„Iuliu Maniu văzut de românii americani”, de Vasile Puşcaş, acum şi în ediţie digitală

Pe copertă: Constantin Antonovici, „Portretul lui Iuliu Maniu” (sculptură în lemn)

În data de 5 februarie 2021 s-au împlinit 68 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea Sighet. publică și în ediție digitală volumul „Iuliu Maniu văzut de românii americani” semnat de Vasile Pușcaș, un proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri.

„Am reținut, din discuțiile cu ardelenii, bănățenii și bucovinenii deveniți buni cetățeni americani, că o lecție pe care au învățat‐o din comportamentul lui Iuliu Maniu a fost aceea că românii ar trebui să părăsească atitudinea defetistă în fața marilor provocări ale diferitelor epoci. Acești români americani au perceput că Iuliu Maniu a fost liderul care i‐a determinat pe toți ceilalți lideri ai românilor ardeleni să creadă că și românii pot să‐și realizeze unitatea națională, pot să creeze statul‐națiune care să fie locul devenirii, progresului și democrației pentru toți românii. Și a dovedit că doleanța poate deveni realitate atât prin acțiunea extraordinară de organizare a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, cât și prin stabilirea unor standarde occidentale proiectului de țară preconizat pentru România Mare”, spune Vasile Puşcaş, ambasador interimar în SUA între 1993-1994.

Alte volume publicate de profesorul Vasile Pușcaș în Colecția Istorie contemporană, pe care o coordonează, sunt disponibile și în format tipărit, și în ediție digitală: „Dictatul de la Viena, Transilvania şi relaţiile româno-ungare (1940-1944)”, „Trianon, Trianon! Un secol de mitologie politică revizionistă”, „Philip E. Mosely despre Transilvania și Basarabia”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu