. El vorbește despre rânduiala limbii române, despre rânduiala neamului nostru, despre rânduiala care trebuie pusă în istorie. Dar el nu pune doar ordine în haos, ci ne pune pe noi în rând cu noi înșine și cu lumea, un lucru esențial și poate una dintre obsesiile lui Ioan-Aurel Pop. El ne spune că dacă ne vindecăm de ignoranță, prin carte, prin cultură, vom vedea că o pădure nu se cântărește prin uscăturile ei, ci prin ceea ce are verde și plin de speranță. Mi-aș dori ca această carte să fie tradusă în mai multe limbi și să nu lipsească din școli și din biblioteci”, a transmis Irina Petraș.

Specialist în istorie modernă și prorector al UBB, Ioan Bolovan, a vorbit despre structura cărții și despre momentul și necesitatea apariției sale.

„Cartea nu era neapărat necesară în CV-ul academicianului Ioan-Aurel Pop. Dar este utilă celor care se află încă în întuneric în ceea ce privește identitatea noastră. Grupul țintă este unul foarte larg. Cartea oferă mostre de evenimente, modele de personalități, interpretări obiective și oneste privind trecutul românilor. Era necesară această lucrare și pentru că în anul în care s-a încheiat Centenarul Marii Uniri au fost destule persoane care au contestat justețea. Crezul lui Ioan-Aurel Pop este că istoria a avut un rol în trecut, are un rol în prezent și mai ales în viitor. Că istoricii nu trebuie să  rămână în turnul lor de fildeș, ci să facă parte din comunitate pentru a aduce în contemporaneitate învățămintele istoriei”, a precizat profesorul Ioan Bolovan.

La rândul său, profesorul universitar Vasile Pușcaș a atras atenția că ceea ce ne propune astăzi cartea lui Ioan-Aurel Pop este o reamintire a unor cuvinte pe care de trei secole românii le tot rostesc. Și anume că istoria este învățător al fiecăruia ca individ și al fiecărui neam, din punct de vedere al identității, dar și al europenității și al globalității.

„Ioan-Aurel Pop, prin această carte, face un pas important ca istoric spre ceea ce noi numim publicul larg. Scrie despre români și fiecare ne putem găsi locul în această comunitate a românilor. Ioan-Aurel Pop este numit în comunitatea istoricilor ca medievist. De data aceasta, însă, el se înfățișează ca istoric total. Cartea este un dialog prin care ni se spune că a cunoaște istoria înseamnă a păstra ceea ce produc istoricii și a reda toate acestea pe înțelesul tuturor. De aceea, cartea este o istorie totală pentru că ne duce din antichitate, la ultracontemporaneitate. Români înseamnă și individ, și comunitate, și neam și națiune. Istoria, din punctul de vedere al autorului cărții, trebuie să fie impulsul pentru a construi o altă istorie bazată pe valori, pe certitudini”, a precizat profesorul Vasile Pușcaș.

Sociologul Vasile Sebastian Dâncu/Foto: Dan Bodea

Sociologul Vasile Sebastian Dâncu/Foto: Dan Bodea

În încheierea prezentării volumului, sociologul Vasile Sebastian Dâncu a mărturisit că nu s-a uitat la această carte ca la o carte de autor, ci ca la un examen critic de conștiință privind o temă importantă.

„Această carte mi-a transmis un sentiment de tristețe pentru că Ioan-Aurel Pop este obligat să-și părăsească masa de lucru specifică pentru a lupta pe un front de pe care s-au retras aproape toți intelectualii românii. Prin acest fapt, istoricii au pierdut un mare istoric, iar Ioan-Aurel Pop a trebuit să se transforme într-un militant pentru identitatea noastră. Pe de altă parte, nu m-am uitat la această carte ca la o carte de autor, ci ca la un examen critic de conștiință privind o temă importantă. Cred că această carte trebuie să pună punct discuției despre Unire. Vorbim de 150 de ani despre Unire, ne chinuim în toate programele politice să desăvârșim Unirea. Între timp, națiunea noastră s-a fragmentat, identitatea noastră s-a fragmentat și între generații avem o foarte mare distanță socială. Avem o modalitate tragică în a ne trăi destinul în lume, în diaspora și în România. Această carte merge undeva la un ultim fundament. Un fundament metafizic al gândirii și al limbajului. Cred că se încheie cu această carte o epocă de 150 de ani printr-o sinteză extraordinară a trăirilor unui intelectual veritabil, șeful intelectualilor români care pleacă singur prin țară să vorbească despre ce este esențial pentru noi. Avem aici o situație tragică pentru un intelectual, de a se trezi singur în spațiul public, pus în ipostaza de a se lupta cu vânătorii de mituri”, a spus Vasile Sebastian Dâncu.

Tot această carte ne arată ce trebuie să facem în următorii 150 de ani, a mai sugerat sociologul.

„În următorii 150 de ani trebuie să ne preocupăm de viitor și, pe baza a ceea ce s-a spus până acum despre trecut, să încercăm să construim noul sentiment al locuirii noastre în lume, sentimentul că suntem unici, că lumea și cultura noastră nu pot înainta fără România. Dacă amintim mereu de trecutul glorios și frumos pe care ni-l descriu istoricii, tinerii de astăzi simt o frustrare, o inadecvare la lume. Haideți să construim pe baza poveștii despre trecut, dar să dăm sens viitorului. Și aș propune un lucru foarte concret. Să ne apucăm să scriem ultima parte a istoriei noastre, care nu se încheie în anul 1945 cum vedem în foarte multe manuale de istorie. Ce sens dăm noi istoriei ultimilor 60-70 de ani?. Istorii simt o inhibiție firească față de prezent pentru că istoria a fost gândită, în tradiția clasică, să decodifice trecutul. Acum ne putem întreba ce am trăit în ultimii 50 de ani și să le spunem tinerilor ce semnificație are asta pentru noi. Ce înseamnă că suntem parte a acestei lumi, cu identitatea noastră, cu personalitățile noastre, cu un aport fundamental în domeniul științei, al culturii?. Sunt mândru că am fost studentul lui Ioan-Aurel Pop și că prin această carte ne transmite să ne asumăm ceea ce facem cu toată ființa noastră. Nu putem fi doar opt ore pe zi intelectuali și, după aceea, să ne dezbrăcăm de cămașa intelectualității. Șeful intelectualilor români ne dă un exemplu că trebuie să fim intelectuali în fiecare zi și în fiecare clipă”, a concluzionat sociologul și profesorul Vasile Sebastian Dâncu.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Medan Mircea says:

    Buna ziua, as dori sa cumpăr și eu cartea

Postaţi un comentariu