Indignare a angajaților Filarmonicii din Cluj după numirea directorului interimar. Cum își motivează Alin Tișe decizia

Credit foto: Filarmonica de Stat „Transilvania”

O decizie pripită, doar așa poate fi numită decizia președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, de a-l numi director interimar al Filarmonicii de Stat Transilvania pe Cătălin-Ioan Nistor, membru al Corului Filarmonicii, unde a activat, până în prezent, în partida de bas. Cătălin Nistor a fost și managerul interimar al Şcolii Populare de Arte Cluj, instituție care aparține tot de Consiliul Județean Cluj. În urmă cu aproximativ două săptămâni Filarmonica de Stat “Transilvania” și-a pierdut managerul general, intelectualul Marius Tabacu, după o lungă și grea suferință. El a condus Filarmonica de Stat „Transilvania” timp de 13 ani.

Cătălin-Ioan Nistor refuză să ofere declarații presei.

Având în vedere că Alin Tișe este foarte rar văzut în loja oficială la concertele importante ale Filarmonicii (persoane care frecventează des instituția spun că nu l-au zărit niciodată) alegerea lui este mai mult ca sigur bazată pe criterii discutabile. O simplă întrebare adresată echipei Filarmonicii cu privire la omul care ar trebui să ocupe interimatul, ar fi fost mult mai onestă.

De altfel, reprezentanții Filarmonicii au depus o cerere de audiență la Consiliul Județean înregistrată în 13 octombrie, pentru care nici astăzi nu s-a primit răspuns, motiv pentru care o delegație a mers marți, 20 octombrie, la Consiliul Județean, la o întâlnire cu Alin Tișe, imediat după numirea în funcție a lui Cătălin Nistor.

„Vă anunțăm că, prin Dispoziția nr. 789, din 19 octombrie 2020, dată de Consiliul Județean Cluj, reprezentat de domnul Președinte Alin Tișe, începând cu data de 20.10.2020, domnul Nistor Cătălin-Ioan se numește în funcția de manager interimar la Filarmonica de Stat Transilvania, până la ocuparea prin concurs a funcției de manager. Conducerea interimară se asigură până la data începerii executării noului contract de management, dar nu mai mult de 120 de zile calendaristice”, se precizează în comunicatul de presă care anunță numirea.

Lipsit de notorietate în lumea artistică, Cătălin-Ioan Nistor este cel mai probabil un apropiat al președintelui CJ Cluj, dacă luăm în considerare postările pe pagina personală de Facebook unde se regăsesc distribuiri ale realizărilor lui Alin Tișe și ale CJ Cluj. Alături de acestea Cătălin Nistor își promovează public pe contul său participările la mai multe expoziții canine.

În ceea ce privește decizia lui Alin Tișe, Consiliul Județean, motivează următoarele prin purtătorul lui de cuvânt (aflat în concediu):

„A fost o decizie rapidă a președintelui Alin Tișe fiindcă din punct de vedere instituțional, Filarmonica trebuia să meargă mai departe după vestea trecerii la cele veșnice a fostului director, Marius Tabacu. Alegerea lui s-a bazat pe buna funcționare a instituției din punct de vedere administrativ. Președintele CJ a comunicat încă de la semnarea numirii interimare faptul că se va organiza în foarte scurt timp un concurs transparent pentru ocuparea postului. Un concurs care să fie jurizat de persoane recunoscute în mediul academic și cultural, astfel încât Filarmonica să fie condusă atât din punct de vedere administrativ, cât și artistic. Aici fac referire la poziția de manager general și director artistic care va fi o persoană cu notorietate, cu experiență, care să ducă mai departe moștenirea lăsată de Marius Tabacu și chiar să relanseze Filarmonica de Stat Transilvania. Repet, va fi organizat un concurs cu un juriu cu notorietate care să aleagă un manager performant, independent, apolitic, care să readucă strălucirea Filarmonicii de Stat Transilvania”, a declarat Valentin Jucan, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Cluj.

Un concurs transparent, asta promite CJ Cluj vizavi de postul de manager al Filarmonicii. La rândul său, Alin Tișe, președintele CJ Cluj, a declarat pentru Transilvania Reporter:

„Am desemnat la interimat o persoană din interiorul Filarmonicii, care este familiarizată cu problemele din interior, este apolitică și despre care cred că poate să conducă treburile curente ale instituției. Filarmonica nu avea un manager activ încă din urmă cu un an, din cauza problemelor de sănătate ale domnului Marius Tabacu. Nu știu exact cine a condus acolo instituția.

La concurs este invitată toată lumea să participe, atât din interiorul și din exteriorul instituției. Există multe persoane competente care să conducă Filarmonica. Opțiunea mea ca președinte pentru perioada de interimat a fost Cătălin Nistor. Orice persoană aș fi desemnat, ar fi avut contestatari de cineva din interior. Asta nu înseamnă că persoana care are acum interimatul, va participa la concursul pe post sau că îl va lua. Eu l-am considerat competent pe Cătălin Nistor având în vedere că este cunoscător al problemelor instituției, fiind și manager interimar la Școala Populară de Arte.

Cu reprezentanții Filarmonicii m-am întâlnit și le-am explicat că va fi un concurs transparent pe post. Nu mai știu când m-am întâlnit cu ei, înainte sau după numire.

Din punctul meu de vedere, nu se justifică în nici un fel o eventuală nemulțumire a angajaților. Dorința mea este de a face un concurs cât mai repede. Nu dăm oameni afară, nu facem o revoluție într-o instituție care funcționează. Dacă există nemulțumiri, îi invităm pe cei nemulțumiți să participe la concurs. Sper să nu fie tot o persoană contestată și după ce va lua concursul. Până la urmă, angajații unei instituții publice trebuie să accepte că posturile se ocupă doar prin concurs, iar pe o perioadă de provizorat, șeful ierarhic superior își asumă decizia. Eu am făcut ce prevede legea. Nu ai cum să mulțumești pe toată lumea. Probabil că au fost alte opțiuni mai bune decât Cătălin Nistor, nu contest asta. Poți fi manager foarte bun și dacă nu ești angajat al Filarmonicii”, a declarat Alin Tișe pentru Transilvania Reporter.

În urma numirii lui Cătălin-Ioan Nistor, mai mulți membri ai Filarmonicii de Stat „Transilvania” și-au exprimat public nemulțumirea.

Gabriel Bebeșelea, dirijorul principal al instituției, a transmis recent, pe contul personal de Facebook, o Scrisoare deschisă în care exprimă concret ceea ce îl deranjează la numirea pe care Alin Tișe a făcut-o.

„Nu am absolut nimic personal cu omul care a fost numit în această funcție, dar ne desparte viziunea a tot ceea ce implică profesionalismul și notorietatea culturală. Nu vreau să intru în amănunte sordide și bârfe neconstructive apărute în spațiul public, dar de aici până la a numi în fruntea uneia din cele mai mari, prestigioase, de tradiție și performante instituții de cultură din țară o persoană care nu stăpânește limba română, este o mare distanță. Deja devine strigător la cer. Și nu e cel mai grav faptul că face parte dintr-o categorie tot mai prezentă, arhetipul ignorantului propulsat în vârful ierarhiei unei scări de valori întoarse cu josul în sus, ci faptul că lipsa sa de studii e vizibilă din primele două cuvinte rostite sau scrise, exemplele fiind deja prezente în spațiul public.

Da, știu, este vorba de un interimat. Dar chiar și dacă ar fi fost vorba de o singură zi, este la fel de periculos și oferă un mesaj din cale-afară de clar privitor la nepăsarea autorităţilor faţă de păstrarea unei anumite prestanțe în actul cultural. Și nu mă feresc să o spun: impostura a ajuns mult prea departe! Imaginea acestei instituții deja a fost terfelită și știrbită destul”, precizează Gabriel Bebeșelea.

Citiți și:

Dirijorul Gabriel Bebeșelea: „Simt o lipsă aproape fizică a sălii de concerte. E greu de crezut că vom mai avea săli pline curând”

În perioada în care regretatul manager Marius Tabacu nu a putut să își realizeze atribuțiile din cauza stării de sănătate, deciziile importante administrative se luau în Consiliul de administrație al Filarmonicii, iar pentru programul artistic din perioada pandemiei se întrunea Colegiul și Consiliul artistic.

‼️ SCRISOARE DESCHISĂ ‼️

Dragi prieteni, drag public,

Doresc să încep prin a stabili din capul locului că acest text…

Posted by Gabriel Bebeselea on Tuesday, October 27, 2020

Distribuie:

Postaţi un comentariu